Yleistä

Perjantain parhaat

Hyvää huomenta!

Viikon paras vauvatarvike on silikoninen alusta, jolla aloittelevan sormiruokailijan hedelmä- ja vihannespalaset eivät lipsu liian kauas pienistä käsistä. Luomupäärynästä riitti sekä Baby K:n että Noora K:n aamiaiseen.

Viikon paras dokumentti on Netflixin Secrets of Her Majestys Secret Service. Vajaan tunnin mittainen dokkari kertoo Ison-Britannian MI6:n historiasta. Vakoojajuttuja aina mielellään katsovat Noora K. ja miehensä tykkäsivät kovasti. Kiitti vinkistä, Hesari!

Ecosmol-laatikko saatu blogin kautta

Viikon paras kierrätysvinkki on Niimaarin Ecosmol-kierrätysboksi. Ei varmaan yllätä, että järjestelyä rakastava Noora H. on myös innokas kierrättäjä. Taloyhtiön roskakatoksesta löytyy kiitettävästi erilaisia jäteastioita, joista uusin tulokas on muovinkeräyslaatikko. Uuden kierrätyslaatikon myötä syntyi kuitenkin ongelma: mistä lisätilaa jätteiden keräykseen? Allaskaapin laatikot kun oli jo varattu sekajätteelle, roskapusseille, biojätteelle ja pahveille. Ja sitten oli vielä erikseen paperi, lasi ja metallit.

Harri Koskisen suunnittelemassa Ecosmol-kierrätysboksissa on siirrettävät seinät ja mukana tulee kolme vedenkestävää pussia, joihin roskia voi kerätä. Noora H:n taloudessa boksiin siirtyivät pahvit, lasi ja muovit, eli ne roskat, jotka eivät haise vaikka olisivatkin pari päivää laatikossa. Puinen laatikko sopii hyvin sisustukseen ja toimii penkkinä Baby H:ta syötettäessä.

Muovien kierrätys myös avasi silmät sille, kuinka paljon muovijätettä kolmehenkinen perhe kerryttää. Määrä on ihan älytön. Nykyään kauppaan jäävätkin kaikki tuplamuoviin pakatut pakkaukset, käsilaukkuun  on muuttanut pysyvästi oma take away -muki ja muovisiin vesipulloihin turvaudutaan vain äärimmäisessä hädässä.

Viikon paras kysymys liittyy roskiin. Missä sekajätteet viedään roskalaatikkoon, jos muovipussit jättää kokonaan ostamatta? Noora H. luki aiheesta aikoinaan HS:n jutun, jossa HSY:n edustaja totesi, että roskat pitäisi jättää jäteastiaan pussissa. Jos muovipussit jättää kokonaan ostamatta, niin miten ratkaistaan tämä ongelma? Välttämättömien pakkausten kääreet kun eivät tahdo riittää. Onko jollain lukijalla hyvää vinkkiä?

Viikon paras reissupäätös oli varata parin yön matka Ahvenanmaalle. Noora K:n seuraava ulkomaanmatka on syyskuussa ja tässä on vähän poltellut päästä jonnekin ennen sitä. Kun mies ehdotti Visbytä tai Ahvenanmaata, ei tarvinnut kauaa pohtia vastausta. Visbyhyn ei enää elokuun lopulla ole suoria lentoja ja koiranhoitopaikkakin mietitytti, joten valinta oli loppujen lopuksi tosi helppo, vaikka Gotlantiinkin pitää vielä päästä. Auto täyteen ja sinne koira, nukkuva vauva ja laukut, ajo Turkuun, laivaan ja koko kamamäärän purku vasta Havsviddenin pihassa – kyllä kiitos. Suunnitelmissa on vierailla ainakin Smakbyn-ravintolassa ja Stallhagen-ravintolassa ja tietty Kastelholman linnassa. Ja Bomarsundin raunioilla! Ja Ahvenanmaan pannukakulla! (Mistä saa parasta?)

Viikon paras kokkausteko pieni suuri ero oli ripotella vastaraastettua parmesania hodariin. Sehän toimii! Noora K:n perheessä grillattiin hot dogeja eräänä iltana ja eräältä pasta-aterialta ylijäänyt juustoklöntti inspiroi. Niinpä Noora K:n hodarin täytteeksi tuli kurkkusalaattia, dijon-sinappia, kuivattua sipulia ja parmesania. Tämä hyvä, jatkoon.

Viikon paras lounas on Kampin Thai Orchidissa. Uskokaa tai älkää, mutta kauppakeskuksen ketjuravintolasta saa lähes yhtä hyvää thai-ruokaa kuin Thaimaasta. Miljöö ei ehkä ole se kaikista viihtyisin, mutta kympin lounasannoksissa on erinomainen hinta-laatusuhde.

