Lapset Matkustaminen

Reissuopas: lentokoneessa vauvan kanssa

Noora H. ja Noora K.

Noora K:n pakkauslista käsimatkatavaroihin, Baby K. matkan aikaan reilut 7kk:

Sylilapsella ei voinut olla omaa käsimatkatavaraa ja matkarattaat veivät toisen aikuisen käsimatkatavarakiintiön, joten Koon perheellä oli yksi reilunkokoinen reppu, joka mahtui hyvin edessäolevan istuimen alle. Lisäksi Noora K:lla oli pieni crossbody – sellainen, joka mahtui istuintaskuun. Koneessa reppu meni jalkoihin ja rattaat hattuhyllylle. Narun päässä olevat lelut olivat Julian blogista bongattu vinkki, jota ehdotti muutama lukijakin. Tämä keino oli varsin tepsivä koko matkan oikeastaan vähän kaikkialla: ravintoloissa, altaalla, silloin kun rattaat olivat paikallaan ja vauva rattaissa. Kirjan moni kehotti jättämään pois. Mennessä Baby K. nukkui matkan alun, joten lukemaan olisi ehtinyt, mutta aika kului lehden parissa. Paluussa tuli sitten luettua kirjaa. Ei siis kannata lannistua, lukeminen voi hyvinkin onnistua!

Baby H. osoittautui varsin tyytyväiseksi pieneksi matkustajaksi ja nukkui suurimman osan lennosta, mitä nyt aluksi ja lopuksi hieman valitti tylsistymistä. Lennolla vauvan leluihin ei tarvinnut juurikaan koskea, sillä Baby H. tykkäsi katsella kuvia Blue Wingsista ja seurata muiden matkustajien kävelyä koneen käytävällä. Myös lentoemännille suotiin hurmaavia hymyjä.

Noora H:n pakkauslista käsimatkatavaroihin, Baby H. matkan aikaan vajaat 4 kuukautta:
– Äidille kaikki samat, mitä muutenkin reissatessa eli lompakko, passi, puhelin, kirja, aurinkolasit yms.
– Imetyssuoja tai iso harso, näin homma on itselle mukavampaa ja vauvankin on helpompi keskittyä.
– Vaihtovaatteet vauvalle: body, housut, sukat ja lämmittävä neule. Lentokoneissa on nykyään pikemminkin kuuma kuin kylmä, joten kannattaa suosia kerrospukeutumista.
– Ohut peitto vauvalle.
– Harsoja 2 kpl.
– Vaihtovaatteet itselle: housut ja paita.
– Kaksi tuttia Minigrip-pussissa ja yksi tuttiremmissä (tutit tippuilevat ja osuvat joka paikkaan).
– Vaipanvaihtopaketit eli useampi valmiiksi pakattu Minigrip-pussi, jossa: kertakäyttöinen alusta, vaippa, wipeseja (pienemmässä pussissa) ja nenäliinoja. Tämä oli erinomainen vinkki, joka tuli blogin lukijalta. Pienet pussit on helpompi ottaa mukaan kuin koko hoitolaukku ja kakkavaipat saa pakattua samaiseen pussiin ennen roskiin laittoa.
– Käsidesi.

Ennen lentoa
– Tee ajoissa lähtöselvitys ja yritä saada mahdollisimman hyvät paikat. Jos matkustat toisen aikuisen kanssa, voit kokeilla varata käytävä- ja ikkunapaikan ja pitää peukkuja, ettei kukaan tule keskipaikalle. Mitä peremmällä paikat ovat, sitä epätodennäköisempää on, että joku haluaa keskipaikan välistänne.
– Syötä ja vaihda vaipat mahdollisuuksien mukaan juuri ennen lähtöä, jos vaikka turvavyövalo palaakin pitkään lähdön jälkeen. Lentokoneessa on yllättävän hyvä vaihtaa vaippoja, sillä pienet tilat on suunniteltu hyvin, eli sitä ei tarvitse jännittää. Molemmat reissut taittuivat Finnairin A32S-sarjan koneilla ja niissä on kaikissa vessoissa hoitopöydät.

