Lapset Ruoka Yhteistyö

Taikaa ja Italiaa ruokapöytään

Noora H. & Noora K. / Kaupallinen yhteistyö: Iittala ja Asennemedia

Osa lukijoista on ehkä huomannutkin, että blogin reunaan on ilmestynyt Iittalan logo. Olimme tosi iloisia, kun meidät valittiin syksyn ajaksi Iittalan yhteistyöbloggaajiksi. Iittala on brändi, josta tykkäämme molemmat hurjasti. Astiat, sisustusesineet ja lasit ovat kestäviä, ja kaunis muotoilu pärjää myös kansainvälisessä vertailussa. Iittala edustaa sitä Suomi-kuvaa, jota toivoisi vietävän enemmänkin maailmalle iänikuisen saunan, joulupukin ja kalsarikännien sijaan.

Noora H. törmää usein ratikassa Iittalan & Arabian Design Centerista palaaviin aasialaisiin. Monesti tekisi mieli mennä kertomaan heille, että melkein kaikilta suomalaisilta löytyy kotoa Iittalaa ja olet tehnyt hyvän ostoksen. Noora H. on myös juuri se tyyppi, joka kertoo lakukojun myyjälle, että on aikoinaan itsekin ollut vastaavanlaisessa kiskassa töissä.

Me pääsimme yhteistyömme aluksi valitsemaan kattaukseen Taika-astiastoa. Ideointi ei kauaa kestänyt. Kun toinen oli juuri palannut Italiasta ja toinen suuntaa sinne seuraavalla reissullaan, piti saada saapasmaan kunniaksi pastaa. Noudatimme tälläkin kertaa mantraamme muutamasta yksinkertaisesta ja laadukkaasta raaka-aineesta, niillä ei voi mennä metsään. Syvä lautanen oli sitä paitsi kuin luotu pastan tarjoiluun. Oman Italia-fiilistelyhetkemme raaka-aineet olivat mustavalkoiselle Taika-astiastolle katettu mozzarella-chili-valkosipuli-oliivipasta. Valkosipuli, chili, oliivit ja pinjansiemenet freesattiin pannulla runsaassa oliiviöljyssä ja kumottiin lautaselle valmiiksi annostellun pastan päälle. Sitten jokainen ruokailija sai lisätä annoksensa päälle revittyä buffalomozzarellaa, tomaattia ja basilikaa. Päälle ripoteltiin vielä vasta raastettua parmesaania. Tämä idea toimisi mainiosti erilaisillakin täytteillä, jos esimerkiksi osa seurueesta on kasvissyöjiä ja osa toivoo annokseensa lihaa.

Taika-sarja on Klaus Haapaniemen Iittalalle suunnittelema. Haapaniemi on graafinen suunnittelija ja muotoilija, ja hän on suunnitellut Iittalan lisäksi muun muassa Dolce & Gabbanalle, Dieselille ja Levikselle. Italia on siis tuttu myös Haapaniemelle ja onpa hän asunutkin siellä.

Iittalalle suunnittelemassa Taika-sarjassa inspiraatio on haettu pohjoismaisesta mystiikasta ja saduista. Aika monelle Taika-sarjan siniset ja punaiset mukit ovat tuttuja, niitä näkee ihmisten kotona etenkin jouluisin, mutta musta- ja sinivalkoiset kuvioinnit ovat monelle tuntemattomampia.

Vaikka kuviointi saattaa hyllyssä näyttää villille, niin kattauksessa se toimii kauniisti. Runsaiden kuviointien kanssa pätee yleensä sääntö enemmän on enemmän: kun kattauksesta löytyy useampi saman sarjan astia, niin se näyttää entistä upeammalle ja kuviot pääsevät oikeuksiinsa.

Mustavalkoiset astiat ovat näyttävät ja ne kiinnittävät huomion varmasti. Vähän piilotetumpi aarre on Taika-sarjan juomalasi, jonka kuviointi on hyvin hienovarainen ja kaunis. Suosittelemme käyttämään sitä muuna kuin vesilasina, esimerkiksi jollekin aavistuksen värilliselle juomalle, jotta lasi olisi kauneimmillaan. Nythän on muodikasta tarjota ihan viiniäkin tuollaisista matalista laseista.

