Noora K:sta Ruoka Yhteistyö

Nokilohi ja mukava riesling

Noora K. / yhteistyössä Woflberger Riesling

Kokkaus (1 of 1)-Exposure51

Kokkaus2 (1 of 1)-Exposure51

Kokkaus3 (1 of 1)-Exposure51

Uusimmassa Glorian Ruuassa ja Viinissä oli vaikka kuinka monta hyvää reseptiä, joista ajattelin heti, että noitahan täytyy kokeilla. Tämä on minulle aika epätyypillistä, koska yleensä luen kyseistä lehteä puhtaasti visuaalisista syistä. Ensimmäisenä testiin pääsi uutisankkuri Piia Pasasen nokilohi, jolla Piia perheineen kuulemma korkkaa aina grillikauden. Työnjako oli vakio, minä pilkoin vihannekset ja perunat ja katoin pöydän, mies hoiti loput.

Päätimme tehdä lohen kaveriksi grillattuja paprikasuikaleita ja perunaa. Viipaloin ne tuollaiselle keraamiselle parilantapaiselle ja ne siveltiin voisulalla. Maustaminen oli aika kevyttä, suola ja paprikajauhe riittivät. Seuraavalla kerralla ehkä jalostamme lisuketta niin, että lisäämme myös valkosipulia. Lisukkeet laitettiin kypsymään grilliin reilusti ennen kalaa. Meillä on sellainen minigrilli, että sinne ei mahdu kerralla muuta. Parila kuitenkin piti perunat ja paprikat lämpiminä tarjoiluun saakka. Reseptissä kala oli grillissä 20 minuuttia, mutta meillä se taisi olla vain reilut kymmenen, koska sitä ei paistettu muurikalla, kuten alkuperäisessä ohjeessa vaan suoraan ritilällä.

Kokkaus4 (1 of 1)-Exposure51

Valitsen mielelläni lohen kanssa rieslingiä, mutta olen vähän huono tuntemaan niitä. Vielä pari vuotta sitten riesling tuntui jotenkin vaikealta viiniltä. Kokeilin kai ensimmäisenä jotain todella mineraalista sellaista. Sitten maistoin kylässä Kung-Fu Girliä ja huomasin, että eihän riesling välttämättä olekaan sellaista, että täytyy irvistää. Sain aiemmin keväällä joitain tuotenäytteitä viinimaahantuoja Norexilta ja niiden joukossa oli tämä uusi tuttavuus. Wolfberger Rieslingiä suositellaan erityisesti parsan kanssa, mutta se sopi tosi hyvin tähänkin ateriaan. Tämä on minusta maultaan aika kevyt ja raikas ja helpoimmasta päästä rieslingejä. Se ei ole ollenkaan ärhäkkä. Rasvaisen lohen kanssa se muodosti oivan parin, mutta tämä olisi mennyt minusta ihan seurusteluviininäkin.

Kokkaus5 (1 of 1)-Exposure51

Kokkaus6 (1 of 1)-Exposure51

Nokilohi onnistui erinomaisesti, joten sunnuntailounas oli menestys. Sunnuntailounaalla on muuten lapsuudenperheessäni iso merkitys. Sunnuntailounas oli aina vähän fiinimpi. Pöytään katettiin hienommat astiat ja aterimet. Taustalla soi klassinen musiikki ja aikuisille oli aina viiniä. Sunnuntailounaalta ei todellakaan oltu poissa ilman erittäin pätevää syytä, eikä pöytään saanut käydä pyjamassa, vaikka olisikin juuri noussut sängystä. (Teininä jopa minä saatoin nukkua niin pitkään.) Ei tullut kuuloonkaan, että pöydässä olisi luettu mitään, saati että telkkari olisi ollut auki. Nykyään sunnuntailounas toistuu harvemmin, kun toinen meistä (ja aiemmin molemmat) tekee vuorotyötä. Silloin kuitenkin, kun se onnistuu, tuntuu erityisen mukavalta. Olen aina ajatellut, että jos meillä on joskus lapsia, niin tämä on yksi niistä lapsuudenkodin tavoista, jonka haluan siirtää eteen päin.

Syödäänkö teillä sunnuntailounasta?

P.S. Vaikka tykkään kyllä klassisestakin musiikista, niin eihän nyt rieslingiä juodessa voi kuunnella mitään muuta kuin tätä.