Lennolla
– Älä avaa uteliaisuuksissasi liivin pussia tai anna lapsen leikkiä sillä. Pelastusliivi menee nimittäin vaihtoon, jos sitä suojaava pussi on yhtään repeytynyt.
– Lentoonlähdössä ja laskeutumisessa vauvan syöttäminen (imettäen tai pullosta) voi auttaa korviin. Kaikilla lapsilla korvat eivät kuitenkaan kipuile, Baby H:sta laskeutuminen ja nousu olivat vain hurjan hauskoja ja jänniä tapahtumia. Baby K:kaan ei ollut moksiskaan, paitsi paluulennon laskeutuessa pienellä tuli hetkeksi vähän suru puseroon. Vauva ei kuitenkaan halunnut pulloa, joten tämä vinkki menee kategoriaan “onnistuu jos onnistuu”.
– Isommalle lapselle voi pyytää suolaliuostippoja nenään ja “Mikki-hiiret”, jotka ovat kuumalla vedellä kastelluilla paperitolloilla täytetyt mukit. Mikki-hiirien vaikutusta ei ole varmasti yksikään tieteellinen tutkimus todistanut, vaan kyse lienee plasebo-vaikutuksesta. Lapset kuitenkin yleensä tykkäävät niistä ja mukien pitely korvilla saa ehkä vähän unohtamaankin kipua.

-Jos koneessa on tilaa, niin mukaan saattaa saada turvakaukalon. Kaukalo kiinnitetään penkkiin samalla tavalla kuin autossa turvavöillä kiinnitettäessä (tämä on hyvä osata itse).
– Ellei vauva ole turvakaukalossa, niin kasvot menosuuntaan istuen on turvallisinta. Jos saitte vauvalle oman paikan, esimerkiksi keskeltänne ja vauva nukkuu penkillä lennon aikana, niin vyön kannattaa olla silloinkin kiinni. Siirrä silloin vauvan vyö penkin vöihin ja kiristä molemmat vyöt mahdollisimman hyvin. Katso myös, ettei vauvan pää jää ylösnostetun käsinojan alle.

– Ruokien lämmitys onnistuu kyllä ja se tapahtuu vesihauteessa. Älä huuhtele pulloja vessan hanan vedellä.
– Pyydä itsellesi kuumia juomia vain puoli kupillista kerralla, näin kuuma kahvi ei ole vauvan päällä, jos samaan aikaan sattuu ilmakuoppa.
– Jos lennolla tarjoillaan ruokaa ja matkustat toisen aikuisen kanssa, pyydä ateriat eri aikaan, jotta toinen pystyy viihdyttämään vauvaa ja toinen saa syödä rauhassa.
– Lentoonlähdössä ja laskeutumisessa lapsen kasvot suoraan eteen päin, vauva mahdollisimman vähän mutkalla.
– Pidä vauva vöissä loppuun asti, rullausnopeudet voivat olla tosi kovia.

Save

Save

Viime hetken juhannusvinkit
Vauvoille, jotka kulkevat omia polkujaan

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Henna
  06/19/2017 at 12:24

  Kiitos informatiivisesta postauksesta! Tuli kuin tilauksesta meille. Vaipan vaihto pakkaus idea on loistava!

  • Reply
   Noora K.
   06/19/2017 at 19:49

   Mahtavaa, että tästä oli hyötyä! 🙂

 • Reply
  Johanna L.
  06/19/2017 at 16:24

  Jännä huomio tuosta pelastusliivistä. Olen lentänyt kymmeniä kertoja eikä koskaan ole tullut mieleen ottaa sitä liiviä esiin penkin alta. Olenkohan edes koskaan katsonut sinne 😀

  • Reply
   Noora K.
   06/19/2017 at 16:29

   Vauvojen liivit jaetaan vauvaperheille ennen lähtöä. Tuo ei siis ole se liivi, joka on penkin alla. 🙂

   • Reply
    Johanna L.
    06/19/2017 at 17:11

    No eipä sitten ollutkaan ihme, etten ymmärtänyt tuota 😀

    • Reply
     Maya
     06/20/2017 at 10:01

     Mäkin jäin ihmettelemään tuota pelastusliivijuttua…

     Strictly Style-Hanna vinkkasi joskus että pakkaa käsimatkatavaralaukun niin, että kun sen avaa jalkatilassa, voi pieni vauva nukkua siellä. Ja ajattelin, että tämä liittyisi jotenkin siihen – että herättyään tai unta hakiessa vauva räpläisi tuolin alla olevaa liiviä. 😂 kannatti lukea taas kerran kommentit.