Viikon paras uusi taito on Baby K:lla, joka lähti ryömimään eteen päin ihan kunnolla aikaisemman epämääräisen kieppumisen ja peruuttelun sijaan. Taitaa olla aika babyprooffata koti ja alkaa pitää vessan, kylppärin ja kodinhoitohuonen ovet visusti suljettuina.

Viikon paras etappi oli Baby H:n 6 kk synttärit. Herranjestas, vauvavuosi puolessa välissä!

Viikon paras leffa on Tom of Finland. Noora H. kävi aikoinaan Taidehallissa katsomassa Tom of Finland -näyttelyn ja leffa avasi lisää mielenkiintoisesta taiteilijasta. Elokuvaa katsoessa ei voinut kuin ihmetellä, kuinka erilainen maa Suomi on vielä 60-luvulla ollut. Eteenpäin on menty, joskin edelleen tasa-arvon parissa riittää työsarkaa.

Viikon paras kirja on Riikka Pulkkisen Vieras, joka on Noora K:lla ihan alkutekijöissään, mutta vaikuttaa niin hyvältä, että uskaltaa suositella jo nyt.

Mahtavaa viikonloppua!

Iittalan Sarjaton-astiat saatu osana vuosiyhteistyötä.

Museovinkki sunnuntaihin
Perjantain parhaat

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply
  Blue Peony
  08/04/2017 at 06:23

  Uskokaa tai älkää, mutta en ole ikinä ostanut maksullista muovikassia, vaan opiskeluajoista alkaen on oma ostoskassi kulkenut mukana. Vessapaperien kääreet ym. ovat aina riittäneet helposti roskapusseiksi. Säästän myös muoviset nettikauppojen pussit sun muut roskapusseiksi, ja roskapusseiksi päätyvät myös eväspussit (laitan eväsrasiat aina muovipussiin varmuuden vuoksi, koska niin tiiviiseen lounasrasiaan en ole törmännyt, että jotain ei olisi joskus läikkynyt), kun ne menevät likaisiksi sisältä. Nyt muovinkeräyksen tultua meiltä tulee yksi pieni sekajätepussi parin viikon aikana, kun käytännössä kaikki menee kiertoon. Ehkä hätätilanteita varten kannattaa ostaa rulla jätepusseja? Ne ovat kuitenkin ohutta muovia ja niitä tehdään käsittääkseni kierrätysmuovista. Tuo Ecosmol-laatikko on todella näppärän näköinen ja kaunis, täytyy joskus investoida sellaiseen, koska meillä on osa kierrätyslaatikoista jouduttu laittamaan eteisen kaappiin, kun ei muuta paikkaa ole. Siellä ne könöttävät hattuhyllyllä…

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 18:42

   Oho, aikamoinen suoritus! Meillä on vielä tekemistä jätteiden lajittelussa, koska kääremuovit eivät millään riittäisi roskapusseiksi, vaikka olenkin niitä säästänyt. Olenkin miettinyt, että ovatko nuo rullassa myytävät muovipussit ympäristön kannalta parempi valinta. Jos näin on, niin ne ratkaisisivat alkuun ongelman.

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:01

   Whaaaaaatttttt?!?! No tuo on kyllä todellakin aikamoinen suoritus.

 • Reply
  Jenni
  08/04/2017 at 07:49

  Brobacka Gästhemistä sai mun mielestä yhden parhaista pannukakuista, muutenkin paikkana tosi ihana!

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:01

   Kiitos vinkistä ja jee, enää puolitoista viikkoa! Itse asiassa vähän allekin. 🙂

 • Reply
  Johanna
  08/04/2017 at 08:20

  Käykää myös Geta-vuorella, siellä on n 7 km patikointireitti, mutta sitä voi kävellä jonkin matkaa ja kääntyä sitten takaisin, jos bebe kulkee vielä kantorepussa ja siellä on myös kiva kahvila/ravintola. Mariebadet on kiva, jos sattuu sadesää. Ja tietty Pommern-laiva Maarianhaminassa on suositeltava, edelleenkin jos bebe viihtyy vielä kantorepussa. Ihanaa reissua!

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 18:43

   Vitsi, nyt mäkin alan haaveilemaan Ahvenanmaan reissusta. Kuulostaa ihanalta!

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:02

   Kiva vinkki, kiitos. Ja pakataan kantoreppu mukaan. Kyllä vauva siinä jonkin aikaa vielä viihtyy. Juuri mietin, että pitäisiköhän vaihtaa hänet selän puolelle, saattaisi viihtyä siten paremminkin.

