Sisustus Yhteistyö

Siitä puhe, mistä puute

Noora H. ja Noora K.

Yhteistyössä Asennemedia ja Familon

Siitä puhe, mistä puute! Nimittäin unesta. Baby K:n myötä Noora K:n perheen unet ovat taas hetkellisesti vähän katkolla. Silloin, kun saa nukkua, puitteiden pitää sitten olla viimeisen päälle, jotta pätkistä saisi mahdollisimman suuren hyödyn irti. Noora K:n kotona laadukas sänky on hankinta jo vuosien takaa, se oli aikanaan vuorotyöläisten kodin tärkein kaluste. Aika kuitenkin tuppaa rientämään vuosi vuodelta nopeammin ja peitot ja tyynyt alkoivat olla jo vähän väsähtäneitä. Ne pitäisi uusia silloin tällöin, hygieniatuotteita kun ovat (peitto neljän vuoden välein ja tyyny kahden).

Edellinen työ teki tarkaksi sängyn, peiton ja tyynyjen kanssa. Kun saa testata tarpeeksi erilaisia petejä matkoilla, osaa arvostaa laatua. Ihanimmat hotellisängyt olivat muuten Kiinassa ja USA:ssa. Hongkongissa ja Intiassa huoneessa oli aina tosi kosteaa, joten vaikka sänky olisi ollut millainen, se aina vähän haisi. Japanissa taas saattoi luulla käyneensä saunan lauteille nukkumaan, niin kovia sängyt tuppasivat olemaan. Ja minimalistisen kansan hotelleissa oli aina tyynyistä pulaa.

Yhteistyön myötä molemmat Noorat saivat testattavaksi Familonin untuvatyynyjä ja -peittoja. Noora K. valitsi Gold-untuvatyynyn ja Gold-untuvapeitteen. Tämä tyyny sopii niille, jotka Noora K:n tapaan haluavat, että tyyny on muhkea, mutta kuitenkin tukeva. Esteetikolle on tärkeää, että se täyttää 50*60-kokoisen tyynyliinan niin, että kokonaisuus on pullea ja houkutteleva. Peiton pitää myös olla muhkea – jos laihat huivit ovat Noora K:n mielestä ärsyttäviä, niin niin ovat kyllä laihat vuodevaatteetkin. Silti peiton pitää hengittää. Petauksen pitää olla sellainen, että sinne halua uppoutua oikein kunnolla. Untuvat saadaan elintarviketeollisuuden ylijäämästä, eikä niitä kerätä koskaan elävistä linnuista.

Jotta vähistä unista saisi kaiken irti, petauksen lisäksi pitää olla kunnossa pari muutakin juttua. Pimennysverho on ihan ykkönen varsinkin valoisaan vuodenaikaan. Huoneessa pitää olla sopiva kosteusprosentti, raikas ilma ja yöpöydällä vesilasi. Vinkki vauvaa perheeseen odottaville: Korvatulppien kanssa nukkumista kannattaa harjoitella etukäteen. Jos niihin ei ole tottunut, voi olla yllättävän vaikeaa nukkua tukituilla korvilla.

Noora H. on aina nukahtanut hävyttömän helposti. Kirja käteen ja kaksi minuuttia, niin silmät painuvat kiinni. Yleensä kirja jää käteen, josta se sitten päätyy miehen toimesta yöpöydälle tai tipahtaa itsestään lattialle. Eikä kirjan tarvitse olla selonteko valtion budjetista, vaan sama tapahtuu myös mukaansatempaavien dekkareiden kanssa.

Unenlahjat ovat niin hyvät, että niitä on jopa kadehdittu. Toisaalta helpon nukahtamisen vastapainona on suuri unentarve: alle kahdeksan tunnin yöunilla päivästä ei tahdo tulla mitään. Ei, vaikka kofeiinia saisi suoraan suoneen. Siksi tuleva vauva-arki hieman mietityttää. Noora K. taas oli luottavainen sen suhteen, että pystyy kyllä todella väsyneenäkin toimimaan kohtuullisen tolkullisesti, se tuli testattua aikanaan. Näin on toistaiseksi ollutkin. Mutta eihän sitä kyllä mikään erityisen mukava ihminen ole, kun silmänaluset alkavat olla niin mustat, että Draculakin jää kakkoseksi. Klassikkoriita “Kumpi on väsyneempi” on aina yhtä rakentava.

