Ruoka Yhteistyö

Arkiruokaa

Noora H. ja Noora K.

Kaupallinen yhteistyö: Iittala ja Asennemedia

Idea arkiruokapostaukseen lähti Strictly Style -blogin Hannan kirjoituksesta, jossa Hanna oli listannut 40 perheensä suosikkiruokaa. Tuumasimme heti, että tuohan on mahtava idea! Omiin resepteihin on yleensä kyllästynyt, kun samoja ruokia syödään viikosta toiseen, mutta kaupassa uusien reseptien keksiminen tuntuu mahdottomalta. Niinpä ajattelimme julkaista meidän perheidemme vakkarireseptejä. Vastapalvelukseksi toivoisimme, että te lukijat listaisitte kommentteihin omia arkiruokianne. Näin meille kaikille kertyisi yhteen postaukseen valtava määrä testattuja ja hyväksi havaittuja reseptejä. Kuvat ovat pitkin syksyä otettuja, palasia oikeasta arjesta.

Noora H:n arkiruokaa:

En ole ruoanlaitossa soveltaja, vaan googlaan ahkerasti muiden reseptejä. Hyviä reseptejä löytyy muun muassa Hanna Gullichsenilta, Suusta Suuhun -blogista, Liemessä-blogin Jenniltä ja Soppa 365 -sivustolta. Tuon Soppa 365 -saitin kanssa kannattaa kyllä olla varovainen, sillä reseptien laadussa on isoja eroja. Glorian Ruoan ja Viinin reseptit ovat poikkeuksetta hyviä, mutta Kodin Kuvalehden ja MeNaisten reseptit taas ovat turhan mauttomia meidän perheellemme. Tykkäämme mausteisesta ruoasta, ja meillä kuluu paljon esimerkiksi chiliä, valkosipulia ja korianteria. Eeva Kolun aikoinaan Hesarille pitämä Kauhaa ja Rakkautta -blogi on yksi suosikeistani, sieltä olen löytänyt useita hyviä reseptejä.

Mutta nyt niihin resepteihin, alla meidän perheen vakkariruokia, joista osa on kulkenut mukana monen monta vuotta.

Ruusukaalipaistos Rakastan tätä Eeva Kolun reseptiä. Todella nopea tehdä ja loput kastikkeesta kaavitaan leivällä pannulta.

Salmo rejo Espanjalainen kylmä tomaattikeitto on täyttävämpää kuin gazpacho ja maistuu myös kylmemmillä keleillä. Muista maistaa maustaessa, tässä keitossa kuuluu maistua valkosipuli. Laitamme yleensä aina enemmän kuin alkuperäisissä ohjeissa.

Caesar-salaatti Laiskojen päivien valinta: kaupan valmistiskiltä grillibroileri, Pirkan Caesar-salaattisekoitus ja vähän kurkkua sekä ylimääräistä parmesania.

Tonnikalasalaatti. Bongasin reseptin opiskeluaikoina jostakin treeniblogista ja sen jälkeen se on levinnyt kaveripiiriini kuin rutto. Yritin etsiä blogia, mutta sitä ei taida olla enää olemassa. Tätä tonnikalasalaattia kuuluu syödä treenien jälkeen, sillä sitä tulee paljon. Resepti kuuluu näin: tonnikalapurkki, salaattia, suolakurkku (tynnyrissä myytäviä), omena, puolikas kurkku, raejuustoa ja pari tomaattia. Kastike tehdään desistä oliiviöljyä, parista valkosipulinkynnestä, mustapippurista ja suolasta.

Intialainen kana ja riisi + mango pickle Kokkaamme usein aasialaista ruokaa. Intialaista teemme laiskoina päivinä valmiista maustekastikkeesta ja pirteämpinä päivinä tällä reseptillä. Valmiit maustekastikkeet eivät ole tajunnan räjäyttäviä, mutta salaisuus piileekin Patak’s Mango pickle -lisukkeessa, jota myydään aasialaisissa ruokakaupoissa. Olen ihan koukussa tähän, meillä menee purkki viikossa ja syön sitä jopa pastan kanssa.

Tomaatti-chorizokeitto Eeva Kolun resepti vuodelta 2012 on vuodesta toiseen meidän suosikkimme.

Kasvissosekeitto Kasvissosekeittoomme tulee yleensä ainakin bataattia, sipulia, porkkanaa, joskus myös perunoita. Keitetään kasvisliemessä, kaadetaan vähän lientä pois ja heitetään joukkoon 2 dl ruokakermaa(Huom. ei mitään light-versiota). Maustetaan yhdellä kokonaisella chilillä, mustapippurilla ja suolalla.

Sämpylät Jos teen keittoa, teen usein myös sämpylöitä. Oikeastaan aina tällä reseptillä. Kuvissa näkyvä keitto on tuunattu versio reseptistä, jonka löysin minulle päätyneestä Vauva-lehdestä. Tässä myös yksi hyvä resepti tomaattikeittoon.

Pastat. Vähintään kerran viikossa syömme pastaa. Arkisin suosikkejamme ovat kaikille tuttu avokadopasta, pasta bolognese ja super nopea pasta carbonara.

Vietnamilaiset Banh mi -patongit. Aivan älyttömän hyviä.

Piirakat. Jos tekee mieli jotain pientä, mutta salaatti tuntuu tylsältä, niin teen piirakka. Yleensä googlaan kaupassa poro- tai kinkkupiirakan reseptin, ne ovat melkein kaikki samanlaisia. Ja käytän valmispohjaa.

Nakkikeitto, nakkikastike ja perunamuusi, hodarit Meidän perheessä syödään paljon nakkeja. Wotkinsilta löytyy parhaimmat nakit.

Dijon-kana ja riisi Hanna G. on melkoinen reseptivelho, meidän arkiruokalistalle on päässyt jopa viisi Hannan reseptiä. Dijon-kanan lisäksi teemme usein karitsalootaa ja Safkaa-kirjoista maalaissalaattia sekä lohisalaattia. Pahoittelut omituisista linkityksistä, en löytänyt kaikkia reseptejä suoraan Hannan blogista.