Kolme luuta
Viikkokatsaus Noora K.

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  h
  03/30/2015 at 08:11

  Oi kyllä 🙂

  Kyllä meillä syödään sunnuntailounasta. Tapa on molempien kotoa peräisin. Vaikka meidän molempien vanhemmista toinen on tehnyt myös sunnuntaitöitä, niin kotona siltikin syötiin sunnuntaina juhlavammin. Miehen kotona ei olisi yökkäreissä tultu pöytään, meillä oli astetta rennompaa..
  Omassa perheessä olemme tykänneet jatkaa tapaa, arki-iltaisinkin kyllä syömme yhdessä, koska työaikojemme puolesta se on mahdollista. Meillä ei kyllä arkenakaan pöytäseuraksi hyväksytä läppäreitä, kännyköitä eikä lehtiäkään (ei oikein toimi seitsemänhenkisessä perheessä, jossa osa porukasta on pikkulapsia 😉

  Mukavaa viikkoa!

  • Reply
   Noora K.
   03/30/2015 at 17:20

   Sunnuntailounaat ovat kyllä kivoja. 🙂

   Ei meilläkään koskaan ole pöytäseurana läppäreitä tai lukemisia, ruokakuvatkin postataan vasta ruuan jälkeen.

   Sinne kans!

 • Reply
  EllenR
  03/30/2015 at 08:59

  Sunnuntailounasperinne on parasta, vähän luksusta vielä ennen maanantaita. Asia jonka mielellään myös toisin perinteenä omille lapsille, jos niitä joskus on. Wolfbergerin rieslingistä tykkään itsekin. Ärhäkkyyttä rieslingeissä tasapainottaa jäännössokeri, joten kannattaa tsekkailla, että sitä olisi edes 5g/l. Kung-Fu Girl taitaa olla ihan puolikuivaa. Odotan niin paljon omaa pihaa ja grilliä, joka toteutuu jo 4 viikon päästä. Sitten lähtee nokilohi testiin. Kivaa viikkoa ilmasta huolimatta!

  • Reply
   Noora K.
   03/30/2015 at 17:23

   Toi on muuten just hyvä ajatus, siitä on sitten kiva laskeutua arkeen ja uuteen viikkoon. 🙂 Joo, Kung-Fu on puolikuivaa, niitä harvoja puolikuivia, jotka maistuu. 🙂 Iik, ihanaa pihanodotusta sinne! Sinne kans!

 • Reply
  Anna
  03/30/2015 at 10:15

  “Jos meillä on joskus lapsia..” öh käsittääkseni olet jo siinä iässä että vähän kiire alkaa jo olla puhua monikosta varsinkaan.

  • Reply
   Maria
   03/30/2015 at 16:47

   Kuinka tahditon, ilkeä ja pahantahtoinen ihminen voi ollakaan. Häpeä Anna.

   • Reply
    Noora K.
    03/30/2015 at 17:30

    Toivotaan, että kyse oli vain ajattelemattomuudesta ja käytöstapojen puutteesta. 🙂

  • Reply
   Noora K.
   03/30/2015 at 17:25

   Varmaan jokainen ikäiseni nainen on tätä asiaa jollain tasolla miettinyt. Kiitos vain huomautuksestasi.

   Toivon, että tulevaisuudessa harkitset vielä, ennen kuin heität jotain noin tökeröä. Tuostahan voisi vaikka todella pahoittaa mielensä, jos olisi vaikka ollut vuosikausia lapsettomuushoidoissa tms.

 • Reply
  Marie
  03/30/2015 at 11:00

  Kyllä – sunnuntailounas on viikon paras ateria. Yhdessä valmistettu, hitaasti ja hartaasti nautittu, vähän juhlavampaa ruokaa koko perheen kera. Ja kyllä – nämä aiemmin mainitut säännöt koskien pukeutumista, tv:tä, kännyköitä jne koskevat myös mun teinipoikia. Eivätkä yhtään nurise esim pukeutumisesta, joten kyllä taitaa koko perhe nauttia näistä hetkistä.
  Rieslingistä – kokeile myös Cono Suria, Penfoldsia ja Spy Valleyta, uskon että tykkäät. Meillä tämä lohi meni nyt kokeilulistalle, niin hyvältä näyttää!