Osa syy Noora H:n hyviin unenlahjoihin on hyvä unihygienia, eli uniolosuhteiden muokkaaminen ihanteellisiksi. Niillä kun on tutkitusti vaikutusta uneen. Joka iltaisiin unirituaaleihin kuuluu makuuhuoneen tuuletus, nenäliinojen ja vesilasin haku, kännykän jättäminen yöpöydälle ja kirjan luku. Ikkuna pysyy raollaan koko yön ja aamuisin makkarissa on paitsi raikasta myös hieman kylmä. Sängyssä ei loikoilla keskellä päivää eikä siellä näpytellä konetta tai katsota telkkaria, sinne siirrytään ainoastaan yöunille.

Unihygieniaan kuuluu myös se, että peitto vaihtuu vuodenajan mukaan ja sänky koostuu kahdesta erillisestä runkopatjasta. Molemmilla Noorilla on aviomiehen kanssa jonkin verran painoeroa, ja kun molemmilla on oma patja, kevyempi ei pompi painavamman kääntyessä.

Vauvan saapuessa ei ikkunaa voi pitää koko yötä auki, joten on paksu peitto on vaihdettava ohuempaan. Noora H:n valitsema Familon Silver -untuvapeitto on Gold-peittoa viileämpi, mutta kuitenkin hengittävä, muhkea ja ihanan rapiseva. Sillä rapisevahan untuvapeiton pitää olla.

Peiton vaihdon yhteydessä lähtivät vaihtoon myös tyynyt. Noora H:n, kuten valtaosan suomalaisista, peitot ja tyynyt ovat pari vuotta vanhoja. Ja niitä ei ole pesty suositusten mukaisesti 3-4 kertaa vuodessa. Tästä lähtien kyllä pestään, sillä Familonin mukaan ihmisestä irtoaa noin 170 g kuollutta ihosolukkoa vuodessa, yök! Ja vauvan saapumisen jälkeen yöhikoilu on hetken aikaa melko, öh, niagaramaista.

Silver-sarjaan kuuluu korkea ja napakka untuvatyyny, jonka kanssa ei tarvitse toista tyynyä. Jos nenä menee tukkoon untuvatyynyn kanssa, kannattaa testata Feel-tyynyä. Se tuntuu ihan untuvalle, mutta on polyesterimikrokuitua.

Omiin uniinsa intohimoisesti suhtautuva Noora H. on yrittänyt perehtyä hyvissä ajoin etukäteen myös vauvan nukkumiseen. Vauvojen unimaailmaa avaa hyvin Laura Anderssonin Voit nukkua -kirja. Kirjassa käydään läpi uniohjeita ympäri maailmaa ja kerrotaan yhden perheen tarina siitä, miten vauva saatiin nukkumaan. Kirjassa on monia hyviä pointteja, esimerkiksi miten ulkona nukutut pitkät päiväunet vaikuttavat lapsen uneen ja vauvojen unihygieniasta. Ainakin osa kirjan neuvoista pääsee pian testiin, katsotaan, onko niistä apua.

P.S. Jos mietitte, mistä ihanat lakanat ovat, niin nekin ovat Familonilta, joka sai näiden kuosien perusteella lisänimen “Suomen Gant”.

P.P.S. Jos mietitte, mitä tehdä vanhoille täkeille, niin kannattaa kysäistä, olisiko esimerkiksi paikallisella eläinsuojeluyhdistyksellä tarvetta eläinten alustoille. Tyynyt eivät käy, mutta täkit voisivat hyvinkin tulla tarpeeseen. Noora K:n taloudessa Laivis sai omaan sänkyynsä vanhan täkin, pesemättä totta kai, niin asianmukaiset tuoksut jäivät talteen haukulle.