Päivän naurut saatiin pienten tutustumisesta pastaan. Vauvojen pitää ehkä vielä hieman hioa pastansyöntitaitoja, nyt suurin osa pastasta päätyi nimittäin Laiviksen suuhun. Sitä mukaa kun Baby K. nosteli pastaa kulhosta, niin Laivis veti sitä toisesta päästä pöydän alla. Baby H. taas otti ruokailuun mallia koiralta ja yritti syödä pastaa tunkemalla koko pään kulhoon. Jospa he kouluikään mennessä oppisivat käyttämään haarukkaa ja veistä, ja koirakin säästyisi lisäkiloilta.

Jälkkäreiksi meille riittivät tällä kertaa espressot ja pari keksiä. Mies nappasi isomman kahvin juhlavuoden erikoismukista, jonka kuviointi jatkuu sisäpuolelle saakka. Taika-sarja nimittäin täyttää tänä vuonna jo 10 vuotta. Juhlavuoden muki on myynnissä vain rajoitetun ajan, eli heinäkuusta joulukuuhun.

Perjantain parhaat
Päivän asu!

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Elina
  07/19/2017 at 06:34

  Musta-valkoinen Taika-astiasto on kyllä ihana 🙂 Enpäs tiennyt että lasejakin on olemassa!

  • Reply
   Noora H.
   07/26/2017 at 04:59

   Mullekin lasit olivat ihan uusi tieto, mutta nämä ovat ihanat. 🙂

  • Reply
   Noora K.
   07/26/2017 at 09:44

   Lasit olivat meillekin yllätys. Ne ovat kyllä tosi, tosi kauniit!

 • Reply
  Blue Peony
  07/19/2017 at 07:10

  Taika-astioiden kuviointi on kyllä ihana. Kukakohan hankkisi minulle astiafriikille lisää kaappeja? Nyt kotoa löytyy vain sarjan säilytyspurkki ja astiapyyhe.

  • Reply
   Noora H.
   07/26/2017 at 05:01

   Niin on, ja tiesitkö, että Taika-kuviointia löytyy myös tyynyistä ja torkkupeitosta? Kurkkaapa Vienan blogiin, on tosi kivan näköiset: http://vienak.com/2017/07/taika-10-vuotta-sitten-ja-nyt/

  • Reply
   Noora K.
   07/26/2017 at 09:45

   Meillä alkaa kanssa kaapit täyttyä sitä vauhtia, että kohta pitää suorittaa joku tehokarsinta. Musta kun on kiva pitää esimerkiksi perintökristalleja ilmavasti esillä, niin loput nurkat on sitten ihan täyteen ammuttuja. 😀

 • Reply
  Heli
  07/19/2017 at 07:37

  Iittala teki kyllä oikean ratkaisun valitessaan teidät yhteistyöbloggaajiksi; näitä kuvia katsellessa kovasti alkaa tekemään mieli Taika-sarjaa, mutta tässä iskee nyt kaappitilarajoite! Kaikkea kaunista ei voi itse omistaa, mutta onneksi sitä voi ihastella kauniista kuvista!
  Kaapeistani löytyy pikkuisen Taika-sarjan koristelematonta versiota eli Aikaa. Sen myynti lopetettiin jo useampi vuosi sitten. Harmikseni minulta tippui espressokuppi, enkä ole onnistunut löytämään tilalle uutta. Ehkä pitää taipua ja ostaa nuo kuviolliset.

  • Reply
   Blue Peony
   07/19/2017 at 08:01

   Heli, oletko kokeillut Astialiisaa, http://www.astialiisa.fi/? Sieltä löytyy usein uudempiinkin sarjoihin puuttuvia osia!

   • Reply
    Heli
    07/19/2017 at 18:39

    Kiitos vinkistä – minäpä laitan Astialiisaan tiedustelun.

