Noora K:sta Sisustus Yhteistyö

Idyllistä puuttuu vain omenapuu

Noora K. / Kaupallinen yhteistyö: Fiskars ja Asennemedia

Tervetuloa meidän pihalle! Kun muutimme tänne valkoisten aitojen katveeseen 13 vuotta sitten, olimme ihan fiiliksissä omasta pihasta. Minä istutin perennoita kuin viimeistä päivää ja muotoilin puksipuita. Mies hoivasi nurmikkoa kuin silmäteräänsä ja tasoitteli sitä välillä jopa nurmikkosaksilla. Tasainen vihreä matto oli varsinainen ylpeys. Jo silloin meillä oli kaksi työkalua ylitse muiden, voikukkien kauhu, Xact-rikkaruohonpoistaja ja Servo-System-ruohosakset. Nämä ovat palvelleet meitä läpi vuosien moitteettomasti, joten nyt voi oikeasti suositella tuotteita postauksessa todella pitkän ajan kokemuksella.

Sittemmin olemme huomanneet, ettemme ole mitään superpuutarhaihmisiä. Haluamme, että piha on siisti, mutta emme halua laittaa liikaa aikaa sen puunaamiseen. Tässä se, mitä vuodet rivitaloasujina ovat opettaneet laiskoille puutarhureille.

1. Pidä syystalkoot. Esimerkiksi rännien putsaus on ihan pakollinen juttu. Kesän aikana niissä nimittäin alkaa kasvaa kaikenlaista ja on tosi tärkeää talon rakenteiden kannalta, että vedenkulku on estetöntä, kun syyssateet alkavat. Oma asunto on monen arvokkain omaisuus, joten siitä täytyy pitää hyvää huolta. Me putsasimme tänä vuonna rännit QuikFit-räystäskourunpuhdistajalla, joka oli kiinnitetty QuikFit-teleskooppivarteen. Hyvä niin, naapurille kävi hassummin, kun hän keikkui tikkailla, kaatui ikkunaa päin ja ikkuna särkyi. Onneksi ei käynyt mitään, mutta huh mikä tilanne.

Kitke myös kasvimaata ja leikkaa nurtsia niin pitkään, että kasvukausi oikeasti loppuu. Haravoi lehdet ajoissa. Tästä kaikesta kiität itseäsi keväällä.

2. Jos olet meidän tapaan laiska puutarhuri, mutta haluat silti, että on suhteellisen kivan näköistä, hommaa maanpeittokasveja. Ne leviävät nopeasti ja säästävät sinut ekstrakitkemiseltä. Siisti nurmikko ja maanpeittokasvit sitä reunustamassa ovat yksinkertaisen nättiä. Nytkin ehtii vielä istuttaa ja kasvu on keväällä vauhdikkaampaa, kun juurtuminen on tapahtunut jo syksyllä. Maa on syksyllä sopivan kosteaa. Jos tuntuu siltä, että et ennätä taimikaupoille, kysy vaikka paikallisessa FB-ryhmässä, josko joltakulta naapurilta heltiäisi muutama taimi jakamisen seurauksena. Minäkin olen saanut kaikki meidän maanpeittokasvit naapurilta. (Älkää kukaan pliis kysykö, mitä meillä on. Ei aavistustakaan.)

Kasvimaa on kiva ja helppo, jos ilmansuunta on oikea. Yrtit oikein rehottavat. Mutta älä taivaan tähden istuta ikinä koskaan minttua tai oreganoa maahan. Vain ruukkuihin. Jos kuitenkin olet tehnyt saman virheen kuin minä ja sadattelet nyt tätä, niin kerron, mikä minua auttoi. Light-rikkaruohohara. Ei tarvinnut kumarrella ja sai riipiä kasvimaan superleviäjät ruotuun. Plussaa tulee elegantista valkoisesta värityksestä. Tämähän voisi melkein nojata vakkariin tuohon aitaan.