Ennen ja jälkeen: valkoinen lattia
Rantapallo unelmatakissa

You Might Also Like

47 Comments

 • Reply
  Emilia
  01/22/2017 at 09:01

  Kyllä, tuo “minä oon väsyneempi kuin sinä”-riita ei oo koskaan kovin rakentavaa. Mutta silti joskus nousee savu korvista kun mies sanoo aamulla “hyvin” nukutun yön jälkeen että sehän meni kivasti, vauvakaan ei herännyt koko yönä ja itte oot ollu pelkkänä unituttina kyljellään koko yön kun pieni on suostunut nukkumaan ainoastaan ruoka suussa tai ainakin suun välittömässä läheisyydessä.

  Kahisevatko tai rapisevatko nämä peitot? Mulla on yhdet untuvapeitot, tykkään niistä kovin, mutta miehen mielestä ne rapisee liikaa, vaikka mun mielestä ihan maltillisesti.

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 11:24

   Hmm, musta peitot tai tyynyt ei kyllä rapise häiritsevästi, vaan just sopivasti. Untuvan kuuluukin rapista vähän, se on osa sitä luksusta. 🙂

 • Reply
  H
  01/22/2017 at 09:35

  Hyvä sänky ja omalle kropalle soveltuva tyyny ja peitto ovat kyllä oleellinen osa elämän laatua. Nukkumisolosuhteita kannattaa pitää arvossaan.
  Se hyvä puoli vauvan saapumisesta on ainakin meillä ollut, että varsinkin peitot ja petareiden päälliset on saatu/jouduttu pesemään riittävän usein. Syynä kaikenlaiset pikkuihmisen aiheuttamat yölliset ohivuodot. 😉
  Peittojen pesua helpottaa myös se, että perheen kasvaessa pyykkikone vaihtui isompaan, jonne myös paripeiton voi änkeä. Eipä tullut pesulaan vietyä usein.
  Ovatko nuo Familoninne muuten paripeitto- vai erillispeittoja?
  Ihana jäntevä pikkulentäjä siellä 🙂

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 11:27

   Noniin, eli jatkossa meilläkin varmaan pestään peittoja ahkerammin. 🙂 Meillä on erillispeitot, en osaisi nukkua yhteisen peiton alla, siinä tulisi liian kuuma.

 • Reply
  Tiina
  01/22/2017 at 09:49

  Kiva postaus mutta tuo kuva Laiviksesta on kyllä ihanin. “Tää on nyt mun”-katse kertoo kaiken.

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 11:28

   Sillä on kyllä hyvät oltavat. 🙂

 • Reply
  Jenni
  01/22/2017 at 10:14

  Hehe ilmeisesti Noora Klla on siis kokemusta synnytyksen jälkeisestä yöhikoilusta, se todella on ihan jäätävää 😀 ja yksi niitä asioita, jotka unohdettiin mainita esikoista odottavalle… Meillä menee peitot ja tyynyt vaihtoon nyt kun synnytyksestä on muutama kuukausi ja hikoilu loppunut, jos ei olisi kallista sänkyä niin polttaisin varmaan senkin 😀 No onneksi on ollut petarin suoja ja lisäksi erillinen kosteussuoja (minkä luulin laittaneeni vauvaa ajatellen, mutta äitiä varten se taisikin olla).

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 11:29

   Synnytyksen jälkeinen yöhikoilu on mullekin ihan uusi tieto. Pitää siis varautua peittojen ja tyynyjen pyykkämiseen seuraavan parin kuukauden sisällä. 🙂 Kosteuttava kestävän petarinsuojuoksen olen laittanut jo sänkyyn, ettei tulisi lapsiveden kanssa vahinkoja.

