Noora H:sta Sisustus

Järjestelyvimma

Noora H.

Järjestelyvimma on taas täällä, johan se pysyi poissa pari kuukautta. On varmasti käynyt selväksi, että rakastan järjestelyä. Siivoaminen on tylsä viikoittainen velvollisuus, mutta järjestely on ihanaa. Rentoudun järjestelemällä ja se on myös oiva keino purkaa ylimääräistä energiaa. Olen niitä harvoja ihmisiä, jotka nauttivat siivouskaapin tai kellarin organisoimisesta.

Kevään kunniaksi ajattelin jakaa parhaita vinkkejä järjestelyyn, sillä kevät saattaa tunnetusti herättää järjestelyvimman sellaisissakin, jotka sitä muuten vieroksuvat.

Pienet laatikot kaappien ja laatikoiden sisällön järjestämiseen
Kaappien ja laatikostojen sisällöstä tulee helposti yksi iso sekamelska, jos tavaroita ei niiden sisällä voi lajitella mitenkään. Meillä onkin lähes kaikilla hyllyillä pienemmät laatikot, joissa tavarat siivousräteistä pikkuhousuihin pysyvät nätisti viikattuina. Tämä auttaa myös ikuiseen murheenkryyniin eli maustelaatikkoon, Ikean keittiöosastolta saa erinomaisia laatikoita mausteiden järjestelyyn.

Epämääräisten paperien karsiminen kuukausittain
Meillä on yksi laatikko laskuille, kutsukorteille, säilytettäville papereille ynnä muille. Käyn tämän laatikon läpi kuukausittain ja karsin ronskilla kädellä kaiken turhan pois. Esitteitä ja muita on ihan turha säästää, lähes kaiken löytää kuitenkin netistä.

Erillinen kansio käyttöohjeille
Ainoa asia, jota en halua netistä kaivella ovat kodinkoneiden käyttöohjeet, niiden pitää olla saatavilla helposti. Meillä on yksi kansio, josta löytyy kaikkien kodinkoneiden käyttöohjeet. Näin ne eivät loju ympäri asuntoa ja ne pysyvät tallessa, jos joku laite joskus päätyy kiertoon.

Valokuvat kiinnostavista lehtileikkeistä
En enää säästele lehtiä tai tee leikekirjoja, vaan nappaan puhelimellani kuvat kiinnostavista ja inspiroivista jutuista. Puhelimessani lajittelen kuvat eri kansioihin, riippuen siitä, liittyvätkö ne asuinspiraatioon, sisustukseen tai vaikka resepteihin. Säilytän ainoastaan hyvät matkalehdet ja ne toimivat sisustuselementtinä tai löytyvät erillisistä koteloista kaapista.

Miehen oma romulaatikko
Koska kerrostalokolmioon ei millään voi rakentaa autotallia tai erillistä “man cavea”, on puolisollani omat romulaatikkonsa, joita en saa järjestellä. Jos toinen saa iloa ylimääräisten aux-piuhojen säilömisestä ja vanhojen kännyköiden hamstraamisesta, niin se hänelle suotakoon.

Uskalla luopua vanhoista muistoista
Jos tavaramäärä ahdistaa, hyvä tapa on luopua vanhoista muistoista. Olen todennut, että pärjään vallan mainiosti valokuvilla, vanhoilla päiväkirjoilla ja parilla tärkeimmällä pehmolelulla. Ihan kaikkia kahtasataa pikkueläintä tai barbinvaatetta lapsuudesta ei ole tarvinnut säästää. En myöskään hamstraa tuoreempia muistoja, juoksukisoista minulle riittää valokuvat ja muistiinpanot, mitaleja tai t-paitoja tulee harvoin ihasteltua jälkikäteen.

Jos kaipaat inspiraatiota järjestelyyn, niin tutustu Facebookin Konmari-ryhmiin (minua kiellettiin lukemasta kirjaa, mutta minäpä löysin ryhmät!) ja ammattijärjestelijöiden blogeihin. Ja löytyypä meidänkin blogitutuista muutama himojärjestelijä, Lilou’s Crushin Hertta on pistänyt kotinsa järjestykseen Konmarin opein ja HomeViaLauran Lauralla on blogimaailman siisteimmät kaapit.