3. Voikukat voit voittaa, etanoita et. Olen aikanaan kokeillut ihan kaiken myrkyistä olutansoihin. Yhden taistelun saatoin silloin tällöin voittaa, mutta koko sodan hävisin. Voin myös kertoa, että harva homma on ällöttävämpää kuin tyhjentää etana-ansoja, kun kuolleet nilviäiset killuvat oluessa. Ja uskokaa, kun sanon, että tässä on vauvavuoden aikana tullut jos jonkinlaista referenssiä ällöttävyysasioihin.

Voikukat tosiaan voitetaan kunnon työkalulla. Etana-asian ratkaisin itse lopulta niin, että poistin pihalta kaikki kuunliljat ja reunustin kasvimaan kivillä, niiden yli etanat eivät tulleet. Kiviä joutuu tietysti putsailemaan ja nostelemaan mullasta muutaman kerran kesässä. Sen teen myös vielä kerran ennen lumien tuloa.

4. Käytä aina hanskoja. Hyvät hanskat tekevät monenmoisista puuhista paljon miellyttävämpiä. Tämä pätee niin purjehdukseen, ratsastukseen kuin puutarhanhoitoonkin. Varsinkin haravoidessa saa helposti rakot käsiin. Haravoinnista puheen ollen – meidän tontillahan ei ole yhtään puuta, mutta naapuritaloyhtiön puut tiputtavat lehtensä aina meidän pihallemme. Hommaa siis riittää ja haravointikin kannattaa tehdä niin kauan kuin lehdet ovat kuivia. Marraskuun sateissa työ on huomattavasti ikävämpää ja voi myös käydä niin, että lumet ryöpsähtävät maahan ja keväällä vasta niljakas matto onkin siivottavana.

5. Jaa syystalkoot useammalle päivälle. Nämä kuvat on otettu talkoiden alussa ja olemme jatkaneet niitä pienissä paloissa jo reilun viikon verran. Pieneenkin pihaan uppoaa yllättävän paljon aikaa. Meillä on haravoitu, kaivettu yksi liian lähellä aitaa ollut vuorenkilpi pois ja lyhennetty muutenkin kaikki kasvillisuus, joka on osunut aitaan. Märkä, orgaaninen aines lahottaa puuta nopeasti. Sittemmin on myös siistitty laatoitusten reunat (siihenkin on oma työkalu) ja kannettu kompostiin useampi säkillinen lehtiä, rupsahtaneita yrttejä ja rikkaruohoja. PopUp-säkki menee kätevästi kasaan, kun työ on tehty, eikä vie juuri lainkaan säilytystilaa. Nyt alkaa olla melkein valmista – jäljellä on vain laatoituksen pesu, joka tapahtuu ihan vain letkulla. Sitten lumet voivat pihan puolesta tulla milloin vain, minun puolestani ei vielä pitkään aikaan.

Talvelle on sitten tiedossa suunnitteluhommia. Meillä on monenlaisia toiveita pienen takapihamme seuraavalle vuodelle. Baby K. on silloin jo niin iso, että varmasti nauttisi kahluualtaasta ja itse tykkäisin kunnon ruokailuryhmästä, jotta koko perhe voisi kesällä syödä ulkona. Leikkimökkikin vilahtaa puheissa aina silloin tällöin, mutta aika velho saisi olla, jos tämän kaiken aikoisi näihin muutamiin neliöihin mahduttaa. Jos toiveiden tynnyristä saisi mitä vain, vaihtaisin mielelläni ikivanhan kiveyksen siistiin laudoitettuun terassiin.

Omenapuuta täällä ei myöskään ole, vaikka se kai tällaiseen keskiluokkaiseen unelmaan farmariautoineen ja koirineen kuuluisikin. Toistaiseksi omenat on siis haettu kaupasta. Puheissa on olemattomaan omenasatoonsa pettyneen Lauran kanssa kyllä ollut omenavarkaissakin käynti – sen klassisempaa pientaloaluetuhmuutta ei kai olekaan. Jos siis näet kahden raitamekon vilahtavan nurkan takaa ja Anton&Anton-juuttikassien pullottavan, niin tiedät, mitä olemme tekemässä.