   • Reply
    Mrs G
    01/23/2017 at 08:40

    Sellainen kosteuden pitävä suoja on muuten bueno jatksosakin lasten sängyssä; yöllä yllättävä oksennustauti on nannaa. Ja samoin kun taapero vanhempana oppiia itse ottamaan vaipan pois sängyssä…

    Meillä molemmat lapset ovat nukkuneet myös yöunet paremmin kun ovat nukkuneet kunnon päikkärit; yliväsyneen lapsen nukuttaminen on ollut aina vaikeaa ja unen laatu on ollut huonoa yöllä. Eli vaikka mummot neuvoi väsyttämään lasta ja valvottamaan niin meillä se vain pahensi tilannetta ja sen normalisoiminen kesti kauan….

    • Reply
     Noora H.
     01/23/2017 at 09:15

     Kirjassa oli tuosta myös, että lasta ei kannata valvottaa. Se kun vain tekee öistä rauhattomampia. Ennemminkin siinä kehotettiin kokeilemaan päikkäreiden jakamista useampaan pieneen pätkään ja katsomaan, ettei se viimeisin pätkä ole juuri ennen yöunia.

 • Reply
  Venla
  01/22/2017 at 10:22

  Meidän vauva nukkuu ulkona kuusikin tuntia. Mitä siitä sanotaan kirjassa?? Olen paininut asian kanssa. Tuntuisi hurjalta herättää kesken unien mutta on ahdistavaa odotella heräämistä yöunet jo mielessä. 🙂 Pitää kyllä tosissaan kattoo onko kirjaa kirjastossa.

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 11:31

   No kirjassa suositellaan lyhyempiä päiväunia, mutta se on tietysti vain yksi näkökanta asiaan. 🙂 Jotain kirjan vinkkejä löytyy googlaamallakin, jos et saa kirjaa heti kirjastosta käsiisi.

   • Reply
    Venla
    01/22/2017 at 14:32

    Kiitos! Pitää googlailla myös. 🙂 tätä vauvaa on tosi hankala pitää väkisellä hereillä ja väsyneen itku yltyy usein ihan mahdottomaksi lopettaa. 🙁

 • Reply
  Mama L
  01/22/2017 at 11:48

  Rimpsupeppu ❤️

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 19:57

   Hän on kyllä söötti! 🙂

 • Reply
  Hanna
  01/22/2017 at 12:06

  Untuvapeitot ovat kyllä niin ihanat! Voitin vuosi sitten joulun alla Joutsenen untuvapeiton ja mies sai sitten omansa joululahjaksi. Minusta kahinaan tottui aika nopsaan. Me päivitettiin myös sänky vuosi sitten. Nyt vihdoin meillä on sänky, mihin mieskin mahtuu melko hyvin. 180×210 on reilu 190 cm melko hyvä ja minusta on ihanaa, kun kumpikin voi nukkua pitkät jalat koukussa, eikä silti ole “toisen puolella”. Jossain kohtaa kun raaskisi, ostan untuvapeitot myös lapsille. Me tykätään pitää koti aika viileänä ja silloin varsinkin untuvapeiton alle on ihana käpertyä illalla nukkumaan. Hyviä unia vauvojenkin kanssa! Vaikka moni huonoista unista varoitteleekin, niin osa vauvoista nukkuu jo pienestä tosi hyvin 😊

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 20:00

   Meillä on auttamatta liian lyhyt sänky pitkälle miehelleni, aamuisin aina ihmettelen, miten hän pystyy nukkumaan “jalat laidan yli”. Tälläisena lyhyenä tyyppinä sitä on hankala ymmärtää. 😀 Mustakin on ihan parasta, kun voi sukeltaa lämpimän peiton alle muuten viileässä huoneessa.

 • Reply
  Hanna
  01/22/2017 at 12:10

  Koko postauksen ajan mietin että mistähän nämä ihanat, ihanat vuodevaatteet on, onneksi vastaus kerrottiin tekstin lopussa 😊 Myös vauva ja Laivis tietysti ihanat!

