Ruoka Yhteistyö

Kun silmäni mä auki saan eli aamuista

Noora H. ja Noora K. / Yhteistyössä Asennemedia ja GoGreen

Kodin pikku hengettäret täällä huomenta! Kuten blogista on varmasti käynyt ilmi, olemme molemmat aamuihmisiä ja hulluina aamiaisiin. Kaksi tai joskus jopa kolme aamiaista päivässä ei ole meille ongelma vaan mahdollisuus. Viikonloppuisin aamiaisiin panostetaan ja niiden äärellä vietetään useampi tunti. Iso kasa lehtiä, pannu kahvia ja nätti kattaus.

Tässä eräänä viikonloppuna yhdistimme aamupalahetkemme. Herkuttelimme itse leivotuilla sämpylöillä (googlasimme yksinkertaisen sämpyläreseptin ja lisäsimme roimasti GoGreenin auringonkukansiemeniä) ja chia-vanukkaalla. Uunituoreet lämpimäiset ovat tietysti aina ihania, mutta jos kaveripiirissäsi on superfoodeihin hurahtaneita, gluteenitonta ruokavaliota noudattavia tai superinstaajia, chia-vanukas on paras ystäväsi kaveriaamiaisella. Instagram-uskottavan annoksen salaisuus on huolellisessa asettelussa.

Kaunis annos syntyy näin: Sekoita kolme ruokalusikallista GoGreenin chia-siemeniä kolmeen desilitraan kookosmaitoa (voit käyttää myös mantelimaitoa, mutta valitse tässä tapauksessa se makeutettu versio, muuten tulee pölynmakuista) ja muutamaan silputtuun taateliin. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia, mieluiten vähän pidempään. Kasaa annokset syvälle lautaselle niin, että teet pohjalle levitetyn vanukkaan päälle raitoja pilkotusta banaanista, mustikoista ja pähkinöistä.

Ja koska viikonlopun pitkiin ja rauhallisiin aamuihin on vielä aikaa, niin tässä muutama vinkki arkiaamujen helpottamiseen:

1. Valmistele tulevaa aamua edellisenä iltana
Lataa kahvinkeitin valmiiksi, valmistele aamupala (chia-puuron voi hyvin laittaa tekeytymään yöksi), valitse seuraavan päivän vaatteet ja pakkaa laukku. Jos vain voit, niin hoida myös hiustenpesu illalla, tämä tekee aamuista tuhat kertaa helpompia

2. Ensin vaatteet ja meikki, sitten vasta aamiainen
Aamutoimien järjestyksen muuttaminen on helpottanut Noora H:n aamuja merkittävästi. Aamupalan ja lehden ääreen unohtuu turhan pitkäksi aikaa ja sitten tulee kamala kiire pukeutumisen sekä meikkaamisen kanssa. Noora H:sta onkin tullut taitava meikkaamaan autossa.

Aamutoimien uudelleen järjestely tuntui tuovan aamuihin lisää aikaa, vaikka oikeasti herätyskello soi ihan samaan aikaan kuin aiemminkin. Tämä järjestys saattaisi toimia myös lapsiperheissä, jos herää vähän ennen lapsia?

3. Lopeta torkutus. Siitä ei ole mitään hyötyä.
Noora K. ei ole koskaan elämässään torkuttanut, millä on merkittävä vaikutus aamujen onnistumisiin. Tosin kohta kaksi on Noora K:n heikkous, joten kiirelähdöiltä ei aina voi välttyä.

4. Hemmottele välillä itseäsi ja syö aamiainen kahvilassa.
Joskus kannattaa herätä hieman aikaisemmin ja suunnata aamiaiselle keskustan kahviloihin. Kahvila-aamiaisen jälkeen on täynnä tarmoa ja arki tuntuu vähän erityisemmälle. Myös aamiaispalaverit ovat käteviä, ainakin jos palaverikumppani on aamuihmisiä.

5. Älä luovuta, vaikka kaikki menisi mönkään.
Aina aamut eivät vain kerta kaikkiaan suju. Jos kaikki menee aamulla pieleen ja tulet työpaikan tai tarhan ovelle räjähtäneenä, hikisenä ja nälkäisenä, niin kyllähän se ketuttaa. Tässä tilanteessa auttaa muutama kikka: sadattele ensin antaumuksella (ei ehkä siinä päiväkodin ovella), päätä ryhdistäytyä, kuuntele pari hyvää biisiä ja ota matkan varrelta mukaan iso mukillinen kahvia ja hyvä aamiainen. Ei auta huonoon hiuspäivään tai hikiläikkiin paidassa, mutta mielentilaan tällä on kummasti vaikutusta.

Hauskaa viikkoa!

Podcast: Kirjoista
Kysymyksiä ja vastauksia 3

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Blue Peony
  03/14/2016 at 07:15

  Kiireettömät aamut saavat minunkin ääneni, oli arki tai pyhä. Onneksi ei ole enää tarhaan viemisiä, mutta niinäkin aikoina sain aamut sujumaan, kun heräsin ennen lasta. Tosin minun järjestykseni on se, että ensin aamiainen ja lehti, vasta sitten vaatteet niskaan. Laitan aina vaatteet ja eväät valmiiksi jo illalla ja valmistelen aamiaisenkin mahdollisimman pitkälle. Meikkaamiseen aikaa ei kulu, koska en näe meikata, pitäisi jostain kaivaa joku, joka osaisi opettaa meikkaamista kömpelölle ja puolisokealle.