Uuniperunat Yleensä teemme uuniperunoita kahdella täytteellä, eli porolla ja kylmäsavulohella. Lohitäytteeseen tulee ranskankermaa, kylmäsavulohta, purjoa, valkosipulinkynsi, tilliä ja sitruunapippuria. Porotäytettä teemme tällä reseptillä.

Pihvit ja punajuurifetapaistos Okei, tämä on meillä perjantai- tai lauantairuokaa, mutta usein paistamme pihvit ja teemme feta-punajuuripaistosta lisukkeeksi.

Simpukkapasta Halparuokakirjasta bongattu siivouspäivän vakkari, helppo ja nopea, mutta menee ravintola-annoksesta.

Maailman kauneimmat aterimet ovat Linnea-sarjaa, mustavalkoiset astiat ja matalat lasit Taika-sarjaa, pastalautasina Iittala x Issey Miyake -sarjan lautaset, viinilasit ja pyöreät vesilasit Essence ja riisikulhot sekä vadit Iittalan Teema Tiimi -sarjaa. Jos pidät japanilaishenkisistä jutuista, niin kannattaa kurkata tuo Tiimi-sarja, rakastuin siihen kertaheitolla.

Noora K:n arkiruokaa

Jos kotona on aina jauhelihaa, lohta, fetaa, mozzarellaa, tuorejuustoa ja vihanneksia niin pakasteina kuin tuoreinakin, voi tehdä suurinta osaa meidän arkiruuista. Ne ovat tosi simppeleitä ja valmistuvat yleensä puolessa tunnissa, joskus voi mennä kolme varttia. Parasta systeemissä on se, että kun ostaa aina saman perussatsin, ei tarvitse etukäteen päättää parin seuraavan päivän ruokia vaan samoilla aineksilla voi tehdä montaa eri ateriaa fiiliksen mukaan. Lisäksi suurimmassa osassa arkiruuistamme on niin paljon vihanneksia mukana, että päivän suositusannos tulee melkein yhdellä aterialla täyteen.

Fetalihapullat ja salaatti tai lihapullat ja fetasalaatti – tämä toimii kummin päin vain. Lihapulliin tarvitset 400g luomujauhelihaa, sipulin, puoli pakettia maustamatonta tuorejuustoa, suolaa, pippuria, oreganoa ja kananmunan. Anna lihan lämmetä huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen kuin sekoitat kaikki ainekset yhteen. Jos kaipaat tulisuutta, voit lisätä vähäsen srirachaa taikinaan. Jos salaattiin ei tule fetaa, lisää taikinaan vielä puoli purkkia salaattijuustoa, lihapulliin käy ihan perushalpisversio.

Tai sitten voit tarjota lihapullia lohkobataatin ja viipaloitujen paprikoiden kanssa. Vauva saa vapaasti varastaa lisukkeita lautaselta, jos sattuu olemaan annoskateellista sorttia. Valmista bataatti, kuten valmistaisit lohkoperunat: viipaloi kulhoon, lisää oliiviöljyä, pippuria ja vaikka rakuunaa, sekoita ja paista uunissa. Suolan voi lisätä myöhemmin, jos haluaa antaa vauvallekin bataattia.

Persilja-parmesanbroileri Valitse joko maustamattomat tai persilja-valkosipulimaustetut broilerinfileet. Suolaa makusi mukaan ja levitä päälle valkosipulimurskaa (tämä myös oman maun mukaan), persiljaa ja parmesanlastuja tai raasta juustopalasesta. Paista uunissa kypsäksi. Helppoa ja superhyvää. Jos haluaa vetää varman päälle, että broileri on varmasti kypsää, mutta ei kuivaa, kannattaa käyttää paistomittaria. Aika monen uunin mukana tulee sellainen. Jos haluat puuhata muuta samalla kun ruoka valmistuu, tarjoa lisukkeena pakastealtaan vihannessekoitusta, niitä on vaikka mitä hyviä. Meidän perheemme suosikki on Katalonia-sekoitus.

Uunilohi ja perunat. Kesällä parasta, kun perunat ovat uusia. Kalan päälle puristetaan sitruunaa.

Tomaatti-mozzarellasalaatti, aina ja ikuisesti. Tätä syön monta kertaa viikossa. Jos haluat ruokaisampaa, lisää avokadoa.

Meillä juodaan ruokajuomana arkisin aina vettä tai kuplavettä. Yksin ollessani juon Cokis Zeroa. Kuplalliset juomat juodaan viinilaseista, jostain syystä kuplat säilyvät niissä paremmin.

Lohikeitto Minun versioni syntyy varsin nopeasti ja helposti. Mukaan halutut vihannekset (meillä aina peruna, porkkana ja sipuli) keitetään melkein kypsiksi kala- tai kasvisliemessä. Mukaan lisätään kuutioitu kala (tuore tai pakastettu, kumpi vain käy). Kun lohi on kypsää, lisätään vielä keiton koosta riippuen puoli purkillista tai purkillinen mustapippuri- tai yrttituorejuustoa. Kermaisen lohikeiton syön ravintolassa, kotona tulee jostain syystä tehtyä keitto aina tuorejuustoon.

Jauhelihakeitto Tämän voi tehdä halutessaan vegeversiona Härkiksestä.

Makaronilaatikko Sama juttu, Härkiksellä onnistuu myös.

Vihannestikut ja valmishummus pikkunälkään tai hätäruuaksi. Tyypillinen hätäruokatilanne on, että ei kannata alkaa vielä laittaa iltaruokaa, kun vauvan iltatoimet ovat pian alkamassa, mutta on kamala nälkä. Vihannestikut maistuvat vauvallekin ja tällainen välipala ei vie liikaa nälkää ennen oikeaa ateriaa.