Järjestelyintoa!

Perjantain parhaat
Kivoja pieniä (uusia) juttuja

You Might Also Like

35 Comments

 • Reply
  Blue Peony
  03/09/2016 at 08:09

  Miehen oma romulaatikko, repesin :-D! Meillä on muuten äitini kanssa tapana säästää kesäpaikallamme jonkin verran vanhoja naistenlehtiä ihan kuriositeettina. Tämä tapa sai alkunsa, kun löysimme sattumalta muutamia useita vuosikymmeniä vanhoja muotilehtiä. Olivat aika hauskaa luettavaa, ja koska vanhassa talossa on tilaa, perustimme nostalgiahyllyn erääseen kaappiin. Minullakin on ollut hieman järjestelyintoa tänä keväänä, se ulottui tasan lakanahyllystä pyyhehyllyyn, kun vein kaikki kuluneet kodintekstiilit Finlaysonin keräykseen ja ostin uudet ja siistit pyyhkeet tilalle. Sitä tuntee jotakin porvarillista iloa ihaillessaan siistejä hyllyjä!

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 21:01

   Nostalgiahylly kuulostaa hyvältä, ehkä se toimisi kaupungissakin sellaisilla, joiden on vaikea luopua muistoista? Valitsee muutamia tarkkaan valittuja esineitä ja katselee hyllyä välillä. 🙂

 • Reply
  LH
  03/09/2016 at 08:17

  Allekirjoitan kaiken. Järjestely on yksi parhaista tavoista rentoutua. Edessä häämöttävän toistaiseksi voimassa oleva loman ensimmäisille viikoille olen säästellyt kaappien järkkäämisen. Miten onkaan ihana ottaa uusi perheenjäsen vastaan järjestelyyn kotiin.

  Homevialauran kaapeista olen salaa kateellinen, vaikka ei meilläkään ihan hirveästi ylimääräistä tavaraa löydy.

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:59

   Olen kuullut, että vauvaa odottaessa voi iskeä pesänrakennusvimma, en edes halua tietää, miten se meillä näkyisi. Ei ole ihan hirveästi järjesteltävää enää. 😀

 • Reply
  Tanja / Pesunkestävää
  03/09/2016 at 09:42

  Mitenhän sitä saisi itselleen innon järjestellä kaapit ja laatikot ojennukseen? Muuten rakastan siistiä kotia ja asioiden pitää olla järjestyksessä, mutta kaappeihin ja laatikoihin asti tuo siisteysinto ei ole riittänyt. Olisihan se kuitenkin kiva, jos joka kaappi ei pursuaisi ylimääräistä tavaraa ja varmasti turhan roinan pois heittämällä saisi lisää tarpeellista säilytystilaa. Ehkä pitäisi ottaa projektiksi käydä kaikki kaapit yksi kerrallaan läpi ja tosiaan ostaa niitä säilytyskoreja ja laatikoita kaappien ja laatikoiden sisälle.

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:58

   Kaappi kerrallaan on hyvä aloittaa, se palkitsee, kun näkee työnsä tulokset. Kun on yksi siisti kaappi, niin siitä on kiva jatkaa järjestelyä muuallakin kodissa. Ja joku järjestelyintoinen kaveri mukaan, jos tavaroista luopuminen tuntuu pahalta? Kaveri voi toimia järjen äänenä. 🙂

 • Reply
  Henna
  03/09/2016 at 09:51

  Komppaan! Aika samat sävelet järkkäilyn suhteen itselläkin. On terapeuttista puuhaa ja palkitsevaa, kun paikat on järjestyksessä. Kännykkää voisin tosin hyödyntää enemmän inspiskuvien ym. ottamiseen. Hyvä vinkki 🙂

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:55

   Ole hyvä. 🙂 Yhden vanhan leikekirjan olen säästänyt, täyttelin sitä ylä-asteella ja lukiossa. Yllättävän moni leikekirjan kuvista miellyttää edelleen.