Leppoisaa sunnuntaita, tänään taidan hoitaa sen luvatun kivetysten pesun!

Postauksen tuotteet, joita ei ole esitelty tekstissä: Urban-istutustyökalusetti, Solid-monitoimiharja, työhansikkaat, PowerGear-oksasakset, Light-rautaharava, kastelukärrykela L.

Podcast: Aakkoset osa 2
Perjantain parhaat

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Blue Peony
  10/01/2017 at 08:18

  Meillä on kaupunkikodissa vain parveke, ja siksi se puutarhassa möyriminen maalla onkin aina yhtä ihanaa. Vanhimmat kasvimme ovat puutarhan perustamisajalta yli sadan vuoden takaa, ja kokonaisuus on puolivilli, joten suorista riveistä ja täydellisestä rikkaruohottomuudesta ei tarvitse stressata. Ensi kesän suunnitelmissa on luumupuun istuttaminen, hortensioiden lisääminen ja jos tänä vuonna lahjaksi saamani arsaleat selviävät talvesta hyvin, myös atsaleojen lisääminen. Luumupuu on istutettava, koska söin viikko sitten superhyvää luumupiirasta eikä sellaista tietenkään saa, ellei ole itse kasvattanut luumuja ensin. Aivan loistava syy toteuttaa pitkäaikainen haave omasta luumupuusta!

  • Reply
   Noora K.
   10/05/2017 at 18:56

   Mä taas en ole yhtään pihamöyrijä. 😀 Parveketta ehkä jaksaisin hoitaa tunnollisemmin? Nyt meillä on hoitovälien aikana välillä aina kunnon villiintynyt plantaasi. 😀 Luumupuusuunnitelma kuulostaa erinomaiselta.

 • Reply
  Jenni S. | big mamas home
  10/01/2017 at 10:53

  Minä en pärjäisi edes pienen pihan kanssa, kun parvekkeenkin syystalkoot tuottavat ongelmia. Toisaalta, eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu, kun tuo kolmenkympin kriisi lähenee.

  • Reply
   Noora K.
   10/05/2017 at 18:57

   Haha, kolmekymppisyys aiheuttaa kaikenlaista. 😀

 • Reply
  Riikka
  10/01/2017 at 12:04

  Kauniita kuvia, niinkuin sulla Noora.K on aina ollut edellisessäkin blogissasi. Helsingistä väliaikaisesti maalle muuttaneena tämä postaus tuntui aiheelliselta. Tiedänpähän nyt ainakin millä välineellä saan räystäskourut putsattua!

  Leppoisaa sunnuntaita!

  • Reply
   Noora K.
   10/05/2017 at 19:00

   Kiitos Riikka! 🙂 Räystäskourujen putsaaminen on vähän viheliäistä hommaa, mutta onneksi kunnon työkalut auttaa. Tuohon saa muuten letkunkin kiinni. 🙂 Kivaa viikonloppua!

 • Reply
  Matilda
  10/01/2017 at 20:20

  Siis kiitos! Rikkaruohotyökalu hankintalistalle ja 4 kpl kuuliljoja pihasta pois asap. Elämää pihallisena takana 3 kk, voikukista ja etanoista on tullut mun suurimpia vihollisia.

  • Reply
   Noora K.
   10/05/2017 at 19:01

   Jaksamista etanoiden kanssa. 😀 Voikukkien nyhtäminen voi olla ihan terapeuttistakin. Samalla sairaalla tavalla kuin mustapäiden puristelu. 😀

   • Reply
    Matilda
    10/20/2017 at 14:07

    Eikä, ostin rikkaruohotyökalun ja parin käyttökerran jälkeen vertasin miehelle sen koukuttavuutta mustapäiden puristeluun 😂
    Huikee väline!

  Leave a Reply