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 20:03

   Lakanat ovat täydelliset! Olen haaveillut tästä kuviosta jo pidempään, nyt onneksi löytyi. 🙂

 • Reply
  SuviAnni
  01/22/2017 at 12:23

  Mäkin luin tuon Andersonin kirjan pariin kertaan odotusaikana, tykkäsin! Mulla oli kovat aikomukset soveltaa sitä heti alusta alkaen, mutta osittain elämä vauvan syntymän jälkeen osoittautuikin erilaiseksi eivätkä kaikki kirjan ohjeet tuntuneet olevan sovellettavissa meidän elämään. Vaikka eihän kirja pyrikään antamaan yleispäteviä ohjeita, että ei sen puoleen 🙂 Sanoisin, että asialle kannattaa antaa aikaa, ei kannata ottaa paineita asiasta. Alussa meillä kaikki tuntui olevan kaaosta, eikä energia riittänyt esim. tiettyihin iltarutiineihin, mutta yhtäkkiä kahden kuukauden korvilla huomasin, että kappas, vauvanhan osaakin nukahtaa jo aika hyvin itse 🙂 Tosin vasta sitten kun on valmis yöunille eli joskus klo 23-24 aikoihin. Sais mun puolesta mennä nukkumaan vähän aikaisemmin! 😀 Meillä ei muuten ole ollut huolta liian pitkistä päiväunista, herra kun suvaitsee joinain päivinä nukkua vain parit kolmet puolen tunnin torkut. Siinäkin oli aluksi helisemistä!

  Aivan ihania noin Familonin lakanat muuten, pitäneekin tarkastaa tarjonta. Vaikka miehen sisko viime kuisen muuton aikana vinoilikin, että meidän lakanoilla varustaisi helposti puolijoukkueteltan…

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 20:08

   Tuo on hyvä vinkki, ettei ota turhia paineita kirjan oppien noudattamisesta. Kirjaa lukiessa saattaa meinaan tulla sellainen olo, että “Apua, antakaa heti kynä ja paperia nukkumissuunnitelmaa varten”. Mutta parasta on varmaan poimia joitakin vinkkejä kirjasta ja kokeilla, miten ne saa sopimaan oman perheen rytmiin ja arkeen. 🙂

   • Reply
    SuviAnni
    01/23/2017 at 12:47

    Joo, mulla oli kanssa sama, että tuli olo, että nyt pitää luoda ja pohtia nämä rutiinit tarkkaan ja ettiä joku iltalaulu/loru ja vaikka mitä 😀 Alkuviikkoina stressasin sitä, että nyt menee heti mäntyyn vauvan iltarutiinit ja uniassosisaatiot. Ihan turhaan. Kannattaa tosiaan antaa hyvin aikaa itselle ja vauvalle, ei tuossa asiassa niin kiire ole vaan ensimmäisen parin kolmen kuukauden aikana ehtii hyvin aloitella, ei tarvi olla heti syntymästä asti. Paitsi jos omat voimat siihen riittää ja vauva on vastaanottavainen niin mikäs siinä sitten 🙂

 • Reply
  Sanna
  01/22/2017 at 14:04

  Vuodevaatteiden pesurumbaa vähentää patjan ja tyynyn suojukset. Esim. Ikeasta saa edullisesti tosi hyviä.

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 20:10

   Meillä on se patjansuojus, mutta tyynynsuojuksia emme ole tajunneet hankkia. Pitääkin tutkia vaihtoehtoja. 🙂

