Matkustaminen Noora H:sta Yleistä

Hetkiä Italiassa

Noora H. 

Kerroin pari viikkoa sitten, että reissussa tykkään miettiä, millaista kohteessa olisi asua.
Arvaatte varmaan, kuinka innoissani olin kun pääsin kyselemään elämästä italialaisen palazzon emäntänä. Yövyimme Villa Sagramoso Sacchettissa, jonka nykyinen omistaja Chiarastella on perinyt isältään.

Chiarastella kertoi, että hänen vanhempansa ostivat palazzon 60-luvulla ja restauroivat sen perinpohjaisesti. Rakennus oli sodissa lähes tuhoutunut ja kaikki irtaimisto oli myyty kattoparruista ja ovista lähtien. Perhe restauroi palazzon entiseen loistoonsa ja piti sitä kesäasuntonaan (melkoinen mökki!). Tulimme Chiarastellan kanssa erinomaisesti juttuun, ja viikon aikana tuli keskustelua kaikenlaista italialaisesta kaupunkisuunnittelusta yhteiseen inhoon ostoskeskuksia kohtaan.

Kesäasunnon pihalta löytyi tietysti myös uima-allas. Uin harvoin, sillä vesi on mielestäni melkein aina liian kylmää, mutta 35 asteen helteessä tyhjä allas alkoi houkuttaa. Pulahdin veteen ja siitä tuli niin hyvä olo, että nauroin ääneen.

Aamuisin kello yhdeksän koitti henkilökohtainen aamupalataivaani. Chiarastella oli innokas leipuri ja se näkyi aamupalapöydässä. Joka aamu oli itsetehtyjä kakkuja, piirakoita ja leipiä. Suosikkini oli croissantin ja pullan risteytystä muistuttava ruusukakku.

Tryffeleitä, voita, pastaa. Tai simpukoita. Parhaat ateriat koostuvat vain muutamista ainesosista. Ja yksinkertaisista asioista syntyy myös lapsen ilo: pastan pyörittäminen haarukan ympärille oli Baby H:sta suorastaan lumoavaa.

Kuumimpina päivinä hyppäsimme autoon ja lähdimme Gardalle. Järven rannalla tuuli ja lämpötila putosi viitisen astetta. Kivoimpia olivat pohjoisen pienet rantakaupungit, niissä ei ollut ihan yhtä paljon turisteja kuin etelässä. Vaikka turisteja Gardalla on kyllä vaikea välttää. Sama homma koskee Mamileja.

Reissun aikana ehdimme Gardalla viiteen eri kaupunkiin. Tässä kaupungit paremmuusjärjestyksessä: 1. Malcesine 2. Verona 3. Bardolino 4. Garda 5. Lazise.

Viikon yllättäjä oli Vicenze matkalla Venetsiasta Gardalle. Pieni kaupunki oli lähes täydellinen, sanoisin, että ysi miinus. Varjoisia kujia, vanhoja taloja, viihtyisiä kahviloita, hyviä ravintoloita ja kivoja putiikkeja. Ja mikä kummallisinta, turisteja oli todella vähän, etenkin iltaisin kadut tyhjenivät lähes täysin. Jos kaupungin läheltä löytyisi ranta, niin se miinus ysin perästä tippuisi pois.

Matkoilla minulla on tapana inspiroitua paikallisesta tavasta sisustaa. Tällä kertaa oli pakko pistää jäitä hattuun. Uudesta kerrostalokolmiostamme ei saa palazzoa, ei kerta kaikkiaan.

Kylmä Aperol Spritz helteisenä iltana oli ihan mukiin menevä valinta, en valita. Viineistä nyt puhumattakaan. Jos katukylteissä lukee Valpolicella ja ajettaessa viiniköynnökset viistävät auton peilejä, niin asiat viinirintamalla ovat hyvin.

Nyrkkiä tuli ajessa puitua muutaman kerran. Italialaiset ovat auton ratissa hullua kansaa. Mieluiten ajetaan kahden kaistan välissä, vilkku on tuntematon käsite ja sieltä ohitetaan, mistä omasta mielestä parhaiten mahtuu, viis liikennesäännöistä. Vuokra-autoa palauttauessa lausuin hiljaisen kiitoksen kun pelti ei ollut kolissut.

Baby H. oli reissussa elementissään. Hän hurmasi hymyllään rouvan toisensa perään, tietysti myös äitinsä. Minua myös rouviteltiin ensimmäistä kertaa. Vaistomaisesti meinasin korjata lentoemäntää, mutta onneksi vasen käteni oli ojentautunut kohti mustikkamehumukia.

Matkustaminen vauvan kanssa alkaa sujua jo lähes rutiinilla, jos niin voi todeta kahden pidemmän matkan jälkeen. Meistä on myös vauvan myötä kuoriutunut varsinaisia MacGyvereita. Tuttipulloille tehtiin vesihaude poikki leikattuun 1,5 l pulloon, ja itkuhälytin syntyi jättämällä toisen puhelin pinnasänkyyn ja soittamalla siihen alakerran terassilta.

