Lapset Podcast

Podcast: Unijuna puksuttaa

Pakollinen äiti-disclaimer: Ymmärrämme, että voimme puhua vain omista kokemuksistamme ja että lapsia ja tilanteita on erilaisia. Korostamme, että jokainen perhe tekee itse omat ratkaisunsa, eikä toinen ole välttämättä toista parempi.

No niin, sitten asiaan! Jututimme eilen Unijunan Liisa Niskakangasta vauvojen nukkuma-asioista. Kysyimme muun muassa, että miksi unikoululla on niin huono maine ja mitä voi tehdä auttaakseen ihan pikkuista vauvaa nukkumaan paremmin. Noora H. sai vastauksen päiväunikysymykseensä ja Noora K. vinkkejä yöllisen tuttirallin hillitsemiseen. Podcastiin pääset tästä.

Perjantain parhaat
Haaveet, kaikki turhat haaveet

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Täti Vihreä
  06/29/2017 at 15:04

  Mielenkiintoinen aihe, vaan en tiedä miksi teidän “Hesa-ässät” tai ns.pississuhauttelu kävi korvaani tällä kertaa tolkuttoman paljon! Ehkä siksi että teitä oli kolme. Voi hyvin johtua iästänikin – 40+ – että asiantuntijuuskin kärsii mielestäni kun puhetyyli on teinin. Pahoittelen mielipidettäni. 😲 Loppuun asti en vaan voinut kuunnella, sori siitä. 😉

  • Reply
   Noora H.
   06/29/2017 at 15:39

   Onpa harmi juttu. Helsinkiläisenä tuosta ässästä saa aina välillä kuulla, mikä on vähän kurjaa, sillä monella paikkakunta kuuluu puheesta. Erityisen ikävältä tuntuu tuo ässän leimaaminen pissisässäksi. Minusta murteet ovat hauskoja ja osa suomalaista kulttuuria, toki yleiskieltä on mukavinta kuunnella.

   • Reply
    Täti Vihreä
    06/29/2017 at 16:35

    Ystävissäni on useamman polven helsinkiläisiä, eivätkä he puhu tuolla tavoin. Myös ammatti on pakottanut miettimään puhetyyliä, näin ovat valaisseet. 😊 Ettehän tekään lapsesta saakka varmaankaan ole noin “suhisseet” vaan se lienee uudempaa tyyliä? Mikään moite tämän ei ole tarkoitus olla, ja kyllähän itse kukin koettaa murteen voimakkaampia piirteitä loiventaa kun on tarkoitus olla uskottava. Kukapa haluaisi Heli Laaksos-tyyliä mihinkään vakavampaan yhteyteen?? 😂

    • Reply
     Noora H.
     06/29/2017 at 17:10

     Jep, varmasti puhetapa on muuttunut sinun tuttaviesi nuoruudesta tai minun lapsuudestani, kyllähän kielikin muuttuu koko ajan. Jokin kommentissasi särähti korvaan, vaikka et moitteeksi ollut sitä tarkoittanutkaan, johtuneeko sanan pissis käytöstä, jota vanhemmat ihmiset käyttävät negatiiviseen sävyyn?

     P.S. Muokkasin ensimmäistä kommenttiani sinulle, sillä totesin, ettei kannata vastata samaan tyyliin takaisin.

    • Reply
     Noora K.
     06/29/2017 at 17:18

     Niin, kyllähän se kieli tosiaan muuttuu koko ajan. Se elää, saa vaikutteita muista kielistä ja itse asiassa tuo ässä on sellainen kirjain, joka tuntuu muuttuvan muuallakin. Ruotsissahan (ainakin Tukholman alueella) on ollut muutaman vuosikymmenen aikana iso äännemuutos nimenomaan ässän kohdalla ja s lausutaan melkein h:na. Olisipa kiinnostavaa kuulla, moititaanko sitä. Tietäisköhän joku?