 • Reply
  Tiia S
  08/04/2017 at 08:43

  Tuo kierrätyslatikko täytynee tsekata, kun meilläkin on tilanpuutetta jätehuollon osalta. Taloyhtiömme on edelläkävijä ja muovia on kerätty meillä jo ainakin vuoden ajan. Sekajätteen määrä taloudesamme onkin minimaalinen, kun lähes kaiken roskan saa lajiteltua omiin keräysastioihinsa. Muovisia roskapusseja ostamme rullassa ja ruokakaupassa on aina mukana kestokassit. Myös shoppaillessani jätän usein kaupan muovipussit ottamatta. Vauvan vaipat ovat isoin sekajätteen aiheuttaja, mutta nekin onneksi palavat energiaksi jätelaitoksella.

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 18:45

   Mä voisin myös jättää kaupan muovipussit ostamatta, mutta kuten tuossa yllä pohdiskelin, niin ovatkohan rullassa myytävät yhtään sen ekologisempia? Pitää yrittää selvittää. Tunnen myös omantunnon pistoksen vauvan vaippojen ja ruokien suhteen, niistä kertyy valtavat määrät jätettä.

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:07

   Vau, onnekkaat te! Meidän taloyhtiössä on vain sekajäte ja biojäte, lasit, lehdet ja pahvit kuskataan aina kaupassa käydessä lähikaupan kierrätyspisteelle. Muovin kanssa pitäisi tsempata kyllä, se on varsinainen ongelma kyllä.

 • Reply
  Emmi R.
  08/04/2017 at 09:52

  Meidän viisihenkisen perheen viikon sekajätteet mahtuu isoon “karkkilaatikkoon” (pyysin lähikaupasta, kun purkivat kuormaa), kun muovinkeräys tuli lähelle reilu vuosi sitten. Entinen sekajäteastiasankko muuttui muovinkeräyssankoksi. Pusseina käytetään juurikin noita blue peonyn mainitsemia kertyneitä pusseja. Ja kyllä lisäksi myös ihan rullana ostettavia. Eli niistä ei kyllä täysin olla päästy eroon. 😄
  Onnea Baby K:lle uudesta taidosta!

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 18:49

   Hitsi vie, mun täytyy vielä tehostaa tätä kierrätystä, kerta teitä on viisi ja saatte sekajätteet noin pieneen astiaan! Nostan hattua. 🙂

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:08

   Vau, täällähän on tosi inspiroivia juttuja kommenteissa. 🙂 Mun pitää nyt ottaa muovin kanssa joku selvä skarppaus.

 • Reply
  Laura/Elämänmakuja äidiltä tyttärelle
  08/04/2017 at 10:24

  Ahvenanmaa on kyllä aivan ihana! Siellä tuli vietettyä ystävän häitä parisen vuotta sitten ja ihastuttiin molemmat miehen kanssa – Ahvenanmaalle olisi ihan palata! Ja kiitos dokkarivinkistä, kuulostaa todella hyvältä!

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:11

   Se on! Me ollaan oltu omalla veneellä pari kertaa ja tykätään kyllä kovasti. 🙂

 • Reply
  Saija
  08/04/2017 at 10:32

  Kävin heinäkuussa Ahvenanmaalla ensimmäistä kertaa ja rakastuin! Erityisesti Havsvidden oli kaikkien kehujen arvoinen – sinne vielä uudestaan ja mielellään kahdeksi yöksi yhden sijaan. Auringonlasku oli upea, samoin illallinen ja aamiainen. Ulkoporeammeesta nyt puhumattakaan! Nauttikaa!
  Gotlanti on itselläkin vielä haaveiden listalla.
  Pommern-laiva oli harmittavasti huollettavana tms, sillä sitä ei näkynyt. 🙁

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:13

   Havsviddenistä olen minäkin kuullut niin paljon kehuja jo pitkään, että kun mies ehdotti reissua, niin tiesin heti, että nyt yövytään kyllä tuolla. 🙂 Uskon, että ihan varmasti nautitaan. 🙂

 • Reply
  Riikka
  08/04/2017 at 12:06

  Harmi kun tuo boksi maksaa mansikoita. Ehkä joskus lompakko antaa periksi.

  Onnea uudesta taidosta Baby K! Meillä koetetaan opetella kävelemään ilman tukea, ensiviikolla jo 1-vuotis syntymäpäivä.

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 18:56

   Joo, boksi on kyllä aika tyyris, mutta toisaalta kestänee vuosikausia. Ja toimii meillä myös muussa tarkoituksessa.