Lämmin fetasalaatti Samaista Katalonia-vihannessekoitusta paistetaan uunissa melkein valmiiksi. Loppuvaiheessa lisätään päälle fetaa ja laitetaan takaisin uuniin. Hifistelijä lisää myös hunajaa ja timjamia.

Yhden pannun makkarapasta Tästä riittää kahdelle moneksi päiväksi, joten jos et jaksa kokata joka päivä, tee tätä.

Mifu-vihanneswokki Tämä on uusi tulokas listalla ja Mifua ei ole vakkariostoslistalla, joten tämä pitää muistaa erikseen. Paistan kuumalla pannulla öljyssä paprikaviipaleita, silputtua chiliä ja valkosipulia ja kun vihannekset ovat pehmeitä, lisään Mifun ja ruskistan. Lopuksi lisätään jotain valmista kastiketta, esimerkiksi teriyakia. Tarjotaan riisin kanssa.

Kattausten lasit Essence, Taika ja Kartio. Aterimet Scandia. Lautaset ja kulhot Taika, Teema, Teema Tiimi ja Sarjaton. Vesikannu Ultima Thule (joka on muuten aikanaan suunniteltu Finnairille, kun suihkarit tulivat), tuikkukuppi Fire ja lyhty Lantern.

Shop till you drop
Berliini muille kuin hipstereille

You Might Also Like

42 Comments

 • Reply
  anna
  09/19/2017 at 06:52

  Kiitos, monta mielenkiintoisen kuuloista arkiruokareseptiä, useampi lähtee kokeiluun jo ensi viikolla. Kauniisti katettu pöytä on arjen luksusta.

  • Reply
   anna
   09/19/2017 at 07:04

   Luin huonosti… omia arkiruokabravuurejani on mm. padat, joita teen etukäteen vapaapäivinä ja lämmitän arjen kiireissä. Burgundinpata, moskovanpata, karjalanpaisti jne. Hyvä jauhelihakastike syntyy laatujauhelihasta ja Koskenlaskijasta. Lihapullat teen aina “mitä kaapista löytyy”-metodilla, mm. keitonjämät blenderillä sekaisin munien kanssa, hieman suolaa ja sekoitetaan lihapullataikinaksi. Esim. karjalanpaistin jämistä tuli tosi klassisen makuiset hyvät lihapullat ja borsch-keiton jämät menee Lindströmin pihveihin. Nopea maukas kanaruoka syntyy kun broilerin suikaleet ruskistaa, maustaa sitruunapippurilla ja timjamilla ja lorauttaa joukkoon ranskankermaa.

 • Reply
  Laura
  09/19/2017 at 07:20

  Kiitos kivoista arkiruokaideoista! Jaan vastalahjaksi pari ihanaa keitto-ohjetta, joita teen kotonamme säännöllisesti. Nämä ovat nopeita, helppoja ja maistuvia. Parhaita arkiruokia siis! Tykkään tehdä keittoja isot annokset kerrallaan, lämmitämme niitä sitten seuraavana päivänä. Minusta on ihanaa, että joka päivä ei tarvitse miettiä ruoanlaittoa.

  Linssikeitto, 6 annosta (Ohje löydetty täältä: http://jolie.fi/yellowmood/maailman-paras-linssikeitto-2/)

  2 rkl voita
  1 iso sipuli tai 2 pientä
  3 valkosipulinkynttä
  2 tl kurkumajauhetta
  1 tl inkiväärijauhetta
  1/2 tl cajunmausteseosta
  1,5-2 rkl suolaa
  400 g tomaattimurskaa
  400 g chilitomaattimurskaa
  1,1 l vettä
  3 dl punaisia linssejä kuivana
  2 dl kermaa

  Huuhdo linssit huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä. Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja laita ne mausteiden sekä voin kanssa kattilaan. Kuullota kevyesti miedolla lämmöllä, mutta älä päästä raaka-aineita ruskistumaan. Lisää joukkoon vesi sekä tomaattimurskat. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää joukkoon huuhdotut linssit.
 
Anna keiton kiehua 30 minuuttia ja lisää vielä kerma joukkoon. Anna hautua 5-10 minuuttia kannen alla ennen tarjoilua.

  Marian gulassikeitto (Ohje löydetty täältä: http://atmarias.indiedays.com/2014/09/29/syysiltojen-lammittava-soppa/)

  2 sipulia
  1 solo valkosipulin kynsi
  2 rkl tomaattipyreetä
  3 tomaattia
  3 paprikaa
  400 gr sikanautajauhelihaa
  noin 15 cm pötkö salamia
  4 laakerinlehteä
  0,5 rkl oreganoa
  1,5 rkl paprikajauhetta
  2 lihaliemikuutiota
  mustapippuria myllystä
  suolaa maun mukaan
  vettä

  – pilko sipulit ja kuullota niitä voissa hetki
  – lisää murskattu valkosipulin kynsi, jauheliha ja lihaliemikuutiot -> ruskista
  – lisää tomaattipyree, pilkotut tomaatit, paprikat ja salamit
  – lisää loput mausteet ja vettä sen verran, että em. aineet peittyvät reilusti
  – kiehuta noin 30 minuuttia; kunnes paprikat ovat pehmenneet ja keitto sakeutunut
  – tarkista suola ja lisää tarvittaessa
  – tarjoile valkosipulimurskalla maustetulla creme fraichella maustettuna

  • Reply
   Tiia S
   09/22/2017 at 18:52

   Kiitos linssikeiton ohjeesta! Tein sitä tänään ja onpas hyvää 🙂

   • Reply
    Laura
    09/24/2017 at 06:23

    Kiva kun tykkäsit! 🙂 Keitto vaan paranee lämmitettäessä. 🙂

 • Reply
  Poletti
  09/19/2017 at 08:01

  Meillä ehdottomat suosikkireseptit ovat löytyneet Hanna Gullichsenin resepteistä. Esim kanaa intialaisittain http://hannag.fi/kanaa-intialaisittain/. Mahtava ruoka! Cayennepippurin kanssa olen himmaillut, koska meidän suuhun tulee muuten liian tulista. Toinen suosikki on Hannan seesampaneroidut kanavartaat. Toimivat jopa kylmänä vaikka retkellä eväänä. Ja näiden jälkeen ei enää tulisi mieleenkään syödä kaupan valmiita kananugetteja.