     • Noora H.
      06/20/2017 at 13:46

      Haha😀 Mua niin naurattaa nämä, mutta olisin varmaan itsekin vielä puoli vuotta sitten miettinyt samaa. Ja kauhistellut, että kuka kaivaa lapsen leluksi pelastusliivit penkin alta. 😀

     • Lillan
      06/20/2017 at 23:03

      Vitsit mä nauran vedet silmissä tälle mielikuvalle et vauva makaa laukussa lattialla ja räplää penkin alta pelastusliiviä… Aika mennä nukkumaan vissiin 😀

 • Reply
  anna
  06/19/2017 at 20:10

  Voin hyvin kuvitella, miten hyödyllinen postaus tämä on niille, joille asia on ajankohtainen. 🙂 Kahvinläikytystä tosin osasin pelätä jo VR:n kyydissäkin. Ja kotipöydässä. Fobiansa kullakin…

  • Reply
   Noora H.
   06/19/2017 at 21:26

   Sama! Mä pelkään sitä myös kotona. Pelkään kyllä aika montaa muutakin juttua. 😀

   • Reply
    Venla
    06/27/2017 at 09:07

    Kuulin, että joku tuore äiti oli vahingossa junassa kaatanut teet vauvansa päälle. Kaikki antoivat vesipullojaan ensiavuksi ja seuraavalla asemalla oli ambulanssi odottamassa. Ihan hirvee fiilis varmaan ollut äidillä. :/

    • Reply
     Noora H.
     06/27/2017 at 09:12

     Voi ei, ihan kamalaa. 🙁 Ton takia pitääkin olla tosi varovainen.

 • Reply
  Bisneskissa
  06/19/2017 at 21:12

  Vähän isommalle vauvalle lisäisin vinkkilistaan jonkun lelun tai kirjan, mitä vauva ei ole nähnyt aiemmin tai ainakaan pitkään aikaan. Jos sellaista ei sattunut mukaan, niin koneen turvaohjekortti, pahvimuki tai mehupilli saattavat pelastaa tilanteen karkottamalla orastavan kyllästymisen. Nimimerkillä hoitolaukun pohjalla on nykyään aina pari mehupilliä. Ennen matkaa jemmaamme joitakin leluja pariksi viikoksi piiloon, jotta jälleennäkemisen riemussa vauva jaksaa keskittyä niihin hetkisen.

  • Reply
   Noora K.
   06/22/2017 at 09:16

   Toi onkin hyvä ja varmasti käytössä heti seuraavalla lennolla. Huomasin nimittäin tuon vaikutuksen eilen, kun oltiin kavereilla kylässä ja Baby K. leikki siellä yhdellä heidän lelullaan niin innoissaan. 🙂

 • Reply
  Maria
  06/20/2017 at 00:13

  Meille on sattunut viimeaikoina tosi kylmiä koneita. Finnairin uudessa A350-koneessa oli jäätävää ja matkustajat hamstrasivat ylimääräisiäkin peittoja vapaiksi jääneiltä penkeiltä. Onneksi otan villasukat aina mukaan, sillä tulivat todella tarpeeseen.
  Sama juttu oli NY-HKI-koneessa viime viikolla. Suosittelisin siis pakkaamaan mukaan myös lämmittävää varustetta, huivin, sukat tms.

  Juuri lensimme viidellä lennolla lomailemaan ja perheemme pienin (joka on aikaa sitten jo ohittanut vauvaiän) nukkui kaikki lennot eli yhteensä noin 20 tuntia. Uskomatonta mistä sitä unta riittikin.