  Ja toisin kuin Anna, uskon että ehdit kyllä vielä hyvin perheen ja saada vaikka kuinka monta lasta! Juuri eräs ystäväni sai terveen tyttären hänen itsensä täytettyä jo 50v. Sitäpaitsi, todella matonta että ihmiset ottaa asiakseen kommentoida noinkin henkilökohtaisia asioita täällä blogissa. Onneksi emme ole kaikki samanlaisia. Itse uskon, että lapsia lähtökohtaisesti saadaan, ei hankita.
  Joten positiivisella mielellä kohti harmaata, mutta onneksi lyhyttä työviikkoa. Ja sitten onkin edessä monta päivää pelkkää sunnuntailounasta :-).

  • Reply
   Noora K.
   03/30/2015 at 17:29

   Ihanaa, kun teinitkin ajattelevat samoin. 🙂 Varmasti nauttivatkin. Kiitti vinkeistä, tässähän on kesällä suorastaan runsaudenpulaa hyvistä viineistä.

   Juu, olen nähnyt ympärillä ihan onnellisia tarinoita, vaikka lapsia onkin saatu vähän myöhemmin. Olen täsmälleen samaa mieltä, että lapsia nimenomaan saadaan jos saadaan, eikä hankita. Ja kyllä se tosiaan vähän hätkähdyttää, että joku kommentoi tuohon tyyliin, mutta onneksi suurin osa kommentoijista on kuitenkin mukavia ja kohteliaita.

   Ja jee, viikonloppua odotellessa! Häipyisipä tämä takatalvi vain…

 • Reply
  ScandinavianLife
  03/30/2015 at 14:43

  Katsoin nopeasti että olet Noora päässyt lehden haastatteluun 🙂 Meillä harrastetaan aika ajoin sunnuntailounaita, yleensä ex-tempore. Ja joo, Riesling on yksi suosikeista parsan, kalan, vietnamilaisten kesäkääryleiden jne. kanssa. Nokilohta on pakko kokeilla.

  Ja Marie kiteytti loput mietteeni.

  Hyvää viikkoa!

  • Reply
   Noora K.
   03/30/2015 at 17:29

   Haha. 😀 Kannattaa kokeilla, oli tosi hyvää!

   Ja juu, enpä olisi minäkään tainnut tuon paremmin sanoa.

   Sinne kans!

 • Reply
  Laura
  03/30/2015 at 20:17

  Sunnuntailounaat vaihtelee harrastusten ja menojen mukaan. Mutta mukavia ovat, kun ne saa järjestettyä.

  Nuo Wolfbergerin viinit ovat tällä hetkellä suosikkejani. Ensin tutustuin juuri tuohon rieslingiin, sitten riesling-pinot grisiin, ja nyt uusin tuttavuus on pelkkä pinot gris. Salaatin, kalan, kanan ja raqlettenkin kaverina. Tai vain kavereiden kanssa. 😉

  Sinun viinivinkeistäsi minulla on vielä “pääkkönen” testaamatta. Ehkä pääsiäisenä…

  Toivottavasti grillikelit tästä pian lämpenisivät!

  • Reply
   lydialainen
   03/31/2015 at 10:56

   Toivottavasti pystyt ohittamaan ikävät kommentit pahoittamatta mieltäsi Noora. Minä en olisi aikoinaan pystynyt. Olen itse saanut kaksi lasta yli 35-vuotiaana rankkojen lapsettomuushoitojen jälkeen ja siksi tämä on edelleen herkkä aihe. Luultavasti suurin osa ihmisistä ei tarkoita pahaa kyselyillään ja vihjailuillaan. Aina jotenkin yllätyn törmätessäni tahalliseen ilkeilyyn netissä. Mahtavatkohan samat ihmiset käyttäytyä yhtä inhottavasti “livenäkin”?

   Jatkakaa samaan malliin Noorat!

   • Reply
    Noora K.
    03/31/2015 at 13:26

    Voin kuvitella, että on herkkä aihe! Olen todella iloinen puolestasi, että sinulla on nyt kaksi pikkuista ja ilmeisesti kaikki on sittemmin mennyt hyvin.