 • Reply
  Johanna
  01/22/2017 at 14:57

  Minuakin huoletti esikoista odottaessani kovasti, miten vauvan kanssa saa nukuttua. Enpä olisi silloin uskonut, mitä tuleman pitää. Esikoinen nukkui 3kk iästä alkaen 10-12 tuntia putkeen yössä ja päiväunia puoli tuntia yhteensä koko päivän aikana. Pikkuveljensä (9kk) on aivan eri maata: hän heräilee edelleen läpi yön puolen tunnin tai muutaman tunnin välein. Esikoinen nukkui omassa huoneessa 4kk iästä lähtien, silloin ajattelin, että on hyvä totuttaa vauva omaan huoneeseen. Kuitenkin vuoden iässä hän siirtyi takaisin meidän huoneeseemme, kun yöt huudettiin hampaita, joten se siitä totuttamisesta. Nyt pikkuveljeltä purettiin pinnasänky kokonaan pois, koska sille ei ole käyttöä. Ainoa tapa saada itsekin nukuttua tämän vauvan kanssa on pitää hänet vieressä. Mutta se yllättävä asia: olin ns. hyvin nukkuvan esikoisen vauva-aikana paljon väsyneempi kuin läpi yön tissillä roikkuvan pikkuveljen kanssa. Pikkuveli nimittäin nukkuu päiväunia. Se on jotain uskomattoman ihanaa. Silloin laitan isosiskolle lastenohjelmat, juon kahvia, joogaan (yoga with adrienne https://www.youtube.com/channel/UCFKE7WVJfvaHW5q283SxchA) tai tuijotan ikkunasta ulos metsään. Minulle vauvan kanssa tauotta oleminen oli henkisesti raskasta ja väsyttävää. On vapauttavaa, kun on saanut kaksi näin eri tavalla nukkuvaa vauvaa. Esikoisen kanssa kun yritin kaikkeni, että hän olisi nukkunut päivälläkin. Koko ajan oli tunne, että teen jotain väärin. Toisaalta silloin ajattelin myös, että ne hyvät yöunet oli jotenkin omaa ansiota. Pikkuveli on osoittanut, että vauvat ovat erilaisia nukkujia ja se siitä. Nukkumiasioita on ainakin meidän perheessä ollut turha suunnitella pitkällä tähtäimellä. Tärkeintä on valita kussakin hetkessä tapa, joka tuntuu koko perheestä hyvälle. Vauvojen lisäksi kun meitä äitejäkin on erilaisia. Toivon teille kauniita unia niin öihin kuin päiviinkin 🙂

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 20:13

   Kiitos Johanna. 🙂 Olen jo melkein oppinut nukkumaan päikkäreitä, enää ne eivät tunnu niin syntisiltä. 😀 Se on ihan totta, että nukkumisjutut ovat paljon myös vauvan luonteesta kiinni. Ajattelin silti lukea aiheesta mahdollisimman paljon etukäteen, koska virkeänä tietoa on helpompi omaksua. Elättelen toiveita, että ehkä muistan jotain vinkkejä myös sitten, jos meillä nukkuminen on ihan kaaottista. 🙂

 • Reply
  Elina
  01/22/2017 at 15:20

  Ihania kuvia, etenkin Noora K ja vauveli ja Noora H raitapaidassa (ja rikkomassa Noora K:n saantoja 🙂 ). Tuo valkoinen villapeite on upea; olisipa minulla samanlainen taalla tuulisella ja kostealla saarella.

  Haiseva sanky? Yok! Siitahan tulee sellainen fiilis, ettei sanky ole puhdas. Ihan puistattaa koko ajatus.

  Juuri vaihdetut puhtaat lakanat = paras juttu ikina

  • Reply
   Noora H.
   01/22/2017 at 20:16

   Haha, hyvin muistat säännöt! En itse muistanut Noora K:n raitapaitasääntöä, piti kysyä sitä K:lta. Rikon tuossa myös omaa sääntöäni: olen päivävaatteissa sängyllä. 😀 Ja joo, puhtaat lakanat ovat ihan ehdottomat. En ymmärrä, miten olen laistanut peitteiden ja tyynyjen pesussa. En luista enää.