 • Reply
  Ulla
  03/09/2016 at 10:46

  Omalla kohdallani asioiden järjesteleminen on ehdottomasti niiden heikkouksien puolella. Tai siis…mun järjestys saattaa näyttäytyä kamalana kaaoksena muiden silmissä. Mutta tuo ihana maljakko pisti silmään! Mistä tuollaisen voisi löytää?

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:54

   Se on Stockalta, en muista enää merkkiä, mutta oli vähän Stiltonin eli sen juuston kuuloinen. 😀

 • Reply
  Pirre
  03/09/2016 at 11:00

  Täältä tulee komppausta lisää!!! Olen samoilla linjoilla, normisiivous on pakollista ja ajoittain jopa tylsää puuhaa, vaikka siinä näkeekin kättensä jäljen. Järkkäilystä tulee enemmän mielenrauhaa, täydellistä mindfullness-harjoittelua! Ja kun saa tavarat järjestykseen niin asiatkin järkkääntyy siinä ohessa. Usein siinä puuhassa alitajuisesti ratkoo päässään jotain muutakin taka-alalla, niin ainakin itselläni tapahtuu. Niin terapeuttista puuhaa, että siitä saa lisää energiaa! Olen aloittanut lukemaan KonMarin kirjaakin ihan vain mielenkiinnosta, että tiedän mistä puhutaan, en koe olevani varsinaisesti kohderyhmää, mutta jos siitä saisi jotain uusia vinkkejä. Kevättä kohti järkkäillen! 🙂

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:51

   Puit erinomaisesti sanoiksi ajatukseni järjestelystä. Järjestelyn jälkeen on aina jotenkin seesteinen olo. 😀

 • Reply
  Tanjatta
  03/09/2016 at 11:53

  Täällä ilmottautuu toinen järjestelijä. 🙂 mulla on kans pienemmät rasiat ja laatikot kaapin hyllyille. Just lomalla kävin yhden kaapin ja lipaston läpi, jotka on selvitystä oottanu ikuisuuden, ja heitin huoletta pois kaiken turhan. Jatkossa aion kans tehdä ton kerran kuukaudessa-tyhjennyksen. Eilen mä olinkin sitte, että mitä mä nyt järjestelisin 🙂

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:50

   Haha, tiedän tunteen, mäkin olen ihan pulassa, kun kaikki on oikeastaan järjestelty. Ehkä käyn vielä kirjat läpi, koska harvemmin niitä tulee luettua toista kertaa.

 • Reply
  Anna
  03/09/2016 at 13:26

  Järjestely on kivaa, mutta mun akilleenkantapää on se järjestyksen ylläpitäminen… Se ei onnistunut edes silloin kun asuin yksin yksiössä, nyt on vaan enemmän neliöitä ja perheenjäseniä niitä sotkemassa. Aidostin kadehdin niitä, joilla se järjestys myös pysyy yllä.
  Mun järkkäilyissä on se paha puoli, että asioiden paikkaa ei saisi vaihtaa. Puolisolla on joku hahmotushärö-ominaisuus, hänen on vaikea löytää asioita, jos ne vaihtavat paikkaa. Keittiön järjestys ja lautasten paikka vaihtui pari vuotta sitten ja edelleen, päivittäin, hän etsii arkilautasia ja kahvikuppeja niiden vanhoista paikoista. Ja tämä siitä huolimatta, että yhdessä suunniteltiin ja uusi järjestys oli hänenkin mielestään vanhaa parempi.
  Toivoisin kovasti lisää kaappitilaa, että sais järjestystä ovien taakse ja siistimmän vaikutelman.

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:49

   Kyllä meilläkin pitää vähän kiinnittää huomiota siihen järjestyksen ylläpitoon, yleensä laitan tavarat paikoilleen ennen nukkumaanmenoa. Ja kuivakaapit ja muut pitää järjestellä säännöllisesti, sillä kokatessa kaapit menevät vähän sekaisin.