  Vuonna kuokka ja kirves Mitä tänään syötäisiin-ohjelmassa tehtiin “makkaravuokaa”, joka taitaa olla meidän 11-vuotiaan pojan lemppari. Raaka-aineet eivät ole kummoiset, mutta tuunaamalla tästäkin saa (ehkä) salonkikelpoisen. Yksinkertaisuudessaan: HK sininen lenkki sentin paksuisiksi viipaleiksi voideltuun uunivuokaan. Tämän jälkeen tehdään maitokastike, joka maustetaan tomaattipyreellä ja mausteilla mistä itse pitää. Kastiketta kannattaa tehdä reilusti. Tämä kaadetaan uunivuokaan makkaraviipaleiden päälle. Lopuksi vielä pinnalle juustoraastetta ja uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Syödään perunan (tai vaikka pastan) ja salaatin kanssa. Tämä ehdottomasti vaatii jotain raastetta ja raikasta lisuketta. 😀

  • Reply
   Poletti
   09/19/2017 at 10:44

   Lisään vielä yhden reseptin, jota jopa tuo vanhempi kalaa vieroksuva poikani syö. http://ruoka.ts.fi/jutut/kaikkea-kypsista-tomaateista/?cs=0x016e6d171c325fbebe37cf501367447e51f82c89f2ca52934bce6bf9745f5f0a
   Jos linkki ei avaudu kaikille, niin tässä resepti:
   Uunilohi tomaattikermakastikkeessa:
   Kuudelle

   900 g lohifileetä
   300 g tomaatteja (tai Muttin kuoritut tomaatit tölkistä. Murskakin käy.)
   ½ dl hienoa sokeria
   4 dl kuohukermaa
   ½ dl soijakastiketta
   1 tl suolaa

   Gratinointiin

   250 g tomaatteja
   100 g raastettua juustoa (olen tässä käyttänyt joskus myös mozzarellaa, koska no…onhan se hyvää. 🙂 )

   Voitele uunivuoka ja laita lohi vuokaan. Soseuta tomaatit tehosekoittimessa (murskan kanssa ei tarvitse ja tölkkitomaatit menee pieneksi ihan lusikalla).
   Sekoita sokeri ja sose kattilassa. Keitä miedolla lämmöllä 50 minuuttia. Sekoita kerma, suola ja soijakastike soseeseen. Kaada seos lohen päälle. Viipaloi tomaatit ja laita ne lohen päälle. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

 • Reply
  Blue Peony
  09/19/2017 at 08:13

  Teen itse aina ruokalistan viikoksi etukäteen ja käyn kerran viikossa hakemassa suuen satsin ruokaa, viikon mittaan tarvitsee sitten joskus täydentää vihanneksia, jogurttia tms. Olen kokeilunhaluinen kokki ja periaate onkin, että ainakin kaksi kertaa viikossa tehdään jotain, mitä ei ole ikinä ennen kokeiltu. Lapsi osallistuu listan tekoon, joten yleensä kokeilut maistuvat hänellekin. Meillä ei ole mitään vakkariarkiruokaa, mutta Allt om matin ja Elle Mat och Vinin sivuilta sekä Epicurious chefin ja Bon Appetitin uutiskirjeistä varsinkin tulee poimittua ideoita. Tämän viikon listalla on tylsästi spagettivuokaa, sienipiirakkaa (tuli mukava saalis viikonloppuna) ja porkkanakeittoa. Teen ruokaa yleensä parin päivän annoksen kerralla, koska kuljetan töissäkin itse tehtyä eväänä mukana. Maailman helpoin lisuke mm. lihapullille ja kanalle on muuten italialainen kesäkurpitsapannu, jonka ohjeen sain eräältä roomalaiselta kokilta: kesäkurpitsa kuutioidaan, paistetaan kevyesti öljyssä pannulla ja maustetaan mustapippurilla, ripauksella sitruunankuorta, valkosipulilla ja tuoreella oreganolla tai timjamilla (kuivattukin käy).

 • Reply
  Hanna
  09/19/2017 at 08:15

  Kiitos kiitos kiitos! Ihan huippuja reseptejä, varmasti lähtee useampi testiin. Mutta miksi, oi miksi en ole ymmärtänyt käyttää Essencejäni kuplaveden tarjoiluun ihan tavallisena tiistaina?! Tilanne korjataan pikimiten.

  Jätän nyt heti muistaessani yhden reseptivinkin, sekin Hanna G:ltä. Löysin sen aikoinaan Project Mama -blogista: http://www.projectmama.info/2013/01/hyva-ja-helppo-lohi-riisilaatikko.html

  Lapset söi tätä aikoinaan kaksin käsin, nykyään haarukalla 😀

  LOHI-RIISILAATIKKO
  4 dl täysjyväriisiä tai ohraa
  2 keitettyä kananmunaa
  5 dl täysmaitoa
  3 kananmunaa
  300 g kylmäsavulohta
  voita
  suolaa, valko- ja mustapippuria
  tilliä ja sitruunamehua

  Keitä riisi/ohra. Kuumenna uuni 180-asteeseen. Hienonna keitetyt kananmunat ja leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Voitele iso uunivuoka voilla ja kaada siihen keitetty riisi/ohra, lohi ja kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla.
  Tee munamaito, lisää vähän suolaa ja valkopippuria ja kaada vuokaan. Päälle muutama nokare voita ja koko komeus uuniin noin kolmeksi vartiksi. Leikkaan päälle aina tuoretta tilliä ja puristan sitruunamehua.

  • Reply
   Blue Peony
   09/19/2017 at 08:46

   Lohi-riisilaatikko oli 80-luvun klassikko! Ainakin meillä sitä syötiin lapsuudessani niin usein, etten ole tainnut kotoa muutettuani maistaakaan. Sama kohtalo on ollut nakkikastikkeella ja -keitolla. Oma ruokarepertuaari on muodostunut hyvin erilaiseksi kuin vanhempien, kun asiaa oikein miettii.