 • Reply
  Elma
  01/22/2017 at 15:25

  Täydellisen ihana tuo vauvakuva! Onnellinen tunnelma. Ja nuo röyhelöpöksyt <3

  – Elma –

  • Reply
   Noora H.
   01/23/2017 at 07:38

   Röyhelöpöksyt vauvoilla on ihan ehdottomat. 🙂

 • Reply
  anna
  01/22/2017 at 16:24

  Meille ei sovi untuvapeitot, vaikka itse niistä tykkäisinkin. Mies vinkuu ja viheltää allergioissaan siinä mittakaavassa että untuvapeiton kahinat on teoreettinen kysymys. Tykätään lämpimistä peitoista, ja nyt onkin kaksi tuplapeittoa käytössä, se on aika luksusta. Hikoillaan aika reilusti, joten mulle on tullut tavaksi pestä ainakin tyynyt joka lakananvaihtokerralla ja ostaa uudet varmaan parin vuoden välein tai useamminkin. Ja ekologiasta huolestuneille tiedoksi, täytteet menevät askarteluun.

  • Reply
   Noora H.
   01/23/2017 at 07:41

   Oho! Me vaihdetaan lakanat kerran viikossa ja vaikka ajatus tyynyjen pesemisestä siinä samalla on ihana, eivät ne ehtisi kuivua tarpeeksi nopeasti.

   Mietin välillä, kuinkahan usein hotellit mahtavat uusia täkkinsä ja peittonsa… Toivottavasti ainakin yhtä usein kuin suosituksissa kerrotaan.

 • Reply
  Blue Peony
  01/22/2017 at 17:05

  Minä tarvitsen niin litteän tyynyn, että joudun aina poistamaan puolet täytteistä! Untuva olisi kyllä ihana materiaali, mutta allergian takia en ole uskaltanut kokeilla. Olen kyllä ahkera vuodevaatteiden tuulettaja ja pesijä. Lakanatkin vaihdan vähintään viikottain, puhtaat lakanat kyllä vaikuttavat unen laatuun hurjasti! Ei taida olla toista niin ylellistä tunnetta kuin se, että menee puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan. Tätä painotti myös mummini, joka opetti myös silittämään tyynyliinat ja korosti, että lakanat pitää vetää pesun jälkeen. Ja näistä opeista en lintsaa, vaikka lakananvetokaverini välillä nuriseekin😉.

  • Reply
   Hanna
   01/22/2017 at 21:05

   Ainakin Joutsenen untuvapeitot ja tyynyt ovat allergia- ja astmaliiton hyväksymiä. Itse luulin myös niiden allergisoivan, mutta noissa on käytetty puhdasta ja pölytöntä höyhentä ja untuvaa.

   • Reply
    Blue Peony
    01/23/2017 at 08:20

    Ehkä uskaltautuisin kokeilemaan Joutsenen täkkiä, kiitos vinkistä! Havahduin jo muutama talvi sitten siihen, että paksumpi talvipeitto olisi paikallaan, mutta se on yhä hankkimatta. Aktiivisesti unohdan asian, kun lämpenee, talvella en vain, no, saa aikaiseksi.

  • Reply
   Noora H.
   01/23/2017 at 07:46

   Näissä tyynyissä on tiheään kudottu kangas, jonka luvataan tuovan lisäsuojaa allergioita vastaan. Lisäksi löytyi Nomite-tunnus, joka ilmeisesti takaa tyynyjen sopivuuden pölystä herkistyville.

   Olen ihan samaa mieltä, puhtaat lakanat ovat elämän parhaita pieniä iloja. Ja etenkin mankeloidut tai silitetyt lakanat. Harmi vain, etten ole vieläkään oppinut käyttämään taloyhtiön pesulan mankelia. 😀

 • Reply
  Pieta
  01/22/2017 at 17:48

  Ihana baby K ja röyhelöpöksyt!
  Kausipeitot on tosi hyvä keksintö, tosin vasta tänä viikonloppuna sain otettua esiin untuvaisen talvipeittoni, joka osottautuikin aika kuumaksi. Pitääkin kurkata tuo ohuempi peitto, kun peitotta en osaa nukkua, vaikka lämmin olisikin. Komppaan myös muita, jotka vinkkaavat lakanansuojuksista ja muista. Onneksi minulla oli se valmiiksi laitettuna (jos lapsivesi menis), koska hikoilu synnytyksen jälkeen oli kyllä aikamoista. Huh, ei siitä silti enempää. Hyviä unia uusien petivaatteiden kera molemmille!