     Et varmaan tarkoittanut tuota moitteeksi, mutta kuten kaimallani, minullakin tulee usein vähän paha mieli, kun Helsingin puhetyyliä kritisoidaan. Kieli on niin henkilökohtaista ja kun joku tarttuu tapaan puhua kuten alueella monet puhuvat, niin se tuntuu epäreilulta. Itselle ei tulisi mieleenkään arvostella muiden murteiden puhujia. Olen varmaan tälle aika herkkä, sillä oma kokemukseni on se, että helsinkiläisiä tuntuu muutenkin saavan arvostella kuinka paljon tahansa, mutta auta armias jos helsinkiläinen menisi arvostelemaan muualla asuvia, niin johan olisi riita pystyssä. Asuin opiskeluaikoinani jonkun aikaa Jyväskylässä ja kohtasin usein sitä, että pelkästään se, että olin pääkaupunkiseudulta, riitti syyksi suhtautua minuun negatiivisesti.

     Ja kun nyt kielestä puhutaan, niin minusta koko “pissis”-sana joutaisi unholaan. Ihmiset, joihin sanalla yleensä viitataan, ovat nuoria tyttöjä, jotka elävät herkkää vaihetta elämässään ja heihin kohdistuu monenlaisia paineita (toki poikiinkin, mutta heille ei taida olla samanlaista negatiiviselta kalskahtavaa sanaa). Nuoret tytöt kiljuvat, kikattavat, puhuvat joskus eri lailla kuin aikuiset ja se on ihan ok, siinä ei ole mitään vikaa.

    • Reply
     Venla
     07/02/2017 at 07:40

     Onko tuo ässä murretta? Kyllä Kuopiota myöten tytöt saattavat puhua nykyään noin. Minun mielestä se on tapa puhua. Hauska miten teidän äänet oli samanlaisia. 🙂

 • Reply
  Ex-uneton
  06/29/2017 at 22:29

  Kiitos loistavasta podcastista! Meillä arki kaksilapsisessa perheessä sai todellisen käänteen parempaan Liisan käytyä antamassa neuvoja taaperoikäisen ilta- ja yöhulinoiden hallintaan, suosittelen lämpimästi!

 • Reply
  JenskuA
  06/30/2017 at 09:33

  Todella kiva podcast, kiitos. Meilläkin on Unijunan Liisasta hyvä kokemus, koska häneltä saatiin vinkit ja neuvot joilla saatiin reilu puoli vuotias vauva nukkumaan öitään. Sitä ennen heräili tunnin-kahden välein eikä nukahtanut uudestaan ilman rintaa. Nyt hän on kohta jo 8kk ja nukkuu yöt omassa huoneessaan lähes tulkoon itkemättä eikä yömaitoakaan enää tarvitse. Liisan avulla saatiin elämä takaisin raiteilleen ja me vanhemmat ja esikoinenkin nukuttua yömme.

 • Reply
  Laura
  06/30/2017 at 12:16

  Tosi hyvä podcast, kiitos! 🙂 Varmasti tulee Liisan vinkit erityiseen tarpeeseen, kun päästään unikouluikään, mutta aion testata jotain jo nyt kaksikuukautisen nukutuksessa. Otin samantien tasaisesti suhisevan pehmolelun päiväuninukutukseen vierelle 🙂

 • Reply
  Tiina
  06/30/2017 at 19:56

  Kiitos, podcast oli mainio! Erityisen helpottavalta tuntui kuulla, että kyse ei välttämättä ole ns. huudatusunikoulusta, jos lapsen antaa itkeä harmiaan uusien tapojen opettelusta, jos vanhempi on läsnä ja vauvan tukena siinä tilanteessa. Meillä unikoulu alkoikin lupaavasti, kun ensimmäisen yön huutokarkeloista selvittiin. Mutta katsotaan nyt miten homma etenee eikä juhlita ihan vielä.

 • Reply
  Venla
  07/02/2017 at 08:53

  Ja olipahyvä podcast! Nyt kun meillä mies on jo pitänyt unikoulun niin voi miettiä mitä ois pitänyt tehdä vauvana erilailla. Jaksaa väsymykseltään miettiä. Pitääkin vielä ottaa aamusyötöt pois. Eilen yöllä ekaa kertaa kahdeksan tuntia unte jee!!!

 • Leave a Reply