  Heräsin muuten lauantaiaamuna aikaisin aamujoogaan ja rymsteerasimme vielä lapsen huoneenkin uuteen uskoon ja siivosimme pölyt joka nurkasta. Eilen aamulla heräsin sitten selkä järkyttävän kipeänä. Tarinan opetus: luonto rankaisee keski-ikäistä, joka yrittää olla reipas ja ketterä :-D.

  • Reply
   Noora K.
   03/16/2016 at 17:32

   Hahaha, anteeksi mutta nauroin ihan kippurassa luonnon rankaisemalle keski-ikäiselle. Perästä tullaan… 😀

 • Reply
  Kati
  03/14/2016 at 08:32

  Kyllä!Ehdottomasti aamu ihminen täälläkin. Toi herää ennen lapsia juttu toimii oikeesti. On kiva ja stressi vapaa aamu kun arkisin on hereillä ennen lapsia. Saa syödä ja lukea lehden rauhassa, pukea, meikata (mulla aika minimaalista, mutta kuitenkin jotain) laittaa koiran ruuan yms. Nyt kun aamut ovat valoisia niin aamut alkavat vielä aikaisemmin. Yleensäkin aamuisin saa enemmän aikaiseksi. Hauskoja juttuja ja kuvia teillä Noorilla on😊 mukavaa alkavaa viikkoa!

  • Reply
   Noora K.
   03/16/2016 at 17:33

   Jes, oltiin sitten oikeilla jäljillä siinä. 🙂 On kyllä niin ihanaa kun alkaa olla valoisia aamuja. Koiran aamu-ulkoiluttaminenkin on kivaa, kun ei ole pimeää ja linnut laulavat. Sinne kans!

 • Reply
  suklaamuru
  03/14/2016 at 08:56

  Minustakin on viime vuosina tullut aamuihminen. Tosin luonnostaan en herää aikaisin, vaan laitan kellon soimaan etenkin lauantaiaamuisin 🙂 Rauhallisen aamiaisen jälkeen lähden jumppaan – ihana startti viikonlopulle. Olen alkanut heräämään arkisinkin 10minuuttia aiemmin, jotta ehdin syödä kunnon aamiaisen. Tänään visio toteutui ekaa kertaa, jes!

  • Reply
   suklaamuru
   03/14/2016 at 08:56

   Ja hyvää viikkoa vielä!

  • Reply
   Noora K.
   03/16/2016 at 17:34

   Kuulosta tosi hyvältä mallilta. 🙂 Ja jes!

 • Reply
  Suvi
  03/14/2016 at 09:54

  Rakastan myös aamiaista. Second breakfast on paras käsite ikinä. Chia puuro kookosmaitoon toimii – niin aamiaisena kuin välipalana. Ihanaa viikkoa teille 🙂

  • Reply
   Noora K.
   03/16/2016 at 17:35

   Niin on! Mä voisin syödä aamiaisia vaikka kuinka paljon! 🙂 Sinne myös aurinkoista viikonjatkoa.

 • Reply
  anna
  03/14/2016 at 18:40

  Kiireettömät aamut on tosiaan järjestelykysymys. Tosin itse olen aikaisaavimmillani aamuisin, ja teen monesti ennen työpäivää suurimman osan päivän kotitöistäkin. Aamiaiseksi mulle riittää kahvi ja munakas, ja aamutoimissakin olen nopea. Lasten herättäminen on se pahin osuus.

  Voikohan tuota Chiavanukasta tehdä tavalliseen maitoon, jos manteli- tai kookosmaitoa ei ole?Me kun juodaan luomutilamaitoa, niin en oo noihin lehmiksen korvikkeisiin perehtynyt. Olis kyllä kätevä jos sais tehtyä illalla valmiiksi.

  Hauskaa viikkoa!

  • Reply
   Noora K.
   03/16/2016 at 17:36

   Voi varmaan? En mä ainakaan keksi, että miksi ei. Tosin siinä tapauksessa lisäisin vähän sokeria, ettei maistu pölylle. Ja joo, se on kyllä tosi kätsää. Yksi juttu vähemmän aamulla huolehdittavana.

   Sinne myös! 🙂

   • Reply
    Meri
    03/17/2016 at 22:12

    Mä teen puddingit ihan tavalliseen maitoon, laitan vähän vaniljajauhetta ja hyvin toimii!

 • Reply
  Pieta
  03/14/2016 at 22:08

  Chiavanukas kuulostaa hyvältä syötävältä mutta näyttää sammakonkudulta…uuh. Uskon jossain määrin silmiäni, vaikka järki sanoo muuta, joten miten tuon saisi naamioitua jotenkin enemmän syötävän näköiseksi? 😀

  Kiireettömät aamut ovat ihania, vaikka kahvin saan harvoin juotua rauhassa. Silti kiire!-päiväkoti!-työ!-aamuja en kaipaile ollenkaan.

  • Reply
   Noora K.
   03/16/2016 at 17:37

   Se on kyllä hyvää, mutta ulkonäöstä samaa mieltä. 😀 Kannattaa varmaan peittää koko pinta raidoilla?

 • Reply
  EllenR
  03/15/2016 at 09:19

  Olen itsekin aamufani ja mieluiten herään ennen ketään muuta, jotta saan sen pienen hetken itselleni lehden ja kahvin kera. Tosin nykyään lehti pitää hakea postilaatikosta, on vaatinut vähän totuttelua 😀

  Yhden vinkin lisäisin teidän listaanne vielä (kaikki muu täsmää). Aina kun on mahdollista, juo aamukahvi auringonpaisteessa ulkona.

  • Reply
   Noora K.
   03/16/2016 at 17:38

   Se oma hetki on kyllä tärkeä. 🙂 Meillä onneksi postilaatikko on tosi lähellä.

   Ja joo, aamukahvi ulkona on maailman ihaninta!

  Leave a Reply