Matkustaminen Noora H:sta

Rantalomalla Paroksella

Noora H.

Minusta on ihana lukea matkakertomuksia, joissa kerrotaan kokonaisista matkapäivistä. Mitä syötiin aamupalalla, millaisissa vaatteissa kaupungilla taivallettiin, mistä löytyivät parhaat lounapizzat ja millainen fiilis kaupungissa oli. Rantalomilta sellaisia on vähän hankala kirjoittaa, kun päivät muodostuvat aurinkorasvan levittämisestä ja kirjan sivujen kääntämisestä. Lounaatkin ovat yleensä läheisestä rantabaarista napattuja club sandwicheja. Mikähän siinä muuten on, että club sandwicheja tulee syötyä kaikilla rantalomilla?

Alunperin saarihyppelyksi suunnitellusta Kreikan reissustamme tuli perinteinen rantaloma, kun matka lyheni ja suunnitelmat muuttuivat. Vietimme koko loman Paroksella, joka on noin 4 tunnin lauttamatkan päässä Ateenasta ja Kykladien laivaliikenteen solmukohtia. Sieltä pääsee siis helposti muille saarille, jos saarihyppely kiinnostaa, mutta välttämätöntä se ei ole. Paros oli todella kaunis saari ja tekemistä riitti hyvin viikoksi.

Paroksen “pääkaupunki” on Parikia, jossa laivat pysähtyvät. Parikian satama on ruma, ruuhkainen ja kuuma. Laivojen saapumisaikaan liikenne on kaoottista ja satamatyöntekijät yrittävät epätoivoisesti ohjata laivoista purkautuvia ihmisiä.

Olin lukenut etukäteen, että satamissa olisi vastassa mummoja, joilta voisi vuokrata huoneen parilla kympillä. Paroksen satamassa majoituksen tarjoajat näyttivät koostuvan partasuisista keski-ikäisistä miehistä, jotka heiluttelivat halpojen hotellien kylttejä.

Yllättävän monet näyttivät tulevan myös retkeilemään ja kävelimme muutaman teltta-alueen ohi. Mietin, mitenköhän teltat viilennetään lähes 40 asteen helteessä?

Parikian söötti vanhakaupunki alkaa heti sataman takaa. Talot ja kujat ovat kuin postikortista, kauniita maisemia on siis muuallakin kuin Santorinilla. Parikiasssa on paljon turisteja, mutta vanhakaupunki on säästynyt vilkkuvaloilta, kuvallisilta ruokalistoilta ja pahimmilta krääsäkojuilta. Kaupunki herää eloon myöhään illalla, ensimmäisinä iltoina menimme syömään kahdeksan maissa ja saimme syödä lähes kahdestaan. Loman edetessä siirsimme illalliskellojamme ja loppulomasta menimme syömään vasta kymmeneltä, yllättävän nopeasti vatsa siihen tottui.

Eikä Parikia ole vain aikuisille suunnattu kaupunki, lapsetkin olivat menossa mukana illan pimetessä. Vauvat nukkuivat tyytyväisenä iltaunia vaunuissa ja leikkikentät heräsivät eloon kun lämpöasteet laskivat.

Parikiassa asuimme Hotel Akrotirissa. Hotelli sijaitsee noin parin kilometrin päässä Parikian kaupungista, joten aivan kaupungin keskustassa se ei ole.

Kaupungista menee hotellille rannan kautta kulkeva oikopolku, jota pitkin matka taittuu kävellen nopeasti, mutta meiltä oikopolku jäi testaamatta. Oikopolun varrella on nimittäin talo, jossa asustelee kolme järjettömän isoa ja kovaa haukkuvaa koiraa. Koirat olivat vapaina eikä talon edustalla näyttänyt olevan minkäänlaisia aitoja, en jäänyt asiaa tarkemmin tutkimaan, vaan käännyin nopeasti kannoillani kun koirat lähtivät minua kohti. Hotellilta vakuuteltiin, että koirat vain haukkuvat, mutta olen sen verran arkajalka, että kiersin mieluummin kiltisti tietä pitkin Parikian kaupunkiin.

Akrotiri on niitä harvoja Parikian keskustan lähellä sijaitsevia hotelleja, joissa on uima-allas. Uima-allasta ei välttämättä tarvitse, sillä Paroksella rantoja piisaa, mutta halusimme parille ensimmäiselle päivälle altaan. Mikään ei nimittäin ole parempaa kuin se, että valuu laiskasti aamiaiselta altaalle ja poistuu sieltä vasta pimeän tullessa.

Hotellin huoneet olivat todella siistit, aamiainen hyvä ja palvelu erinomaista. Ainoa, mistä annan hieman miinuspisteitä on sijainti. Jos sinulla on auto tai jaksat kävellä, niin sijainti ei ole ongelma, mutta ilman autoa en esimerkiksi pienten lasten kanssa täällä asuisi.

Pikavinkit Parikiaan:

Syö Ravintola Levantis. Minulle vinkattiin Instagramissa ravintola Levantiksesta, joka oli todella hyvä. Kreikkalaista modernilla otteella tarjoilevassa ravintolassa oli ihanan raikkaita annoksia ja hyvä palvelu. Jätä tilaa jälkkärille, suklaakohokas on tajunnanräjäyttävä.

