Noora K:sta

Mun kuva on mun kuva

Noora K.

Olen postannut tästä samasta aiheesta edellisenkin blogin puolella, silloin vähän eri näkökulmasta. Kerroin silloin, miksi käyttäisin tuosta hetkestä eteen päin blogissa vain itse ottamiani kuvia tai luvalla lainattuja kuvia. Tiedän, että blogimaailmassa, tekijänoikeuksien hautausmaalla Tumblrissa, Instassa ja Pinterestissä on välillä hyvin vaihtelevia käytäntöjä siitä, kuinka jonkun toisen kuvia postataan. En itse pidä niin pahana, jos joku tietämätön yksilö ei osaa kreditoida oikein. Tekijänoikeuslainsäädäntökin vaihtelee eri maissa, joten kun pelataan kansainvälisellä kentällä, aihe on vähintäänkin monisävyinen harmaa ennemmin kuin mustavalkoinen.

Silloin kuitenkin, kun oman kuvan ottaa luvatta, toisin sanoen varastaa, kaupalliseen käyttöön joku feikkitili, jolla on kymmeniä tuhansia Instagram-seuraajia ja joka on vain välikappale erilaisten laihdutustuotteiden markkinoinnille, näen punaista. Asia selvisi minulle, kun ystävällinen lukijani tägäsi minut kuvaan. Kiitos vielä! Kyse ei ole mistään re-grammaamisesta (jonka suhteen olisin muuten itse yrityksenä todella, todella varovainen), sillä kuva on sellainen, jonka olen ladannut ainoastaan blogiin ja pinnannut Pinterestiin. Samalta tililtä löytyi muidenkin bloggaajien kuvia. Osaan oli tägätty kuvan ottaja, osaan ei. Kyseisellä profiililla on feedissään paljon todella hyviä kuvia ja nopealla vilkaisulla sen yhteys sen (piilo-)mainostamiin tuotteisiin ei aukea vaan taustatyötä joutuu tekemään hiukan ennen kuin paljastuu, että se ei ole mikään lifestyle-ihanuus.

Olen (ja toki kaimanikin) itse aika tarkka blogimme brändistä (jos tällä lailla pompöösisti sanotaan), eikä kumpikaan meistä halua tulla yhdistetyksi tuonkaltaisiin tuotteisiin. Tilanne on siis todella kiusallinen. Olen kommentoinut kuvaan ja vaatinut sen poistoa. Olen ilmoittanut Instagramille immateriaalioikeuksien rikkomisesta ja valmistaudun laittamaan laskun kuvan käytöstä (jota firma tuskin koskaan maksaa). Sitten käteni taitavatkin olla sidotut. Päätin kuitenkin, että nostan tästä ison metelin. Vaikka tuollaista tietysti tapahtuu koko ajan, moinen ei silti todellakaan ole ok. Aina varmaan löytyy myös ihmisiä, joille tämä on uutta tietoa, joten menköön myös valistuksesta.

Summa summarum: Vaikka kuva olisi laitettu nettiin, sitä ei saa ottaa sieltä käyttöön ilman lupaa. Tämä kannattaa huomioida myös silloin, kun tekee esimerkiksi PowerPointeja julkisesti esitettäväksi, jakaa omassa blogissaan inspiraatiokuvia ja niin edelleen. Kuvan oikeuksien omistajalta kysytään lupa ja se, miten tämä haluaa kuvat kreditoitavan.

Me sovimme jo tätä blogia aloittaessamme, että esimerkiksi uudelleenlanseeraamme Prinsessaperjantain vasta sitten, kun meillä on joku luvallinen keino käyttää kuninkaalliskuvia. Me emme hae Pinterestistä fiiliskuvia ja laita lähteeksi “Pinterest”. Tämä tietysti vaikeuttaa postailua pimeään vuodenaikaan, kun kuvituskuvaa ei ole niin helppoa kuvata, mutta teinityyliin sanottuna se on voi voi.

Eikä siinä vielä kaikki: Kun nyt pääsin tähän paasaavaan moodiin, sanon teillekin, että älkää jakako Facebookissa “Aurinkolomien” tai “Tekniikkamaailman” kuvia, joissa luvataan arpoa kuvan jakajien kesken iPhone6 tai joku 6000 euron matkalahjakortti. Ennen tällaisiin kisoihin osallistumista kannattaa käydä katsomassa arpojan FB-sivu. Jos profiilikuva muistuttaa jotain tunnettua logoa, eikä Facebook-sivulla ole tiedoissa mitään nettisaittia, siinä on jo kymmenen pisteen vihje. Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on.

