Kirjat Noora H:sta

Lomassa parasta on lukeminen

Noora H.

Kesälomaan on pari viikkoa ja kirjapinojen kasaus yöpöydälle on alkanut. Kesäloma tarkoittaa minulle ennen kaikkea lukemista. Lapsuuden kirjatoukka kaivautuu esiin, kun on kerrankin aikaa, ja kirjoja kuluu useita viikossa.

Kesälomalla luen joka paikassa. Olen juuri se epäkohtelias turisti, joka rantaravintolassa lounasta odotellessa kaivaa vaivihkaa kirjan esiin. Tai se ystävä, josta ei aurinkotuolissa loikoillessa ole mitään iloa, kun jutusteluun saa vastaukseksi korkeintaan hajamielisen ynähdyksen. Ja jolta jää Pariisin maisemat näkemättä, kun julkisissa pitää lukea samaan kaupunkiin sijoittuvaa kirjaa. Ja jonka pahin painajainen on, että lomamatkalla loppuu lukeminen kesken.

Muille innokkaille lomalukijoille minulla on pari vinkkiä:

1. Vältä äänikirjoja aurinkotuolissa. Vaikka kirjan varjostaessa naama ei rusketu, niin äänikirjat eivät ole ratkaisu. Äänikirjat toimivat loistavasti siivotessa, lenkillä, autossa ja työmatkoilla, mutta auringon paahtaessa nukahdat taatusti.
2. Itsestä tylsiä nähtävyyksiä tai kauppoja kannattaa paeta kirjakauppaan. Erityisen hauskaa se on Amerikassa, jossa kirjakaupoissa saa luvan kanssa lukea ja jopa ottaa kahvin mukaan.
3. Pakkaa sellaisia kirjoja, jotka voi hyvillä mielin jättää hotellin kierrätyshyllyyn. Teet tilaa tuliaisille ja voit hyvällä omallatunnolla ottaa uutta lomalukemista. Paras löytöni hotellin kirjahyllystä on Haruki Murakamin Näkymättömän miehen vaellusvuodet, jonka löysin kirjan juuri ilmestyttyä.
4. Jos huomaat illalla hotellihuoneessa unohtaneesi kirjan kotiin, etkä saa unta ilman sitä, niin kurkkaa kirjoituspöydän laatikkoon. Kaikista hotelleista löytyy raamattu, joka toimii hätätapauksessa. Testattu on.
5. Hanki Kindle tai lataa puhelimeesi sovellus, jolla voit lukea e-kirjoja. Huonon kirjan voi lopettaa kesken ja uutta luettavaa saa, jos on netti käytössä.
6. Valmistaudu lomaan lukemalla kohdemaahan tai -kaupunkiin sijoittuvaa kirjallisuutta. Kaupungilla on paljon hauskempi kävellä, kun huomaa kävelevänsä kirjan päähenkilön kotikadulla tai ohittavansa hahmon kantabaarin. Joskus kirjoista saa myös hyviä ravintolavinkkejä.

Omista lomalukemisistani pian lisää, mutta Singaporeen matkaaville suosittelen Kevin Kwanin Crazy Rich Asians- ja China Rich Girlfriend -kirjoja. Kirjat kertovat Aasian varakkaasta eliitistä, johon verrattuna länsimaiset miljonäärit ovat suorastaan köyhiä. Opukset ovat kepeää luettavaa, mutta niissä on paljon knoppitietoa kulttuurista ja ne kuvaavat hyvin, millaisella vauhdilla Aasian maat kehittyvät.

P.S. Ihmettelitkö, minne Instagram-kuvat blogin sivusta ovat kadonneet tai haluaisitko ilmoituksen uusista päivityksistä? Blogin yläpalkissa on Seuraa meitä -välilehti, jota klikkaamalla löydät linkit kummankin Instagramiin, siellä voit seurata meitä ja näet kuvat heti. Samalta sivulta löytyy myös muita apuvälineitä blogin seuraamiseen, esimerkiksi Facebookissa kerromme aina uusista postauksista.

Perjantain parhaat
Loma-asujen suosikkeja, osa 2

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Martta
  07/08/2015 at 09:10

  Höh, olipas sekava kirjoitus; “paeta tylsiä nähtävyyksiä kirjakauppaan”, miksi niitä pitää paeta? Jättää käymättä niissä vaan. Myös uuden blogin käyttöliittymässä on menty taaksepäin. Mm. yläosan karuselli on so last season. Mutta kyllä se tytöt siitä!