  • Reply
   Noora K.
   06/22/2017 at 09:17

   Se on kyllä nihkeää, kun ne koneet voi joskus olla vähän kumpaa hyvänsä ja sitä ei oikein voi tietää etukäteen. Vau, mikä suoritus! 😀

 • Reply
  Anna
  06/20/2017 at 13:35

  Molemmilta teiltä loistavat matkustus-infot vauvaperheille 🙂
  Samalla mietin, että miten olen selvinnyt kolmen lapsen (joista 1 vauva) kanssa noista matkoista ilman tällaisia luetteloita ja huippu-valmistautumista? No, Ihan hyvin. Eikä tästä ole kovinkaan montaa vuotta, että maailmakaan ei ole kovin muuttunut.
  Mutta silloin ehkä olisin ollut onnellinen tällaisesta postauksesta. Sitä sitten vaan sovellettiin, kun kaikkeen ei oltu varauduttu 🙂
  Niin ja onhan se ensimmäisen vauvan kanssa tarkempaa kuin sitten kun niitä lapsia on enemmän.

  • Reply
   Noora K.
   06/22/2017 at 09:19

   No kyllähän sitä selviää kaikenlaisesta, mutta kun on itse nähnyt edellisessä duunissa nähnyt, miten matkustaminen välillä menee säädöksi, vaikka olisi usemmankin lapsen kokemus, niin kyllä sitä mielellään jakaa kaiken tiedon, mitä on. 🙂 Mahtavaa, että teillä on mennyt hyvin, mutta usko kun sanon, että en yhtään ihmettele, että tätä postausta on toivottu. 🙂

 • Reply
  Kikka
  06/21/2017 at 16:33

  Hauska lukea tätä juttua kun itse on tuon ajan jo onnellisesti ohittanut. Lensin lapseni kanssa 2-3 kertaa vuodessa yksin yli kahdeksan tunnin lentoja. Ensimmäisellä kerralla lapsi oli 3kk. Muutaman lennon jälkeen siitä tuli aika rutiinia. Paljoa ei saanut levättyä kun jälkikasvu oli aika levotonta sorttia. Siinä sitten imetettiin, hypytettiin, katseltiin sitä lentokoneen pelastuskorttia, käytiin hyssyttelemässä vessojen edessä, imeskeltiin porkkanaa tai helistettiin jotain liikkuvaa. Yleensä lapsi nukahti 8 tunnin kuluttua kun kapteeni kuulutti lähestyvänsä päämäärää. Henkilökunta katsoi säälivästi kun keräsin kassit, pussit ja sen koomatilassa olevan nökerön ja lyllersin pois koneesta kuoleman kalpeana. Varoituksen sana, tuo vauva-aika on sitä helpointa aikaa. Kun sinulla on se liikkuva ja oman mielen omistava 1 + vuotias, sitten alkaa se hauskuus. Ne korvat olivat todellinen ongelma, imetys auttoi mutta sen jälkeen oli tuskaisaa. Itselläni on sama ongelma joten ymmärrän kyllä niitä itkeviä lapsia. Tähän on auttanut sukelluksessakin käytettävä korvien tasaus, eli nenästä kiinni ja kevyt puhallus nenään. Tätä kun tekee varovasti koko laskun ajan, pysyvät tärykalvot suorassa ja välttää kivun. Ne muovimukit ovat huuhaata.

  • Reply
   Noora K.
   06/22/2017 at 09:21

   Ne korvat on kyllä tuskaisa juttu, jos omistaa sellaiset kipeiksi tulevat korvat. 🙁 Se itku on välillä niin sydäntäsärkevää. Muovimukit on tietenkin huuhaata, mutta et uskokaan, kuinka montaa lasta niillä on silti autettu. Plasebon vaikutusta ei pidä aliarvioida. 🙂

   • Reply
    Laura
    07/18/2017 at 11:04

    Noita pahvimukeja en itse ole ikinä kokeillut, mutta jo ihan pelkkien käsien pitäminen korvilla on auttanut tosi paljon, samoin kunnon kuulokkeiden jotka peittää koko korvan. Yleensä ei omalla kohdalla plasebo-jutut toimi, mutta oli plaseboa tai ei niin kyllä silti suosittelen kokeilemaan!

  Leave a Reply