 • Reply
  Giassilina
  03/10/2016 at 09:55

  Muutin hetkeksi takaisin äitini luo n. kuukausi sitten ja se on ihan kamalaa kun siellä ei ole kaapit (tai mikään muukaan) järjesteyksessä! Jääkaapin olen järjestänyt monta kertaa, koska eihän se järjestys siellä pysy. Eilen äitini valitti, että makaronit on loppu ja laitoin keittiön kuiva-ainekaapin uuteen uskoon sen jälkeen kun kuitenkin löysin sieltä 2ps makaronia. Katsotaan nyt, miten kauan järjestys pysyy yllä. Sormet syyhyää myös liinavaatekaapin avatessa, miten kivasti ne lakanat ja pyyhkeet sinne oikeasti saisi!

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:47

   Minä taas tiedän, mistä järjestelyintoni on peräisin, äitini on vielä pahempi kuin minä. Tosin hänellä painotus on enemmän siivouksessa kuin järjestelyssä, en tiedä ketään muuta, joka putsaisi yhtä antaumuksella kylppärin kaakeleita.

   • Reply
    Giassilina
    03/11/2016 at 09:41

    Mulla tää on ehdottomasti periytynyt isältä, joka tykkää pitää kirjat väri-tai aakkosjärjestyksessä, juurikin taitella pienet pyyhkeet ja tyynyliinat tietyllä tavalla, ja mitä näitä nyt on. Hän on asunut viimeiset 10v veneessä ja pienessä tilassa järjestelyn tärkeys on erityisen läsnä. Siellä on ilo käydä kun jokaiselle kupille ja pölyimurin suuttimelle on ihan oma paikkansa.

 • Reply
  Susanna
  03/10/2016 at 14:49

  KonMari-ryhmät! En edes tiennyt moisten olemassaolosta. Liityin heti!

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:45

   Varoitan, siellä tulee vietettyä melko paljon aikaa. 😀

 • Reply
  ..........................
  03/10/2016 at 18:19

  Apua! Miten ihmiset voivat olla noin siistejä ja vielä nauttia siitä. Huh, tulipa huono omatunto ja taidan lähteä koiran kanssa lenkille :-).

  Meillä on kyllä siistiä ja puhdasta, mutta ei todellakaan mitään tip top -järjestystä ja kaappeihimme toivottavasti ei kukaan kurki. Vaikka yleensä en ota mitään stressiä siitä, mitä muut ajattelevat, huomasin yhtenä päivänä katselevani taloamme ja ajattelevani, että uusi ystäväpariskuntamme NN ei voi kyllä tulla meille kylään, en pysty kutsumaan, kun kuulin miten järjestyksessä heidän kotiaan pidetään.

  Kiitos kivasta blogistanne, älkää te lopettako, moni blogisti tuntuu nyt lopettelevan!

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:45

   Älä turhaan jätä ystäviäsi kutsumatta, ainakaan minua ei häiritse tippaakaan muiden sotkut eikä tulisi mieleenkään edes vilkaista toisten kaappeihin. Oikeastaan minusta on viihtyisää kyläillä sellaisissa kodeissa, joissa asiat eivät ole ihan tiptop. 🙂

 • Reply
  Anna-Maija
  03/10/2016 at 19:11

  Voi kumpa itsekin pystyisin tuollaiseen järjestyksen ylläpitämiseen. Nyt tosin pieni innostus iski, toivottavasti saisin toteutukseen myös! 🙂 Kiinnitin erityistä huomiota siihen, ettet säilytä juoksukilpailujen mitaleja. Siis tottahan se on, ettei niitä tule ikinä katseltua ja ihailtua. Turhiahan ne on, mutta miten ne vaan raaskii heittää pois? Huh, pitää vielä opetella tuota tavaroista luopumista! 😀

  • Reply
   Noora H.
   03/10/2016 at 20:42

   Ryhdyt vain heti toteuttamaan, niin se innostus pysyy yllä. 🙂 Nykyään yritän olla ottamatta mitaleita tai muuta krääsää, jotta niitä ei tarvitse heittää pois ja mitalin voi antaa sellaista oikeasti tarvitsevalle. Minusta olisi paljon kivempi, jos juoksukisoissa niiden paitojen ja mitalien sijaan osallistujille jaettaisiin netissä vaikka yksi matkalla otettu valokuva.