Kotiin palatessa matkalaukun paino oli noussut vain yhden sandaaliparin verran. Maltoin mieleni viinien, paikallisten salamien ja oliivipuiden suhteen. Ja myös sen sisustuksen, olohuoneen seinä on toistaiseksi vielä valkoinen. Mutta ehkäpä jotain rottinkista, jos sen verran saisin tuoda palazzon pihalta parvekkeelle…

Päivän asu!
Noora K:n perjantain parhaat

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Laura
  07/17/2017 at 07:11

  Voi että, Italia-kuume nostaa taas päätään! Oltiin viime kesänä Malcesinessa, joka oli niin kiva paikka, et sinne vois mennä uudestaankin nyt pikkuneidin kanssa. 🙂

  • Reply
   Noora H.
   07/18/2017 at 07:53

   Se oli tosi kiva, vähän harmittaa, että oltiin vain päivä. Mutta varoituksen sana: pikkukivet ovat mahdottomat lastenrattaiden kanssa. Se oli ainoa kaupunki, jossa oli rattaiden kanssa ongelmia. Kivet ovat meinaan tosi pieniä ja sileitä.

 • Reply
  Blue Peony
  07/17/2017 at 09:02

  Voi ihana Italia, Sisilian-reissu ei auttanut Italia-kuumeeseen hitustakaan, joten suunnitteilla on jo kaksi uutta matkaa… Italia on se maa, jonne palaan aina uudestaan, koska jotakin kummallisen kodikasta ja tuttua siinä maassa vain on, meninpä minne vain, ja koskaan en saa tarpeekseni. Yritän joka reissulla myös oppia hieman lisää kieltä, perusjutut pystyn hoitamaan italiaksi ihan hyvin, mutta olisi ihanaa joskus hallita kieli kunnolla.

  Hämmästyin muuten itsekin aikoinani sitä, että Vicenzassa oli niin vähän turisteja. Kiertelin kaupunkia käytännössä yksinäni kauniina lokakuun päivänä jokunen vuosi sitten, ja muutama kahvilanpitäjä ihmetteli, että miten pohjoismainen turisti oli kaupunkiin eksynytkin (eksynyt piti melkein paikkansa, koska syysmyrsky oli kaatanut teille ja rautateille puita ja seikkailin pitkin Venetoa alkuperäiset matkasuunnitelmat hylänneenä sillä periaatteella, että perille mennään sillä välineellä, joka kulkee…). Italia on ihanan hullu maa, koska vaikka mikään ei toimisi, kaikki järjestyy.

  • Reply
   Noora H.
   07/18/2017 at 07:57

   Kiitos muuten sinulle Vicenza-vinkistä. 🙂 Mieheni oli sen myös bongannut, mutta suosituksestasi se päätyi lopullisesti listalle. Vicenza on sen verran strategisessa paikassa, että on tosiaan kumma, ettei siellä ole turisteja. Mutta toisaalta kiva meille. 🙂 Nautimme hiljaisella aukiolla ihanan illallisen. Oli melkein epätodellinen olo, kun söimme vain parin muun pariskunnan kanssa ison kirkon varjossa ja kuului vain ravintolan hiljaa soiva musiikki. Illat olivat yllättävän pitkään valoisia.

   Ja nyt täytyy myöntää, että Italiasta saa myös parempaa ruokaa kuin Espanjasta, joka on ykkössuosikkini. Meillä oli tasan yksi hutiateria, joka oli ihan oma vika (ostarilla juuri ennen lentoa syöty). Muuten saimme joka paikassa erinomaista ruokaa, vaikka emme juurikaan googlailleet.

   • Reply
    Blue Peony
    07/19/2017 at 04:00

    Italiassa tosiaan harvoin saa huonoa ruokaa, sen verran vakavasti ruoka siellä otetaan! Sisilian reissulla eksyin googlaillessani yhdelle italiankieliselle ravintolakeskustelupalstalle ja napsin sieltä muutaman vinkin. Viimeistään sitä palstaa luettuani ymmärsin, miten valtavasti huomiota jopa mustapippurin jauhannan karkeuteen voi kiinnittää :-D. Kiva, että tykkäsitte Vicenzasta. Olen ymmärtänyt myös, että keskustakokonaisuus on jopa Italian mittakaavassa ainutlaatuinen palladiaanisen tyylinsä puolesta, joten jännää, että sekään ei vedä enempää turisteja. Olisiko kenelläkään muuten kokemuksia Italian Rivierasta talvella?

 • Reply
  EmilliaMaria
  07/17/2017 at 09:05

  Itkuhälytinvinkki: Radiopuhelimet biltemasta tai sitten nabby, joka toimii bt:lla puhelimeen. Nabby on reissussa tosi kätevä, koska on niin pieni, eikä tartte kuin usbilatausjohdon.

  • Reply
   Noora H.
   07/18/2017 at 07:58

   Nabby kuulostaa hyvälle, kiitos vinkistä! Kotona emme itkuhälytintä tarvitse, mutta pienikokoinen olisi reissatessa hyvä.

 • Reply
  Johanna L.
  07/17/2017 at 10:11

  Ihania kuvia! Itse olen käynyt Italiassa vain lapsena ja sinne pitäisi kyllä päästä mahdollisimman pian.