  • Reply
   Noora H.
   07/08/2015 at 09:36

   Joskus reissukumppaneiden kiinnostuksen kohteet eivät mene yksi yhteen, esimerkiksi mieheni on kiinnostunut sotamuseoista ja minä puolestani pidän taidenäyttelyistä enemmän kuin mieheni. Mielelläni annan toiselle mahdollisuuden käydä häntä kiinnostavissa paikoissa ja “pakenen” sillä aikaa kirjakauppaan. 🙂

   Kerrotko vielä, miten blogin käyttöliittymä on mielestäsi huonontunut? Kehitämme blogin ulkoasua edelleen ja mielellämme kuulemme, mitä voisimme parantaa. Tarkoituksena on tietenkin suunnitella ja toteuttaa blogi niin, että se palvelee teitä lukijoita mahdollisimman hyvin.

 • Reply
  EllenR
  07/08/2015 at 10:15

  Lukeminen on kesällä hauskaa puuhaa! Tosin omat lukupaikkani ovat aika rajalliset. Lomilla luen matkat, rannalla, altaalla tai partsilla, joskus myös ihan kotisohvalla. Ja arkisin työmatkoilla, kun kuljen julkisilla. Olen havainnut sen paljon tehokkaammaksi ja paremmaksi tavaksi matkustaa kuin puhelin kädessä.

  Kirjasuosituksia otan mielelläni vastaan! Sinulla niitä varmaankin riittää. Nyt omalla pöydälläni odottaa Jumalat juhlivat öisin ja Totuus Harry Quebertin tapauksesta. Kädessä on vielä Pamela Druckermanin Kuinka kasvattaa bebe, jota kyllä suosittelen kaikille vähänkään pilke silmäkulmassa raskaana oleville naisille (jos pahoinvointi on helpottanut).

  • Reply
   Noora H.
   07/08/2015 at 19:33

   Työmatkoilla lukeminen on kätevää. Minulla työmatka on sen verran lyhyt, että usein kävelen sen. Pitäisi kuunnella useammin äänikirjoja.

   Olen lukenut kummatkin yöpöydälläsi odottavat kirjat. Itse pidin enemmän Totuus Harry Quebertin tapauksesta. Ja tuon Kuinka kasvattaa beben haluaisin lukea, vaikka en raskaana olekaan. 🙂
   Oletko muuten lukenut Eve Hietamiehen Yösyötön ja Tarhapäivän? Niissä on myös tuota samaa teemaa ja kirjoja lukiessa nauroin monesti ääneen.

 • Reply
  johanna
  07/08/2015 at 20:47

  Voi, noita kirjapinoja kaipaan! Nyt lapsia ja muuta hulinaa on vain niin paljon, että omia lukuhetkiä on vain öisin… Muistan, miten istuin aurinkotuolissa ja luin monta kirjaa viikossa. Ja kaikki matkat, myös automatkat, sujuvat nopeasti nenä kiinni kirjassa. Eve Hietamiehen kirjat ovat hauskoja, tuota bebe-kirjaa en olekaan vielä lukenut. Ehkä on jo liian myöhäistä… 🙂 Olet menossa naimisiin ja aihe lienee lähivuosina ajankohtainen!

  • Reply
   Noora H.
   07/09/2015 at 21:47

   Voin kuvitella, ettei etenkään pienten lasten kanssa jää luppohetkiä lukemiselle. 🙂 En pysty itse lukemaan autossa, siitä tulee todella huono olo. Harmi, sillä automatkat ovat usein niitä tylsimpiä. Meille tuli juuri kaveripiiriin pari vauvaa ja tuo bebe-kirja on kyllä näkynyt monen yöpöydällä. Pitää varmaan itsekin lukea se lomalla, niin ei ole sitten aivan kujalla aiheesta. 😀

 • Reply
  Lillan
  07/08/2015 at 23:46

  Sama juttu kuin edellisellä, noita rauhallisia lukulomapäiviä välillä kaipaa, vauhdikkaiden lasten kanssa kun ne jäävät haaveeksi ja lukeminen rajoittuu myöhäiseen iltaan (tosin en valita, aika aikaansa kutakin)… 🙂 Eli nauti siis niistä! Tuo bebe-kirja on tosiaan lukemisen arvoinen, saa ainakin näkökulmaa ja ajateltavaa vaikkei kaikkia ajatuksia siitä kirjaimellisesti toteuttaisikaan. Vinkkaathan täällä, mikäli löydät lomalla jotain mielellään suositeltavaa luettavaa! 🙂

  • Reply
   Noora H.
   07/09/2015 at 21:50

   Saatte itse asiassa kirjavinkkejä pian, ajattelin esitellä loman lukulistan jo etukäteen. Tietysti vähän riskaabelia vinkata kirjoista, joita ei ole lukenut, mutta nämä ovat hyviksi havaituilta kirjailijoilta tai sellaisia, joita joku on minulle suositellut.

  Leave a Reply