Kuvituksena tällä kertaa ihan vain vanhoja kuvia, joista satun tykkäämään.

Perjantain parhaat
Syön aamulla kuin kuningas

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Titta
  09/30/2015 at 07:12

  Tartut tärkeään aiheeseen! Tekijänoikeusasiat tuntuvat olevan monella aivan hukassa. Suurin osa tekee tekijänoikeusrikkomuksen tietämättömyyttään, mutta tietämättömyyteen ei kuitenkaan voi vedota jos joutuu ongelmiin. Toinen tärkeä (ja vielä suuremmalla joukolla pimennossa oleva) asia on se missä maassa saa kuvata/julkaista kuvia ihmisistä julkisella paikalla. Eilen juuri yhden blogin Ranskan kuvia katsoin ja mietin, että kuvien ihmisiltä ei varmaankaan ole kyselty mitään. Teidän bloginne kautta myös tätä tietämystä voinee jakaa.

  Tässä suora linkki maakohtaisiin tietoihin:

  https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Commons:Country_specific_consent_requirements

  Tässä tarinoinnin kera asiasta:

  http://kotivuori.blogspot.fi/2014/09/kuvaatko-ihmisia-matkoilla.html?m=0

  Mukavia valokuvaus- ja bloggaushetkiä kaikille!

  • Reply
   Noora K.
   10/04/2015 at 10:11

   Tää oli tosi hyvä täydennys. En koskaan kuvaa ketään kysymättä lupaa, ellei kyse ole niin yleisluontoisesta kuvasta, että ihmiset näkyvät vain hahmoina, eikä tarkennus ole kenessäkään tietyssä niin, että nousisi kuvan pääkohteeksi. Muistan itse, kuinka kiusallista oli edellisessä elämässä, kun ihmiset ottivat ihan pokkana kuvia mustakin. Lentokonehan ei edes ole julkinen tila as such. Monesti pyysinkin kohteliaasti poistamaan kuvan, tiedä sitten, kuinka moni oikeasti toimi näin.

 • Reply
  Anna
  09/30/2015 at 12:07

  Arvostan sitä, että olette tarkkana tekijänoikeuksista. 🙂

  • Reply
   Noora K.
   10/04/2015 at 10:11

   Kiva kuulla. Meillä on muutamia perusperiaatteita, joista ei tingitä. 🙂

 • Reply
  RP
  09/30/2015 at 16:00

  Eipä kestä! Oli hämmentävää huomata tuttu kuva, kun katselin, millaista tiliä kaveri oli ruvennut seuraamaan. Toivottavasti saat yhteyden tilin pitäjään ja suostuvat poistamaan kuvan.

  Moni tuntuu nykyaikana tekevän ennen kuin ajattelee tai selvittää asioita. Onneksi nykyään taidetaan jonkun verran enemmän puhua tekijänoikeuksista ja lupien pyytämisestä. Itse olen huomannut eron ainakin omista “nuoruusajoista”, jolloin ei ollut niin tarkkaa pyytää kaverin lupaa ennen kuvan julkaisua. Nykyään siinä asiassa ollaan onneksi tarkempia. Mielestäni on myös mahtavaa, kuinka osa nykyajan vanhemmista tiedostaa, että kaikki lapsista nettiin ladatut kuvat löytyvät sieltä myöhemmin ja varjelevat myös lastensa oikeuksia.

  • Reply
   EllenR
   09/30/2015 at 17:16

   Olen samaa mieltä tuosta lasten kuvien julkaisusta. Odotan esikoistani ja olen todella miettinyt asiaa tässä odotusaikana. Luulen, että olen tullut aika vakaaseen lopputulemaan etten halua julkaista lapsestani kasvokuvia sosiaalisessa mediassa missään muodossa. Muita kuvia kyllä.

  • Reply
   Noora K.
   10/04/2015 at 10:15

   Siellähän oli tosi monen bloggaajan kuvia. Arvatenkaan yhtään mitään ei ole tapahtunut, kuten oletinkin. Hankala vielä saada selvillä, minkämaalainen firma on kyseessä, ts. minkälaisia mahdollisuuksia tuosta on saada jotain seuraamuksia heille.

   Ja jep, mä olen monesti miettinyt, että lasten kuvien laittaminen nettiin on todella hankala juttu. Itse mietin niin, että jos ennen esiteltiin kavereita sukulaisille ja kavereille, niin se oli ihan eri asia. Vaikka monella on FB:ssa yleisönä ihan vastaava jengi, niin se ei silti ole sama. Koskaan ei voi tietää, mihin kuvat päätyvät ja eivät ne yksityisyysasetukset mitään pomminvarmoja ole. Jos meillä on joskus muksu, niin olen ajatellut, että mitään tunnistettavia kuvia / kasvokuvia hänestä ei julkaista, ennen kuin lapsi on riittävän vanha ymmärtämään, mitä tarkoittaa digitaalinen jalanjälki ja päättämään itse.