   Onnea yksveelle ja tsemppiä kävelytreeneihin! 🙂

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:13

   Onnea yksveelle! 🙂

 • Reply
  Jossu
  08/04/2017 at 16:48

  Paras pannari-vinkin lähetin Noora Klle instaan mutta muillekin tiedoksi, että parhaan pannari saa bulkkimaisesta keskustan kahvila Juliuksesta (tosin vain Hollola mutta hyvällä sellaisella) sekä paikallisen että turistin mielestä 😉 Nähtävyyksistä Geta-vuori, Kastelholma ja Bomarsund (tykeillä istuen saa parhaat näkymät) sekä Merenkulkumuseo (varatkaa vähintään 1,5h aikaa – nähtävää on paljon!) ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia 🙂 Käytiin tuolla 3 vkoa sitten ja voisinpa pian palata sinne taas..

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:14

   Kiitos pannarivinkistä ja apua, mun pitääkin tutkia tarkemmin Instan ykstyisviestit, olen luvattoman huono niiden kanssa. Tuonne, siis! 🙂

 • Reply
  Elina
  08/04/2017 at 17:28

  Upea pannarimuisto on Pettakselta Getalla. Suosittelen muutenkin.

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:15

   Kiitos! 🙂 Tulee varsinainen pannariloma kun testataan näitä. 😀

 • Reply
  Kirsimarja
  08/04/2017 at 22:45

  HavsVidden on kerrassaan upea! Vietimme kesälomalla kalliohuvilalla yhden ihanan päivän. Sitä paikkaa ja maisemaa ollaan jo muutamaan kertaan muisteltu. Voin suositella myös HavsViddenin ravintolan a la cartea. Niin ja matka Getaan on hieno – runsaasti omenapuuviljelmiä! Pannukakku päivässä on must 😋 Mutta ottaako sen luumu- vai mansikkahilloa 😉

  Kiitos Netflix ja kirjavinkistä,

  Hyvää viikonloppua Noorat!

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 18:57

   Jossu, Elina, Kirsimarja ja muut, herätitte järjettömän pannarihimon, varmaan pakko tehdä viikonloppuna. 😀

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:16

   Jee, kivaa kuulla täälläkin kehuja Havsviddenistä. 🙂 Meillä on yhdelle illalle varattu pöytä myös sen ravintolasta, joten ilman muuta testataan sekin. Pitää varmaan ottaa yksi pala omenahillolla ja yksi luumulla, joka päivä. 😀

 • Reply
  PiitiS
  08/04/2017 at 23:12

  No huhuh.. ei ole varaa tuolle kierrätyslootalle:( pienillä kätösillä pitää tehdä pahvilaatikosta oma versio: ECOSMOL Harri Koskinen ja se EI tule eteiseen, keittiöön, olohuoneeseen, eikä sinne minne silmä kantaa:)) vaan kodinhoitohuoneen perimmäiseen nurkkaan:))

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 18:59

   Kodinhoitohuone olisikin ihan optimi kierrätysbisneksille, meillä on vaan sen verran pieni koti, että tulee kaunis loota tarpeeseen. 🙂 Toinen vaihtoehto olisi meinaan kasa roskapusseja olohuoneen paraatipaikalla. 😉

 • Reply
  noora
  08/05/2017 at 13:30

  Vanhoista sanomalehdistä saa taittelemalla roskapusseja, soveltuvat myös biopussiksi. Googlaamalla löytyy ohjeet!

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 18:59

   Äh, arvasin, että joku vinkkaa tän. 😀 Olen yrittänyt, mutta ne pussit hajoaa aina käsiin! Etenkin biojäte käytössä. Ehkä tähänkin on joku pro-vinkki, millä porukka saa pussit pysymään kasassa?

 • Reply
  Nti Papu
  08/05/2017 at 17:23

  Suosittelen Pannarille ehdottomasti Pettasta, kahvittelukakuille Stickstugania. Oi, vähän on kyllä ikävä Ålandia, se on kiva ja helppo kohde 🙂

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:17

   Kiitos vinkistä, Pettasta on nyt moni vinkannut, sinne siis ainakin. 🙂

 • Reply
  Meri
  08/06/2017 at 19:18

  Havsvidden aka Havskudden 😂 ❤️ meni sukulaisilla vähän viddenit ja tyynyt sekaisin 😊

  Kivoja kuulumisia molemmilta, mukavia reissuja ja alkavaa viikkoa!

  • Reply
   Noora H.
   08/08/2017 at 19:00

   Samoin sinne! 🙂

  • Reply
   Noora K.
   08/13/2017 at 09:17

   Apua, mua naurattaa tää vieläkin! 😀 Kivaa alkavaa viikkoa sinne myös!

  Leave a Reply