  • Reply
   Noora H.
   07/18/2017 at 08:02

   Italia on tosi kiva. 🙂 Lämpimät suositukset myös Piemonten alueelle.

 • Reply
  Laura/Elämänmakuja äidiltä tyttärelle
  07/17/2017 at 17:00

  Voih, ihana Italia! Sinne pitäisi kyllä päästä pian, haluaisin juuri tehdä jonkun roadtripin tuolla alueella mutta vitsit kun meidän matkalista on niin täynnä vaikka mitä muita kohteita jossa haluamme miehen kanssa käydä! Ensi toukokuulle olisi suunnitteilla roadtrip Balkanin seudulla kun sielläkin on niin kaunista!

  • Reply
   Noora H.
   07/18/2017 at 08:05

   Sama, ja matkalista vain kasvaa jokaisen Mondon myötä. Silti päädymme aina reissaamaan samoissa maissa. Balkanin roadtrip kuulostaa hyvälle, mitä kohteita teillä on listalla?

   • Reply
    Laura/Elämänmakuja äidiltä tyttärelle
    07/18/2017 at 09:30

    Se on kyllä totta että kohdelista kasvaa yleensä jokaisen blogipostauksen, instan ja matkailukirjallisuuden myötä! Me toivoimme pääsevämme piipahtamaan ainakin Kroatissa, Bosniassa ja Montenegrossa mutta haluaisin hirveästi ehtiä myös Kosovon puolelle. Täytyy kuitenkin tarkkaan suunnitella ettei kahden viikon lomalle ymppää liikaa kohteita että ehtii oikeasti lomaillakin!

 • Reply
  Linda
  07/17/2017 at 19:33

  Meillä oli sellanen app kuin iSitter käytössä! Hyvin toimi just toisen puhelin sängyssä ja toinen meillä pöydällä 😀

  • Reply
   Noora H.
   07/18/2017 at 08:05

   Kiitti vinkistä. 🙂 Hyvin toimi näinkin, mutta joku appi voisi olla kätevämpi.

 • Reply
  Tanja
  07/17/2017 at 21:21

  Ihana Italia. Olen käynyt viimeksi 25 vuotta sitten kihlajaismatkalla. Tästä voitte päätellä, etten varmaan ihan kuulu iän puolesta bloginne kohde ryhmään, mutta 50+ iästä huolimatta vakiolukija jo Noora Koon alkuajoilta, koska purjehdus.
  Italia pitää nyt ottaa uudestaan suunnitelmiin. Kiitos tästä(kin) hyvänmielen postauksesta.

  • Reply
   Noora H.
   07/18/2017 at 08:06

   Erinomainen kohde kihlajaismatkalle. 🙂 Ja voi kuule, meidän lukijoissa on enemmän 35-60-vuotiaita kuin minun ikäisiäni. Eli olet kyllä kohderyhmää. 🙂 Kiva kun luet blogia!

 • Reply
  Johanna
  07/19/2017 at 10:22

  Hei,

  Tämän ei sitten ole tarkoitus kuulostaa töykeälle; mutta palasin vielä lukemaan tämän postauksen kun minua jäi vaivaamaan eräs yksityiskohta tässä kirjoituksessa. Uskallatteko jättää vauvan yksin huoneeseen kun poistutte sieltä? Ja lisäksi jättää kännykän hänen sänkyynsä? Minä olen varmaan ylivarovainen tyyppinä, mutta en uskalla jättää lasta hotellihuoneeseen yksin, esim. tulipalon tms. takia. Olen korkeintaan huoneen parvekkeella. Ja kännykkää en pidä omassa sängyssänikään kuumenemisen vuoksi vaan yöpöydällä. Olen varmaan aivan liian varovainen ja ajattelen mahdolliset uhkakuvat mielessäni… Mutta pääasia on, että teillä on kaikki mennyt hyvin ja Bebe vanhempineen nauttii matkoista 😊.

  Terv. Johanna

  • Reply
   Noora H.
   07/19/2017 at 10:41

   No herranjumala, ei! 😀 Meillä oli siis terassi asunnossa. Eli vauva sisällä, me itse ulkona terassilla ja ovi auki.

   • Reply
    Noora H.
    07/19/2017 at 10:42

    Ja vielä tähän, että mä olen varmaan myös ylivarovainen, mutta mähän en edes nukuta Suomessa ulkona.

   • Reply
    Johanna
    07/19/2017 at 12:18

    No niin vähän ajattelinkin 😀 !!! Se alakerta vaan hämäsi 😄. Ihanasti on teidän matkat sujuneet. Itsekin olen matkaillut Gardan seuduilla ja mm. Sirmionen kaupunki hurmasi minut täysin.
    Mukavaa kesän jatkoa!

    Terv. Johanna

    • Reply
     Noora H.
     07/19/2017 at 21:22

     Joo, se kieltämättä kuulosti siltä kuin olisimme jättäneet lapsen huoneeseen ja lähteneet baarin terassille. 😀 Mutta onneksi ei sentään niin. Kivaa kesää sinnekin!

  Leave a Reply