Kirjat Noora H:sta

Lukupäiväkirja: maaliskuu 2017

Noora H.

Maaliskuun ensimmäinen kirja Pretty baby jatkaa helmikuun erikoista lukulistaa. Erikoista siksi, että varmaan harvempi tuore äiti lukee kuolemasta ja kaltoin kohdelluista lapsista. En minäkään ehdoin tahdoin kirjoja valinnut, vaan kirjat tulivat tielleni sattumalta. Vauvan synnyttyä huomasin yhden muutoksen lukemisessa. Aiemmin ikävät tarinat lapsista tottakai mietityttivät ja tuntuivat surullisilta, mutta maaliskuussa ne tuntuivat suorastaan fyysisesti pahoilta. Pretty babya lukiessa piti käydä kaivamassa oma vauva sängystä ja tarjota tupla-annos suukottelua sekä syliä.

Mary Kubica, Pretty baby.
Saimme kirjan aikoja sitten blogin kautta ja täytyy myöntää, etten ole ollut ensimmäisenä siihen tarttumassa. Syy on vähän erikoinen: minulle tulee kustantaja Harper Collinsista mieleen romanttinen kioskihömppä. Kaipasin kuitenkin kevyttä dekkaria ja päätin antaa kirjalle mahdollisuuden. Ja sehän oli ihan hyvä! Vetävä trilleri kertoo maailmanparantaja Heidistä, joka eräällä työmatkalla huomaa juna-asemalla vauvan kanssa sateessa seisovan nuoren tytön. Koditon tyttö jää kalvamaan Heidin mieltä ja hän päättää etsiä tytön käsiinsä. Heidin aviomiehen hangoittelusta huolimatta tyttö päätyy lopulta muuttamaan heidän kotiinsa. Yhteiselo ei suju aivan mutkattomasti ja lukija huomaa pohtivansa, pääseekö joku tarinan lopussa hengestään. Kirjassa kulkee kaksi kertomusta rinnakkain, nykyhetken rinnalla kuljetetaan tarinaa tytön menneisyydestä ja se paljastaa pikku hiljaa järkyttävän tapahtumakulun, jonka johdosta tyttö päätyi kadulle.

Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen, Pää edellä – Näin tuet lapsesi aivojen kehitystä.
Sain eräänä aamuna äidiltäni viestin, jossa kysyttiin, joko luin tämän HS:n jutun ja haluaisinko kirjan synttärilahjaksi. No olinhan minä lukenut ja merkannut kirjan samantien lukulistalle. Synttäripäivänä kirja löytyi paketista ja aloitin sen lukemisen heti, hyvä kun maltoin avata seuraavan lahjan. Kirja kertoo helposti ymmärrettävällä ja sujuvalla tavalla, mitä ihmisen aivoissa tapahtuu ja miten ne kehittyvät. Ja kuinka vanhempi voi tukea lapsensa kasvua aivotutkimuksen näkökulmasta. Jos uniopas sai minut kirjoittamaan muistiinpanoja, niin tätä lukiessa pommitin miestäni Facebook-viesteillä, joissa selostin kirjassa esiteltyjä tutkimustuloksia. Kuten HS:n jutussa todetaan, niin tämä kirja pitäisi antaa jokaiselle esikoistaan odottavalle jo neuvolassa.

Héctor García (Kirai), Francesc Miralles, Ikigai: Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain
Huomasin japanilaisen elämäntaito-oppaan eräässä naistenlehdessä ja varasin sen siltä istumalta kirjastosta. Toivoin, että oppaassa avattaisiin perinpohjaisesti japanilaista tyyneyttä ja arvokkuutta, minimalismia ja elämää Japanissa. Pettymykseni oli suuri, kun ensimmäiset 100 sivua käsiteltiin lähes jokaiselle itsestään selviä asioita: syö terveellisesti, juo vettä, nuku tarpeeksi ja liiku säännöllisesti. Höh. Oppaan lopussa perehdyttiin japanilaisten työmoraaliin ja yhteisöllisyyteen hieman enemmän, mutta mitään maata mullistavaa ei kirja tarjonnut. Kirjan sanoman voisi tiivistää siihen, että terveellisen elämän lisäksi kannattaa löytää itselle mieleistä ja järkevää tekemistä, kuten kiva työ, joka pitää virkeänä myös vanhuuden päivinä.

Miten lyhyet yöunet vaikuttavat hyvinvointiin?
Viikkokatsaus

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Elina
    04/20/2017 at 08:11

    “Loytaa mieleista ja jarkevaa tekemista”, johon ei todellakaan kuulu ajankaytto huonon kirjan lukemiseen. Mua ainakin rasittaa jattaa kirja kesken ja jotenkin aina toivon, etta loppua kohti kirja paranee. Sitten arsyttaa todella paljon kun kirja onkin lapeensa pettymys ja jaa fiilis, etta ajan olisi voinut kayttaa muuhun, parempaan tekemiseen. Sama juttu huonojen leffojen kanssa. Grr!

  • Leave a Reply