 • Reply
  EllenR
  09/30/2015 at 17:13

  Niin paljon kuin välillä prinsessaperjantaita kaipaankin, niin arvostan tiukkaa linjaanne todella. En muutenkaan ole kovin kiinnostunut blogeista, jotka ovat täynnä inspiraatiokuvia eri sisustussivuilta tai esim toisista blogeista. Muutenkin tykkään lukea blogeja, joissa on (omat) hyvät kuvat. Se tuo myös laatua tekstille. Olen itse opettaja ja tekijänoikeusasioiden kanssa painimme viikottain. Säännöt ovat hämmentävän tarkkoja.

  • Reply
   Noora K.
   10/04/2015 at 10:16

   Mullakin on ihan sama, etten jaksa katsella mitään Pinterestistä napattuja “inspiraatiokuvia”, kun olen yleensä ne samat nähnyt jo itse Pinterestissä moneen kertaan.

 • Reply
  Sofié
  09/30/2015 at 20:10

  Olen niin samaa mieltä ja useasti kirjoittanut tästä asiasta. Taidan tietää aika montakin tiliä Instagramissa, jotka valitettavasti harrastavat toisten kuvien lainaamista ilman kredittejä.

  Minulle blogin kuvat ovat usemmiten sitä tärkeimpää sisältöä näin visuaalinen kuin olen, niin sen takia jätän jotkut blogit lukematta ihan vain sen takia kun kuvat ovat huonoja. En edelleen myöskän ymmärrä miksi joissain blogeissa lainaillaan niin paljon kuvia, sillä hyvä kamerat kun on keksitty. Kuvat kun ovat puoli postausta.

  • Reply
   Noora K.
   10/04/2015 at 10:18

   Toi on kyllä niin pyllystä. Vaikka tietää, että tapahtuuhan sitä koko ajan, niin silti ärsyttää.

   Ja samaa mieltä siitä, että kuvat ovat puoli blogia, jopa enemmän itselleni. Tietyissä tapauksissa ymmärrän lainaamisen, mutta vain luvan kanssa ja oikein kreditoiden. Luulen, että ne, jotka eivät itse valokuvaa paljon, eivät ehkä hahmota, miten tärkeää tämä on. Kummasti oppii arvostamaan tekijänoikeuslainsäädäntöä, kun itseltä on viety kuvia.

 • Reply
  Lora
  09/30/2015 at 22:19

  Hyvä kun nostit metelin ja pidät puoliasi 🙂 Itse ihmettelin kun vielä muutama vuosi takaperin moni suomalainen blogi käytti lainattuja kupia eikä niihin mitä ilmeisemmin oltu kysytty lupaa. Tässä joukossa oli mukana myös bloggaajia jotka tienasivat elantonsa blogillaan..hhmh.. Onneksi ovat niistä ajoista viisastuneita.

  Kuvat ovat kuitenkin niin olennainen osa blogia ja niistä ns. tunnistaa blogin pitäjän tyylin, että ei sitä muuta kannatakaan kuin käyttää niitä omia taidonnäytteitä 🙂

  • Reply
   Noora K.
   10/04/2015 at 10:19

   Mun mielestä tässä on menty eteen päin ihan hirveästi parin viime vuoden aikana, mikä on tosi hyvä. Ja tätähän ei olisi tapahtunut, ellei joku olisi aina säännöllisin väliajoin nostanut sitä meteliä. 🙂

   Samaa mieltä, kuvissa on ihan samalla tapaa käsiala kuin teksteissäkin ja ne ovat olennainen osa tunnistettavaa tyyliä. 🙂

 • Reply
  Johanna
  10/01/2015 at 13:01

  En itse bloggaa enkä valokuvaa kuin kännykällä omaa jälkikasvua, mutta tuli mieleen, auttaisiko oma logonne (= vesileima?) kuvissa vähentämään luvatonta kuvien lainailua?

  • Reply
   Noora K.
   10/04/2015 at 10:21

   Hmmm. Varmaan kyllä ja ei: laiskimmat jättäisivät varmasti tällöin varastamatta, muta vesileimanhan saa cropattua pois. Char and the Cityllä oli muutama vuosi sitten juuri tällainen case Gantin kanssa, jos joku muistaa. Lisäksi en haluaisi millään kuviin mitään ekstraa, muuta kuin sen, mitä niihin kuuluu.

  Leave a Reply