   • Reply
    Hanna
    09/19/2017 at 09:36

    Tuo on muuten totta, että varsin erilaisia ruokia sitä itse laittaa kuin vanhempansa. Omasta lapsuudesta en muista lohi-riisilaatikkoa, joten se on ollut menestys. Sen sijaan kaikki silakkaruuat ohitan nykyisin kokonaan, koska niitä laitettiin meillä lapsuudenkodissa ainakin kerran viikkoon.

    • Reply
     Blue Peony
     09/19/2017 at 12:44

     Minunkin vanhemmillani oli jokin silakkavimma joskus. Olinkin ehtinyt unohtaa sen! Opiskeluaikoina tein silakkaruokia joskus, mutta sittemmin ei ole mieli tehnyt. Yyh, en ikinä unohda silakoiden perkaamista kotitaloustunnilla… Kotona silakasta tulee harvoin mielestäni kovin hyvää, joskus ravintolassa olen saanut annoksen, jossa on ollut silakkaa ja on ollut todella hyvää, mutta kotona ovat jotenkin aina kovin lötköjä ja mauttomia.

  • Reply
   Tiia S
   09/19/2017 at 16:07

   Oi miten olinkaan unohtanut tämän lapsuuden klassikkoruuan! Täytyy heti hankkia ainekset lohiriisilaatikkoon. Ihania makumuistoja 😊

 • Reply
  SonjaM
  09/19/2017 at 08:34

  Kiitos ja ylistys! Näille oli tarvetta!
  <
  Suosittelisin välimerellistä uunivuokaa. Pilkotaan uunivuokaan puolikas munakoiso, puolikas kesäkurpitsa ja puolikas setti kirsikkatomaatteja. Sekaan Mutti pizza sauce -tölkki. Paistetaan uunissa puoli tuntia. Lisätään ihan mitkä tahansa lihapullat puoliksi leikattuina ja fetanpalasia. Paistetaan vielä 10 minuuttia. Avot! Voi heittää vielä basilikanlehtiä oman annoksensa päälle.

 • Reply
  Venla
  09/19/2017 at 09:32

  Ihania ohjeita, kiitos!!! Nyt iski valinnan vaikeus ja se tietoisuus, että jämiä on vielä kaapissa.
  Helppoja arkiruokia meiltä:
  porkkanakeitto Olympia-tuorejuustolla
  Broilerin jauhelihasta (lidl) tehty curry-kookos-kastike. Wokkipannuun ensin öljyä, valkosipulia ja purkki jotain currypastee. Sekaan kookosmaitoa ja broisku palasteltuna kiehumaan. Mukaan voi heitellä vaikka mitä kasviksi ja varsinkin isot määrät pinaaattia ja vaikkapa thaibasilikaa. Mausta mieleiseksi, välttis ei tarvii muuta ku suolaa. Minä tykkään limestä lisänä. Riisi sopii tämän kanssa.
  Kesäkurpitsa-munakoiso lasagne, helppo varioida mifulla tai jauhelihalla. Ohje kasvisruokaa koko perheelle
  Halloumisalaatti. Normi salaattipohja. Pannulla voi lämmitellä paprikaaja sipulia ja kesäkurpitsaa.halloumit paistetaan. Mansikat toimii ihanasti kanssa tässä.
  Uunikasvikset ja sauvustettu lohi valmiina,
  Tortillat jauhelihalla ja kokeiluun menee uudet mifu-suikalee. Tortillat tekee spessuiksi kuumalla, kuivalla pannulla lämmitetyt letut, rapeat broilerinpalaset (valmis joku crispy-pussi) ja tacolastut letun sisällä.nam!
  Siskonmakkarakeitto!
  Täytetyt mozzarella-tomaattipatongit basilikalla

  Nyt kauppalistaa kirjoittamaan!

 • Reply
  Sara // housefive
  09/19/2017 at 09:41

  Meidän lempprein arkiruoka on tämä kikherne-bataatti-feta-salaatti.
  http://housefive2.blogspot.ie/2016/09/lempiruoka-resepti.html?m=1

  Mut näistä linkeistä löytyy paljon muita reseptejä, mitä meillä kokkaillaan. Lähinnä vegereseptejä, koska olen kasvissyöjä ☺️
  http://housefive2.blogspot.ie/search/label/food?m=1

  Ja

  http://epataydellinennainen.blogspot.ie/search/label/reseptit?m=1

 • Reply
  Laura/Elämänmakuja äidiltä tyttärelle
  09/19/2017 at 09:59

  Ihania vinkkejä niin teiltä kuin myös täällä kommenttiboksissa, täytyykin poimia reseptejä talteen! Meillä mennään aika samalla periaattellla kuin Blue Peonyn taloudessa eli kerran viikossa käydään kaupassa ihan kunnon listan kanssa ja kokeilunhalun vuoksi yritetään testailla aina uusia/helppoja reseptejä viikottain.

  Meillä on blogissa postaussarja #arkiruokahaaste jonne yritetään säännöllisin väliajoin juuri postata helppoja arkiruokareseptejä. Paino taitaa olla tällä hetkellä kasvisruokaresepteissä koska itse syön pääpainoitteisesti vain kasvisruokaa mutta äiti on sitten postaillut kala/lihakin reseptejä 🙂

  Meidän vakkari arkiruokia on mm. sienipiirakka, halloumi kuskussalaatti, munakoiso-halloumipaistos, täytetyt portobellosienet ja näin sienikausiaikaan myös kanttarellipasta!

 • Reply
  Riikka
  09/19/2017 at 10:07

  Kiitos tästä postauksesta. Tuli ihan sika iso himo kokkailla. Huomenna tapahtuu muutto remontoituun uuteen asuntoon, jossa on upouusi keittiö. Pitäisi löytää silmälle kaunis pata jostain, jotta pääsee pataruokien kimppuun. Osaatteko suositella esimerkiksi Sarpaneva pataa?