 • Reply
  Blue Peony
  03/11/2016 at 05:00

  Kerropa vielä vinkkejä hyvistä ja kivannäköisistä säilytyslaatikoista! Niitä tuntuu olevan mahdotonta löytää…

  • Reply
   Noora H.
   03/12/2016 at 07:27

   Omani olen ostanut Ikeasta ja Clas Ohlsonilta. 🙂

   • Reply
    Blue Peony
    03/14/2016 at 07:20

    Vähän pelkäsinkin, että Ikeasta :-D. En kestä mennä sinne, kun kauppa on jotenkin niin massiivinen sokkelo ja kaikkea haluamaansa saa raahata kilometrikaupalla. Toivun vieläkin siitä, kun kävin ostamassa kolme kirjahyllyä lapsi sylissä roikkuen… Ostosreissu osui tietysti päivälle, jona lapsi ei suostunut kävelemään metriäkään. Clasu on kuitenkin kätevästi kotimatkan varrella, täytyykin mennä tutkailemaan sen ja ehkä Granitinkin valikoimia. Käytän muuten jonkin verran itse hyödyksi myös tukevia, pahvimaisia paperikasseja, joita joistakin putiikeista saa erityisesti ulkomailla. Suomessa Iittalan kassit ovat kivoja ja säilytyksessä kestäviä.

 • Reply
  Homevialaura
  03/11/2016 at 11:16

  Ai ai ai, ihanaa Noora! Sielu lepää näissä kuvissa ja meiningeissä. Meilläkin oli ennen miehen oma laatikko, mutta olen ilmeisesti onnistunut aivopesussa hyvin, sillä vähän aika sitten hän vapaaehtoisesti halusi heittää juuri nimenomaan kasan epämääräisiä piuhoja pois.

  Tähän aiheeseen en kyllä ikinä väsy. Nytkin meillä on työn alla iso kirppisprojekti siitäkin huolimatta, että käytössä on korkeintaan yksi käsi suurimman osan ajasta, mutta kun tahto vapautua lopustakin turhasta on kova, ei vastasyntynytkään hidasta menoa. Yksi päivä sanoin vähän väsyneenä miehelle ”mä vaan haluun hetken siivota rauhassa”. Pienet on unelmat. 😀

  Vaatekaapin suhteen vasta raskaus opetti oikean kapselivaatekaapin merkityksen. Oli itse asiassa tosi huojentavaa, kun käytössä oli niin vähän vaatteita ja valinnanvaraa. Siksi siivoan nyt vaatekaappiakin huolella ja suunnittelen jatkossa entistäkin tarkemmin, mitä ostan. Ennen vain pyrin vähemmän mutta parempaa -ajatteluun, mutta nyt meinaan toteuttaa sen ihan oikeasti myös pukeutumisessa.

  Yksi luuranko tämänkin konmarin kaapissa on: ruokakaappia en vain saa pidettyä siistinä. Siinä olen kai hamstraaja, sillä pahin pelkoni maailmassa on ruoan loppuminen. 😀 Ei meillä silti ruokaa roskiin mene, mutta koen ihmeellisen tarpeen pitää kuivakaapissa aina käsillä tuhatta eri pastaa, riisiä, puuroa, couscousia, ohraa, kvinoaa – kahvihätävarastosta puhumattakaan!

  • Reply
   Noora H.
   03/12/2016 at 07:37

   Haha, ihana unelma sulla. 😀

   Pitäisiköhän ottaa taas capsule wardrobe käyttöön, siitä oli kyllä hyötyä, kun sitä kerran kokeilin. Asukokonaisuudet toimi hyvin, tuli käytettyä useampia vaatteita eikä aamuisin tarvinnut käyttää aikaa vaatesäätöön. Tuota on keväällä helpompi toteuttaakin, kun voi käyttää kevyempiä vaatteita ja kenkiä. Kerro blogin puolella lisää sun projektista, ehkä mäkin saan siitä inspiraatiota! 😀