  • Reply
   Noora H.
   07/26/2017 at 05:02

   Kiitos Heli. 🙂 Mulla taas on vasta nyt menossa oikeiden astioiden hankinta, viime vuoteen asti mentiin vielä hajanaisella opiskelijakokoelmalla.

  • Reply
   Noora K.
   07/26/2017 at 09:45

   Kiitos, olipa kivasti sanottu. 🙂 Ollaan kyllä itsekin tästä kovasti iloisia.

 • Reply
  Laura
  07/19/2017 at 08:05

  Ihana kattaus ja kuvat – hyvä 😊

  • Reply
   Noora H.
   07/26/2017 at 05:02

   Kiva kuulla. 🙂

  • Reply
   Noora K.
   07/26/2017 at 09:46

   Kiitos kiitos! 🙂

 • Reply
  auringon alle
  07/19/2017 at 09:02

  Taikoja löytyy minultakin, ja muutakin Iittalaa mutta olen boikotoinut heitä siitä lähtien kun valmistus siirrettiin kokonaan jonnekin Thaimaahan ja Bulgariaan. 🙁 Jättiharmi, koska design on kaunista, ja varsinkin 100-vuotismalliston vanhat kuviot olisivat houkutelleet. Onhan se erityisen halpamaista ja jotenkin ääreensä noloa valmistuttaa Suomen 100 vuotta juhlivat astiat halpamaissa. Olisivat nyt edes ne teettäneet historian(sa) nimissä täällä! Mutta ahneus vei ilmeisesti tässäkin voiton, vaikka olisi ollut tuhannen taalan paikka miettiä julkikuvaa.

  Eikös ruotsalaisten jotakuinkin vastaavat astiat valmisteta edelleen Ruotsissa, Rörstrandit?

  • Reply
   Blue Peony
   07/19/2017 at 12:11

   Rörstrand on itse asiassa Fiskarsin omistuksessa eikä kaikkia tuotteita suinkaan tehdä Ruotsissa, mikä kerrotaan kotisivulla ihan avoimesti:
   http://www.rorstrand.com/about-rorstrand/code-of-conduct
   Itse asiassa suurin osa kaikesta ruotsalaisesta designista valmistetaan ihan muualla kuin Ruotsissa, mutta asiaan ei suhtauduta siellä ollenkaan niin sensitiivisesti kuin täällä.

   • Reply
    Se ns. Itiivi
    07/19/2017 at 14:20

    Työpaikat kotimaassa kotimaisen designin tiimoilta ei taida olla mikään pelkkä sensitiivisyysasia, vaikka utopiaa valitettavasti näyttää olevankin nykyään. Jännä miten kotimaisuusasteen jatkuvaa vähenemistä surevat leimataan jotenkin hörhöiksi tai turhasta valittajiksi! Kirsikaksi kakun päälle yleensä vielä viuhautetaan kateuskortti mikäli rohkenee toivoa vähäisempää voitontavoittelua vs. työllistäminen (tämä siis koskien suuryrityksiä ja suurpääomia, liikevaihtoja)

    • Reply
     Blue Peony
     07/19/2017 at 16:26

     Niin kauan kuin suunnittelu ja markkinointi tehdään Suomessa, nämä yritykset työllistävät myös Suomessa. Tämä unohtuu keskustelussa usein. Asiasta puhui jokin aika sitten Finlaysonin (muistaakseni) tj. Sitten on vielä se, että Suomi ja ylipäätään Eurooppa ovat pieni markkina-alue. Jos halutaan laajemmille markkinoille ja säilyttää hinnat kilpailukykyisinä, on järkevää tuottaa siellä, missä on suuret markkinat. Mutta Suomessa tuotannon siirtyminen ulkomaille on uudempi asia kuin Ruotsissa ja varmasti siksikin aihe herättää suuria tunteita. Ruotsalaiset osaavat mielikuvamarkkinoinnin, pelkkään halpatuotantoon nojaavat yritykset mielletään hyvin ruotsalaisiksi ja ne ovat tuoneet maalle positiivista tunnettuutta kautta maailman ja synnyttäneet mielikuvan ruotsalaisesta designista. En itsekään pelkästään tunteeseen perustuen pitänyt Iittalan ratkaisusta, vaikka perustelut ymmärränkin. Lasi ja paljon keittoastioita tuotetaan yhä Suomessa. Lisäksi on pienempiä keramiikkayrityksiä kuten Vaja, jotka pyrkivät nousemaan nimenomaan sillä, että tuotteet tehdään kokonaan Suomessa.