  • Reply
   Blue Peony
   09/19/2017 at 10:30

   Riikka, minulla on tuo Sarpanevan pata ja on kyllä todella hyvä! Olen hauduttanut siinä erilaisia pataruokia ja paistanut myös pataleipää.
   Tuli mieleen vielä pari helppoa ruokaa, joita usein teen, kun olen kesällä omin nokkineni kotona: viipaloitu munakoiso, jonka päälle laitetaan fetaa, ripaus öljyä, mustapippuria ja tuoretta minttua, paistetaan uunissa, kunnes juusto sulaa. Ja pari meillä hyvn suosittua piirasta: suolaisen piirakkapohjan päälle viipaloitu kesäkurpitsa, tölkki raejuustoa, oman maun mukaista juustoraastetta ja mustapippuria. Pohjaa kannattaa hieman esipaistaa. Samanlaisella piirakkapohjalla tai vaikka valmiilla lehtitaikinalevyllä toimii hyvin myös viipaloitu tomaatti (jos haluaa, senkin seuraksi voi laittaa kesäkurpitsaviipaleita ja vaikka kesäsipulia), päälle mozzarellaa tai vuohenjuustoa ja basilikaa sekä pippuria.

   • Reply
    Hanna
    09/19/2017 at 22:15

    Komppaan! Sarpanevan pata on ollut todella hyvä hankinta.

 • Reply
  titi
  09/19/2017 at 10:48

  Arjen-pelastus-postaus – kiitos tasta 🙂

  Meilla on pakkasessa aina lohta, sen voi tehda miten vain tahansa ja aina onnistuu. Lemppareita on ihan uunilohi (paalle vaikka tuorejuustoa, rinnalle parit parsat, parsakaali tai perunat), lohi piirakka (valmispohja tottakai), lohikeitto, lohi-kalapullat, lohisalaatti… you name it!

  Omeletit myos kunniaan; niihin voi heittaa mita tahansa kaapista loytyy: nuhjaantuneet pinaatit, herkkusienet, paprikat, (se lohi!!), nakit… Pari munaa ja mausteet sekaisin ja pannulle.

  Sosekeitot: kurpitsa-vuohenjuusto tai peruna-purjo tai tomaatti. Kiehautat padassa, kerma, cream fraice tai kaurakerma mukaan ja soseutus.

  Nam!

 • Reply
  SuviAnni
  09/19/2017 at 11:22

  Jes, mahtava postaus! Ainakin tonnikalasalaatti, yhden pannun makkarapasta ja lohi-riisilaatikko lähtee välittömästi kokeiluun! Oon kanssa yrittänyt etsiä uusia helppoja arkiruokia. Mahdollisen vuodenvaihteen jälkeen koittavan töihinpaluun jälkeen en halua ylimääräistä stressiä ruokailusta vaan jonkinlainen ruokalista varmaan otetaan käyttöön ja arkisin suositaan helppoa ja nopeaa. Vinkit siis otan kiitollisena vastaan!

  Kaksi uutta suosikkia voisin vinkata: shakshuka (tällä ohjeella kevyesti soveltaen, lisäsin kesäkurpitsan ja itse tykkään vuohenjuustosta http://www.hs.fi/blogi/kauhaajarakkautta/art-2000004876886.html) ja linssipyörykät (https://anna.fi/paahtaja/blogit/paahtaja/linssipyorykat-ja-cashewsinappikastike), pyöryköiden lisukkeeksi höyrytin kukkakaalia ja tein tsatsikia. Toivottavasti pikkumies pitää tulisesta, meillä myös suositaan mausteista ruokaa 😀 Arkiruuaksi meillä pyritään valitsemaan mahdollisuuksien mukaan kasvisruokia, mutta kanasta ja jauhelihasta kyllä usein myös laitetaan, koska niitä tulee niin nopeasti.

 • Reply
  Marie
  09/19/2017 at 11:52

  Loistopostaus ja loistoreseptejä! Sekä teillä että kommenttiboksissa, kokeiluun menee monta juttua.
  Oma vinkkini pikaiseksi arkiruuaksi on tortilla-pizzat eli pizzapohja korvataan tortillalla. Siihen päälle sitten tomaattipyre (tms ylijäänyt tomaattipohjainen maustettu kastike), halutut täytteet ja koska pohjan ei tarvitse kypsyä, nämä valmistuvat uunissa tosi nopsaan eli n10 minuutissa (kunnes juusto sulanut). Pizzat ovat sopivan kokoisia arkeen eli ei mitään ähky-isoja, niiden tekemiseen menee vain hetki ja täytteet sitten ihan sen mukaan mitä jääkaapista löytyy ja syöjän maun mukaan. Teinit pystyvät näitä itsekin tekemään helposti esim iltapäivällä koulun jälkeen ennen treenejä tms. Uskon että maistuvat myös beebiksille ja gluteenittomalla tortillalla tehtynä käyvät myös keliaakikoille.

 • Reply
  E.J
  09/19/2017 at 15:25

  Miten onkin aina yhtä vaikeaa keksiä mitä sitä söisi, tuntuu että samoja ruokia syödään viikosta toiseen 😀 Kiitos siis tästä postauksesta, laitan talteen! Ja huippuvinkkejä täällä kommenttiboksissa myös!