  • Reply
   Noora H.
   01/23/2017 at 18:48

   Tämä on sopivan vilpoinen ja silti muhkea. 🙂

   Mun tuurilla lapsivedet menee varman näyttävästi loiskuen uudelle laminaatille, josta sitten paniikissa niitä kuivailen. 😀

 • Reply
  Pieta
  01/22/2017 at 17:51

  Ai niin, tietääkö kukaan mistä saisi reunalakanan sänkyyn, jossa on sängynpäädyt molemmissa päissä? Olen etsinyt mutten kai osaa googlata oikealla nimellä… Tarvisin sellaisen mieluusti, niin ei sääret jäädy joka kerta, kun sänkyyn menee. Meillä siis metallisänky ja näin talvella tuntuu kovin kylmältä…hrrr.

 • Reply
  Marie
  01/22/2017 at 21:46

  Kyllä – sänkyyn, peitteisiin ja tyynyihin panostaminen maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti hyvin unien muodossa! Mäkin olen oppinut työmatkoilla valitsemaan aina, jos mahdollista, amerikkalaisen ketjun esim Marriott, joissa on parhaat sängyt, peitteet ja tyynyt. Kotona mulla on erikseen peite kesää ja talvea varten, Unikulman sänky ja laadukkaat Gantin lakanat. Lakanasettejä ei luonnollisesti ole hinnan takia kovin montaa, mutta laatu korvaa määrän.
  Ja hei – kyllä lapset oppivat myös joskus nukkumaan tosi aikaisin, yksilöitä ovat. Meillä pojat on äitinsä tapaan lahjakkaita nukkujia, oppivat nukkumaan yön läpi 10h putkeen 3-4kk iässä, joten meillä ei ole lasten takia valvottu kovin paljon, onneksi.

  • Reply
   Noora K.
   01/23/2017 at 09:06

   Hei tää pitää paikkansa, Marriotteissa on takuuvarmasti hyvät sängyt! Sheratoneissa kans yleensä ja Hiltoneissa taas saattaa monesti olla aika huonot.

  • Reply
   Noora H.
   01/23/2017 at 18:51

   Vau, teillä on lapsilla ollut superhyvät unenlahjat. Kuinkahan perinnöllistä nukkuminen on? Ja voisikohan mitenkään yrittää vaikuttaa siihen, että lapsonen perisi juuri minun unenlahjani? 😀

   • Reply
    Marie
    01/24/2017 at 14:48

    Kyllä, ajattelet positiivisesti että näin käy! <3

 • Reply
  Tiina
  01/23/2017 at 09:57

  Ihana ja niin pontevan näköinen Baby K! Olen seurannut kuulumisianne ja olen todella iloinen nähdessäni vauvan noin terhakkana <3 kaikkea hyvää teille myös jatkossa!
  yst, Tikru

  • Reply
   Noora H.
   01/23/2017 at 18:51

   Baby K. on kyllä todella suloinen! Olen ensimmäisenä ottamassa häntä syliin, kun käyn kylässä. 🙂

 • Reply
  LH
  01/23/2017 at 10:12

  Ihanan näköiset lakanat. Ja tuo hikoilu on kyllä jotain ihan jäätävää ja siihen päälle vielä maidon valuminen yöllä. Ou jes mikä tunne herätä. 😂😂

  Meillä ainakin todella säännöllinen rytmi on tuonut hyvät ja rauhalliset unet. Nyt lähes 8kk:na tyyppi nukkuu päivällä 2 x 2-2,5h ja yöunet 19.45-6.10. Nyt useampana yönä kertaakaan heräämättä. Lisähampaiden tuloa odotellessa.

  • Reply
   Noora H.
   01/23/2017 at 18:52

   Säännöllisen rytmin nimeen vannotaan tuossa kirjassakin. 🙂 Pidän peukkuja, että yöt sujuvat teillä hyvin myös hampaiden tullessa.

  Leave a Reply