  • Reply
   Noora H.
   07/26/2017 at 05:19

   Tuotannon siirtäminen ymmärrettävästi herättää tunteita, onhan se kurja juttu työpaikkojen ja perinteen kannalta. Toisaalta joskus se on myös välttämätöntä, jotta yritys ylipäätään pystyy jatkamaan ja kehittymään. Kuluttajatutkimuskeskuksen johtaja Mika Pantzar sanoi aikoinaan tähän liittyvässä Ylen uutisessa, että “Puheiden tasolla suomalaiset tukevat voimalla suomalaisia tuotteita. Mutta sitten, kun tehdään testi, jossa laitetaan rinnakkain halvempi tuote ja kalliimpi tuote, jossa on Suomen lippu, niin suomalaiset ostavat sen halvemman tuotteen ilman lippua.” Veikkaan, että meidän lukijoissamme on enemmän niitä, jotka olisivat myös valmiita maksamaan yritysten tuotantojen pysymisestä Suomessa, mutta valitettavasti se ei ihan taida riittää.

 • Reply
  s
  07/19/2017 at 13:16

  Kaunis kattaus ja ihanat pikku pastan syöjät! Ostin tänään Koti ja keittiö lehden ja oli tosi kiva juttu Noora K 🙂

  • Reply
   Noora H.
   07/26/2017 at 05:23

   Pienet pastafanit olivat kyllä söpöjä. Saimme kotialbumiin muutaman mainion kuvan, jossa molemmat ovat hölmistyneitä siitä, että pastanauha vain jatkuu ja jatkuu. 😀

  • Reply
   Noora K.
   07/26/2017 at 09:47

   Kiitti! Ja samaa mieltä, jutusta tuli kyllä tosi kiva. Pastansyöjät olivat kyllä niin koomisia, että naurettiin heille ihan katketaksemme. 😀

 • Reply
  Tiia
  07/19/2017 at 13:52

  Ihania kuvia ja herkullisen näköistä ruokaa! Kiitos kauniista blogista Noorille!

  • Reply
   Noora H.
   07/26/2017 at 05:24

   Ei vaan kiitos sulle Tiia, kun luet ja myös kommentoit. 🙂

  • Reply
   Noora K.
   07/26/2017 at 09:48

   Kiitos tosi kivasta kommentista! 🙂

 • Reply
  Marie
  07/19/2017 at 17:15

  Loistava astiavinkki, kiitos! Mulla on mustaa ja valkoista Teemaa, joten muutama mustavalkoinen Taika, esim pienet kulhot voisivat sopia hyvinkin tuohon joukkoon. Ja nauran täällä yksin noita mielikuvia – Baby H:lla pää pastakulhossa… Olisinpa saanut olla kärpäsenä katossa katsomassa kun Beebikset kohtasivat pastakulhon 😀 :D!

  • Reply
   Noora H.
   07/26/2017 at 05:26

   Vauvoilla on tosiaan oma lähestymistapansa uusiin asioihin. 😀 Toisaalta, mistäpä sitä voisi tietää, pitääkö mallia ottaa koirasta vai ihmisistä. En ole tainnut minäkään kertoa, että yritä nyt pääasiassa matkia ihmisiä. 😀

   Jos kaipaat espressokuppeja- ja lautasia, niin multa erityisen vahva suositus niille. On todella stailit!

  • Reply
   Noora K.
   07/26/2017 at 09:49

   No siinä oli kyllä riittämiin naurua siinä tilanteessa. 😀 Molemmat olivat ihan, että “mitä tämä oikein on” ja koiralla juhlapäivä.

  Leave a Reply