    Olen saanut niin paljon elämäni aikana noita inhottavia lapsikommentteja osakseni, että tavallaan osaan heivata ne ikkunasta ulos. Menemättä sen enempää yksityiskohtiin tyydyn kuitenkin toteamaan, että aihe ei ole minulle täysin neutraali, enkä ikinä osaa ottaa niitä vastaan kuumenematta ensin jonkin verran. Olkoonkin, että ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, niin joskus kannattaisi vain tällä lailla rumasti sanottuna pitää suunsa kiinni, kun ei tiedä. Ja oman kokemukseni mukaan livenäkin jotkut ovat todella tökeröitä tämän nimenomaisen aiheen suhteen.

    Kiitti ja halaus sulle!

  • Reply
   Noora K.
   03/31/2015 at 13:29

   Mulla on seuraavaksi kokeilussa tuo riesling-pinot gris. Kivaa kuulla, että on hyvää! 🙂 Ja tykkään tuosta, että ihan vain kavereidenkin kanssa.

   Testatkaa ihmeessä Pääkköstä! Siitä on tullut meille ihan vakkarisuosikki nimenomaan seurusteluviininä.

   Toivotaan! 🙂

 • Reply
  Hanna
  03/31/2015 at 22:52

  Jännää: millaisissa tilanteissa olet saanut inhottavia lapsikommentteja? Oon itse suunnilleen samanikäinen ja tosi vähän olen onneksi saanut kuulla noita. Oonkin oikeastaan ihmetellyt, miten olenkin saanut olla niin rauhassa. Miten otat ne vastaan livetilanteissa, mitä sanot?

  • Reply
   Noora K.
   04/01/2015 at 07:19

   No eka vuosi häiden jälkeen oli sellaista oikein kulta-aikaa. Ei ne kommentit silloin nyt varmaan sinänsä inhottavia olleet vaan lähinnä erittäin tunkeilevia, mikä musta tuntui inhottavalta. Riippuu vähän, kuka sanoo. IHmisille, joista tiedän de facto, että eivät tarkoita pahaa vaan ovat vain ajattelemattomia, yritän sanoa nätisti, että private. Törpöille en välttämättä vastaa yhtään mitään tai sitten sanon, että asia kuuluu vain minulle ja miehelleni.

   • Reply
    Laura
    04/01/2015 at 17:11

    Noista lapsiuteluista tuli mieleeni tapaus jo pitkän ajan takaa. Olin silloisen mieheni kanssa ollut jonkin aikaa naimisissa, kun hänen iäkäs isoäitinsä päätti asiaa tiedustella. Kysymys oli niinkin hienovarainen kuin “Onks sius jottai vikkaa, ko ei lapsia kuulu?” Olin silloin noin 25-vuotias, enkä ollenkaan niin rohkea ja suorasanainen kuin nykyään, joten melko rauhallisesti hänelle vastasin silloin. Mutta edelleen muistan tuon tilanteen ja sen tunteen, minkä kysymys sai aikaan.

    Ja itse asiassa nyt toinenkin tapaus: tuttu naine tuli onnittelemaan minua, koska “meille oli selkeästi tulossa perheen lisäystä.” Paitsi, että vatsani kasvaminen johtui kasvamisesta, jota sillä hetkellä tutkittiin, ja myöhemmin operoitiin. Kysyjä ymmärsi toki olla jälkeenpäin nolo, mutta tilanteessa minä kyllä nielin kyyneliä rajusti.

    Kyllä ihmisille pitäisi antaa rauha raportoida asioistaan ihan itse niille kenelle haluaa ja milloin haluaa. Tilannetajua toivomuslistalle…

    • Reply
     Noora K.
     04/01/2015 at 20:09

     Vanhan kansan ihmisiltä mä jotenkin vielä ymmärrän sen utelun – ajat ovat olleet niin toiset silloin, kun asia on ollut heille ajankohtainen. Eniten ihmettelen omanikäisten möläytyksiä. Toinen oma lukunsa ovat ne julistajatyypit, jotka ottavat asiakseen kertoa varmana tietona, että vain lapset ovat tie onnelliseen elämään ja että ilman lapsia kaikki ovat jotain kakkosluokan kansalaisia, jotek eivät vain ole vielä löytäneet elämän tarkoitusta. Mulla nousevat niskavillat pystyyn pelkästä ajatuksestakin.

  Leave a Reply