 • Reply
  Minna
  03/11/2016 at 11:17

  Kyllä miehellä pitää olla oma paikkansa, oli se laatikko, kaappi tai autotalli. Yhtä sotkuisia ne kaikki taitavat olla, miehestä riippumatta…:) Juuri mieheni kanssa väittelimme siitä, millainen säilytysjärjestelmä vajassa pitäisi olla – miehen mielestä eripariset, epäkäytännöllisen kokoiset ruostuneet hyllyt ajavat asian, minä taas halusin harmonisen ja jäsennellyn kokonaisuuden joka on kuin Ikean mainoskuvista. Saa nähdä kumpi voittaa battlen. 😉

  Minä olen vannoutunut himojärjestelijä ja rakastan laittaa kaappejani aina vain parempaan järjestykseen, karsimalla joka kerralla jotain pois. Samalla materialisti minussa nauttii tavaroidensa (eli valtakuntansa) kaitsemisesta! Muistoja olen kyllä harmillisen hanakka keräilemään, mutta annoit hyviä vinkkejä esim. niiden valokuvaamisesta, ei kaikkea tarvitsisi säilyttää fyysisesti. Koen kuitenkin melko rankaksi sen syyllistämisen mikä syntyy jos laittaa mitään pois kotoaan – vaikka se olisi itse hankittu asia! Olen ajatellut joskus kirjoittaa siitä, miltä tuntuu olla minimalisti perheessä, jossa kaikki säilytetään, vaikka se johtaisi tavaran kasaantumiseen lattiasta kattoon asti.

  • Reply
   Noora H.
   03/12/2016 at 07:39

   Minunkin mieheni on varsinainen hamsteri, mutta on pikku hiljaa ymmärtänyt, ettei korjauskelvottomia t-paitoja kannata säilyttää varmuuden vuoksi.

   Ja kirjoita ihmeessä, tuo kiinnostaa kiinnostavalta aiheelta!

  • Reply
   Pirre
   03/12/2016 at 22:26

   Joo, Minna on kyllä niin asian ytimessä 🙂 ! Kyllä miehelläkin pitää olla oma paikkansa, on se sitten laatikko tai autotalli. Meillä se on lämmitetty ulkovarasto rivitaloasuntomme pihassa ja siellä on miehen oma valtakunta, jonne en ulota järjestysvimmaani mitenkään, joku oma juttu pitää jokaisella olla. Jos joku haluaa kerätä piuhaa & kondensaattoreita yms. rakentaakseen unelmiensa vahvistimen (tai jotain vastaavaa) niin siihen pitää suoda mahdollisuus. Itse kullakin meillä on omia (pieniä tai vähän suurempia) juttuja ja parempi kummallekin osapuolelle, että niitä saa toteuttaa. 🙂

  • Reply
   Pirre
   03/12/2016 at 22:42

   Minna on kyllä asian ytimessä! 🙂 Kyllä miehellä pitää olla oma paikkansa, on se sitten laatikko tai autotalli. Meillä se on lämmitetty ulkovarasto rivitaloasuntomme pihassa. Sinne ei järjestelyvimmani ulotu mitenkään. Jos toisella osapuolella on tarve kerätä piuhaa & kondensaattoreita rakentaakseen unelmiensa vahvistin yms. niin sille pitää suoda mahdollisuus. Jokaisella meillä on omia juttuja, joita on tarve toteuttaa. Me kutsumme niitä mieheni kanssa kotoisasti “kirjainyhdistelmiksi” :-). Ja niitä kirjainyhdistelmiä on erilaisia ja niin kuuluu ollakin. Parempi molemmille, että niihin on mahdollisuus niin elämä on antoisaa ja moniulotteista.

   • Reply
    Pirre
    03/13/2016 at 10:14

    Pahoittelut tuplaviestityksestä. Ensimmäinen viesti lähti “lapasesta” ja hävisi sen tien jonnekin ja kirjoitin uuden viestin muistista… eikä se ensimmäinen minnekään kadonnutkaan! Aurinkoista sunnuntaita!

  Leave a Reply