  Tässä omat vinkkini:
  Superhelppo ja hyvä parsakaali- & kukkakaalikeitto:
  http://www.menaiset.fi/blogit/kalastajan_vaimo/se_kukkakaalikeitto

  “Italialainen” makaronilaatikko:
  -Purkki Barilla-tomaattikastiketta, esim. basilika
  -2 dl ruokakermaa
  -1-2 valkosipulinkynttä
  -400 g savustettua kinkkua paloiksi leikattuna (tähän käy siis ihan tavallinen leivän päälle laitettava kinkku)
  -Mustapippuria
  -n. 5 dl pastaa (makaroneja/simpukka/muu)
  Kaikki nämä kiehautetaan yhdessä kattilassa, kaadetaan sitten voideltuun vuokaan ja päälle 1-2 dl juustoraastetta. 210° uuniin 25 min ajaksi. Helppoa ja hyvää 🙂

 • Reply
  Ilona
  09/19/2017 at 16:05

  Mistä nuo Noora K:n kuvissa olevat kauniit ruokaliinat tms ovat? Varsinkin tuo viininpunainen liina on tosi kauniin värinen 🙂

  • Reply
   Lora
   09/21/2017 at 21:49

   Olisivatkohan nuo viininpunaiset lautasliinat Balmuirin? Muistuttavat ainakin niitä ja joskus Noorilla taisi olla joku postaus missä nämä vilahtivat. 🙂

   • Reply
    Noora K.
    09/22/2017 at 05:54

    Joo, Balmuirin ovat. 😊

 • Reply
  Mia
  09/19/2017 at 16:09

  Laittakaahan kokeiluun Vodka sauce. En tiedä saako Suomesta kaupasta valmista, mutta erittäin helppo tehdä itsekin. Maistuu pastan kanssa ja siihen parmesaania päälle. Tämä menee niille lapsille kuin aikuisille.

  http://allrecipes.com/recipe/24082/easy-vodka-sauce/

  http://hannag.fi/vodkapasta/

 • Reply
  Sanna
  09/19/2017 at 17:46

  Arkiruokasuosikkejani:
  – pasta carbonara, johon tulee pastan lisäksi paistettua pekonia, raaka kananmunan keltuainen ja mustapippuria. Kananmunan valkuiset voi paistaa “kanneksi” lautaselle
  – savulohipasta, kuullota fenkolia tai sipulia pannussa, lisää kylmäsavulohi ja purkillinen ruokakermaa. Lopuksi vielä tilliä ja puristettua sitruunaa.
  – cajunkana, mausta kanan koivet tai nuijat halamallasi rubilla ja laita uuniin 200 asteeseen 50 minuutiksi. Lisukkeena vaikka salaattia tai perunoita.
  – ramen nuudelikeitto, tee pikaliemi esim. Eeva Kolun ohjeella: http://www.uusimuusa.fi/ruoka-juoma/nyt-ryystetaan-helppo-ramen-soppa/
  Nuudelien lisäksi vaikka kevätsipulia, yrttejä, keitettyä kananmunaa ja keittokinkkua, melkein mikä tahansa muukin käy tähän.

 • Reply
  Iitukka
  09/19/2017 at 18:06

  Kiitos miljoonasti. Arki on arkea. Jopa ruoka on sitä, tylsää.
  Vuorotyöläisenä käytän paljon jauhista. Sitä atrian 9,5% nautaa. Siitä tulee milloin pullat,pihvit,kastike, makaronimössö (eli laatikon aineet muttei munamaitoo eikä uuniin)
  Broitsunfilepihvit leikkaan auki ns perhoseksi. Sisään vaikka mozzarellaa ja basilikaa tikulla kiinni, mausteeksi päälle mitä keksii ja maistuu, uunissa 200 adtetta kunnes kypsä. Tarjoilla voi minkä tahansa kanssa.
  Pastaa syön paljon. Koska se on nopeampi keitellä kuin perunat.
  Itse inhoan kauheaa säätämistä ruoan laiton suhteen. Kaikki sekaisin ja vartissa pöytään on mun juttu. Kun tekee 3vuorotyötä haluaa tehdä muutakin kuin ruokaa. 😏
  Salaatit jää nyttemmin kans. Uskokaa tai älkää, mä en vaan jaksa nysvätä sen kuorimisen ja pilkkomisen kans. (Laiska mikä laiska)

 • Reply
  Kirsimarja
  09/19/2017 at 19:40

  Loistavia reseptejä ja ideoita, sekä N&N että kommentoijat – kiitos:)
  Itse olen tällä hetkellä innostunut wokeista. Myös omeletit ja ruokaisat salaati kuuluu arki-illan ruokapöytään. Muutama resepti jakoon:
  Piirakoista suosikkini on Ranskalainen tomaattipiirakka (valmispohja vallan hyvä vaihtoehto)
  POHJA:
  4,5 dl vehnäjauhoja
  1/2 tl suolaa
  hyppysellinen sokeria
  125 g kylmää voita
  5 rkl jääkylmää vettä

  PÄÄLLE:
  pestoa
  raastettua juustoa (esim. mozzarella toimii hyvin)
  tomaattia
  ohjeen mukaan -> kuivattua basilikaa (itse käytän tuoretta!)
  mustapippuria & suolaa
  oliiviöljyä & murskattua valkosipulia (tämä on must!) pirskotellaan piirakan päälle ennen uuniin laittoa.

  Ohjeessa on, että pohjan pitäisi levätä jääkaapissa mielellään parikin tuntia (tämän minä olen välillä täysin unohtanut, mutta hyvää on ollut!)

  uunissa 225 astetta about 15 – 20 min!

  Lisäksi viileneviin syyspäiviin herkullinen linssikeitto. Huom! Kannattaa tehdä kahdelle päivälle, sillä seuraavana pv maku on tupla herkullinen 😛
  http://www.maku.fi/reseptit/linssikeitto

  Mukavia syyspäiviä kaikille!

 • Reply
  Heli
  09/19/2017 at 20:28

  Ihana postaus!
  Tätä tehdään meillä toistuvasti ja maistuu kaikille:
  Taco-salaatti
  4-5 tomaattia pilkottuna
  Punasipuli pilkottuna
  Ruukkukorianteri silputtuna
  Paprika pilkottuna
  1 chili pilkottuna
  Puolikkaan limen mehu
  Suolaa ja jeeraa
  Sekoita keskenään salsaksi
  Kulhon pojalle rapeaa vihreää salaattia (romaine, jäävuori ) jonka päälle lisätään salsa ja paketillinen paistettuja broilerin filesuikaleita, (jotka on maustettu limenmehulla, jeeralla, chililla ja paprikalla) paketillinen mustia papuja sekä päälle reilusti tacosipsejä. Tarjotaan tacomausteella maustetun kermaviilidipin kanssa.