Juo Drinkkibaari BeBob. BeBobissa on kiva sisustus, ihana kattoterassi ja hyviä drinkkejä. Tule tänne aperitiiveille ja juo drinkkisi kattoterassilla auringonlaskua ihaillen. Henkilökunnasta muuten huomaa, että hipsterit ovat löytäneet tiensä myös pienille saarille. Parikiasta löytyy jopa parran muotoiluun erikoistunut parturi, jonka on sisustus ei eronnut lainkaan Nykin vastaavista puodeista.

Herkuttele Vanilla Gelateria. Vanhastakaupungista saa erinomaista jätskiä. Itsetehdyt jäätelöt ovat niin hyviä, että yhden pallon syötyäsi käyt tilaamassa myös toisen.

Shoppaile Yria Ceramics Paros. Liike myy keramiikan lisäksi myös kivoja sisustusjuttuja. Putiikki muistuttaa valikoimaltaan helsinkiläistä sisustuskauppa Nougata. Löytyy vanhastakaupungista.

Perjantain parhaat
Myydään (ihana) purjevene

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Heli
  07/27/2016 at 14:18

  Ihana postaus ja ihanat kuvat. Kiva kuulla että ravintola-vinkki meni nappiin. 🙂
  Minäkin ihastuin Parokseen (ilmeisesti edellisellä viikolla kuin te) ja on hyvin mahdollista että suuntaan sinne vielä uudestaan. Otan tästä hotellivinkin muistiin ja odottelin kiinnostuneena kirjoitustasi Naoussasta, koska mulla siihen tutustuminen jäi tällä kertaa yhteen sunnuntai-aamuun.

  • Reply
   Noora H.
   07/27/2016 at 14:21

   Joo, se todellakin osui nappiin! Kiitos paljon vinkistä. Olisimme käyneet muissakin sun suosittelemissa paikoissa, jos vain suinkin oltaisiin ehditty. 🙂

 • Reply
  Iida
  07/27/2016 at 14:47

  Ihania kuvia ja hyviä vinkkejä! Saarihyppely Kreikassa on ollut jo jonkin aikaa haaveissani ja haluaisin toteuttaa sen lähivuosina. Lensittekö muuten Ateenaan ja meneekö Ateenasta suoraan lautta Parokselle vai tarvitsiko teidän vaihtaa lauttaa jossain toisella saarella?

  • Reply
   Noora H.
   07/27/2016 at 15:03

   Lennettiin Ateenaan ja oltiin yksi yö Piraeuksen satamassa, siitä sitten suoraan lautalla Parokselle. Paros on hyvä tukikohta saarihyppelyn aloitukselle.

 • Reply
  Blomma
  07/27/2016 at 15:56

  Me oltiin tänä kesänä Paroksella Naousassa ja Parikiasta ei nähty juuri kuin tuo satama. Hypättiin sinne Mykonoselta juurikin laiskottelemaan. Sekin mitä söpöin kylä. Ette tainneet ehtiä käymään? Jos joskus menette uudelleen niin voin suositella. Santorini on todella ihana, mutta kyllä tuolla riitti kuvattavaa. Söpömpää paikkaa ei voi olla.
  Meidän hotellissa oli allas ja kiva, lyhyt kävelymatka kylän keskustaan. Mutta ei lainkaan aurinkovarjoja. Harvoja miinuksia muuten ihanassa hotellissa. Tosin ns. allasalue varmaan vain niin pieni ja erikoinen ettei sinne oltu saatu varjoja fiksusti mahtumaan. Onneksi oli hattu ja allasbaari :).

  • Reply
   Noora H.
   07/30/2016 at 09:52

   Mekin oltiin Naoussassa viimeiset viisi yötä, siitä juttua seuraavassa postauksessa. 🙂 Mykonoksella ja Santorinilla olisi ollut tosi kiva käydä ja alunperin niitä mietittiinkin, kuten myös Amorgosta, mutta jäi tällä kertaa väliin. No, ensi kerralla sitten.

   Ja hei tiedätkö, hotellia valitessa katselin kuvia ja kiinnitin tuohon aurinkovarjojen puuttumiseen huomiota, niitä näkyi aika harvassa hotellissa. Tai sitten niitä ei vain kuvattu. 🙂

 • Reply
  Marika
  07/28/2016 at 23:36

  Ihana kirjoitus ja ihanat Kreikan saaret❤️ Usealla saarella vierailleena, juuri tuo ihanuus on jostain syystä aina jäänyt väliin!? Sinne siis ehkäpä seuraavaksi! Kiitos vinkistä ja houkuttelevista kuvista!

  • Reply
   Noora H.
   07/30/2016 at 09:52

   Ole hyvä. 🙂 Ja Kreikka on joka kerta yhtä kiva kohde. Otan mielelläni vinkkejä vastaan, jos sinulla on vinkata muita kivoja saaria!

 • Reply
  Anni
  07/29/2016 at 13:36

  Kiva postaus! Kreikan lomaa odotellessa… 🙂

  http://www.annimarian.com

  • Reply
   Noora H.
   07/30/2016 at 09:54

   Oi, sulla on se vielä edessä. Hauskaa lomaa!

  Leave a Reply