 • Reply
  Lora
  09/19/2017 at 21:12

  Ihanaa saada uusia reseptejä kokeiluun. Monesti olen saanut blogeista inspiraatiota uusiin ruokakokeiluihin joista viimeisin on Natan pane mifua -pasta 🙂 Meillä oli tosin mifun sijaan kanasuikaleita, mutta ensi kerralla olisi tarkoitus kokeilla mifua.

  Meidän arkiresepteihin kuuluu mm. crispykana poke tai liekitetty lohi poke ( meillä on yleensä täysjyvänuudelit pohjalla ja sen lisäksi avokadoa, ohuita porkkana- ja kurkkusuikalaita, paprikaa, mustia seesamsiemeniä ja loraus soijaa). Toinen helppo ja nopea on tonnikala-paprika piirakka ( valmispohjaa käytetään täälläkin; ruis kaura piirakkapohja on aika hyvä). Tomaattipasta ( kuoritut purkkitomaatit) kera buffalomozzarellan pelastaa usein kauppareissulla, kun pää lyö tyhjää. Viikonloppuisin maistuu taas toisinaan crispykana tai härkis wrapit ja samoista aineksista voi tehdä minipizzat toisena päivänä. 🙂

  Inspiroivia keittiömomentteja!

 • Reply
  Iukku
  09/20/2017 at 06:11

  Ihanaa, sain monta uutta ruokaideaa!

  Mun ja perheen lemppari on tortillavuoka. Valion sivuilta löytyy hyvä ohje ja sitä on helppo tuunata mieleisekseen.

  Bataattisosekeitto on myös lemppari. Keitän bataatin kanssa keittojuureksia, niitä saa vihanneshyllystä valmiiksi paloiteltuina. Antavat hyvää makua.

  Valion sivulla on myös helppo chili con carnen ohje ja ruoka on meidän perheen lemppari jauheliharuoka.

 • Reply
  Anu
  09/20/2017 at 08:31

  Jee, ihana – ja ah, niin kovin tervetullut – postaus, kiitos! 🙂 Minun on pitänyt kirjoitella myös blogiin meidän arkiruokavinkkejä, pitääpä toteuttaa se lähiaikoina. Itse en syö lihaa/kanaa (olikin tosi kiva, kun laitoitte paljon lihattomia ruokavinkkejä!), joten meillä syödään paljon kala- ja kasvisruokaa. En ole kummoinenkaan kokki (meillä mies kunnostautuu sillä saralla enemmän), ja varsinkin arkena arvostan nopeutta ja helppoutta. Uuniruokia tulee laitettua paljon – ne kun valmistuvat alkuvalmisteluiden jälkeen ihan itsestään 🙂

 • Reply
  Venla
  09/20/2017 at 15:15

  Pakko lisätä tomaattikastike esim pastan kanssa. Sen sekaan voi laittaa esim mifua. Maukkaan kastikkeen salaisuus on runsas öljy ja suola ja kastikkeen pitkä kiehutus hiljalleen. Muina mausteina on sipuli, valkosipuli, yrtit, pippuri. Tomaattimurskaa on aina kaapissa ja maukkaus yllättää aina.

 • Reply
  Noora H.
  09/20/2017 at 20:04

  Suuret kiitokset kaikille kommenteista! Testasimme ensimmäisenä ranskalaista tomaattipiirakkaa ja se oli superhyvää. Hieman poikkesimme ohjeesta ja laitoimme pohjan päälle peston sijaan Dijon-sinappia (näin oli yhdessä äitini talteen ottamassa ohjeessa). Huomenna testiin joku toinen, piirakka meinaan meni jo. 😀

 • Reply
  Ella
  09/20/2017 at 21:16

  NooraH: olen miettinyt mikä sun 18.7. Instakuvan ruoka on. En oo instassa enkä ole saanut aiemmin kysyttyä, mutta nyt muistan kysyä. Korianterin vain tunnistan, mutta näyttää hyvältä.

  Tämä on ainakin hyvä nopea arkilisuke http://www.soppa365.fi/reseptit/kasvis-salaatit-arjen-nopeat/nigellan-couscous-halloumisalaatti . Tosin halloumia ainakin tuplaten ja paista halloumi isona viipaleina ja pilko vasta paistetut palat. Ja tosiaan kannattaa katsoa minkä vahvuista savupaprikaa käyttää ( nimimerkillä maistuu myös tulisempana versiona).

  • Reply
   Noora H.
   09/21/2017 at 12:11

   Se on tuo parmesankana, joka on kaiman resepteissä. 😊

 • Reply
  Noora K.
  09/21/2017 at 07:17

  Isot kiitokset myös minulta kaikista vaihtariresepteistä! Tämä kommenttiboksi taitaa jäädä vakkariin auki yhdelle välilehdelle. 🙂

 • Reply
  Ellen
  09/21/2017 at 12:18

  Kiitos NooraK vastauksesta takkikysymkseen!

  Tätä teen varmaan kerran kuussa http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/crunchy-noodle-salad-recipe-1947062

 • Reply
  Susanna
  09/21/2017 at 13:28

  Mulla ei ole suoraan antaa mitään reseptiä, mutta meidän “pikaruoka”puolelta löytyy monesti Gogreenin chilisincarne-purkki (tomaattipohjainen, papuja ja pientä tulisuutta). Tuon kun lykkää jauhelihakeittopohjan ja chorizomakkaran+persiljan kanssa saa oivan padan. Tai kananfileitä ja tuo purkki, hiukka raastettua juustoa (cheddar sopii hyvin) ja uunin, kera riisin tai minkä tykkää. Tulisuus just sopiva, ei ehkä vauvoille, mutta meidän isoimmille uppoaa hyvin.

 • Leave a Reply