Sisustus Toivepostaus Yhteistyö

Syksy on ihanaa aikaa arjen tunnelmoinnille

Noora H. ja Noora K.

Kaupallinen yhteistyö: Iittala ja Asennemedia

Ensimmäiset innokkaat toivoivat meiltä joulufiilistelyjä, olemme kuitenkin molemmat sitä mieltä, ettei joulu ole vielä lokakuun juttu. Palataan jouluhiminöintiin sitten marraskuussa, sillä silloin saa ottaa varaslähdön. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö fiilistellä voisi myös ennen joulua. Syksy on täydellistä aikaa arjen tunnelmoinnille.

Kun syysmyrskystä palaa kumpparit vettä tippuen kotiin, on ihana istua alas, keittää kuppi kahvia ja ottaa kirja käteen. Torkahtaa hetkeksi, huomata hämärän saapuneen kuin varkain ja sytyttää kynttilät sekä muutama tunnelmavalo kirkkaan kattolampun sijaan.


Meille arjen harmonia ja fiilistely tarkoittavat omasta elämästä ja kodista nauttimista. Kodin kohdalla se tarkoittaa sitä, että suurimman osan ajasta kotona on siistiä ja kaunista. Emme ole halunneet antaa periksi sotkulle ja käytännöllisyydelle, vaan molempien kotoa löytyy edelleen asetelmia ja kotia siistitään päivittäin. Asetelmat saattavat olla matalilla sohvapöydillä viimeisiä viikkoja, mutta kokonaan niistä ei tarvitse luopua, riittää kun ne siirtää kauemmas pienten käsien ulottuvilta.

Lukijamme kysyi, miten kodista saa viimeistellymmän. Avainsanoja ovat asetelmat ja yksityiskohdat. Isot huonekalut ovat tietysti tärkeä osa kokonaisuutta, mutta viimeinen silaus syntyy torkkupeitoista, tyynyistä ja kynttilöistä. Noora H:n kotoa löytyvissä Iittalan Taika-tyynyssä ja –peitossa on täydellinen harmaan sävy, joka sopii monenlaiseen sisustukseen. Taika-astioista tuttu runsas kuviointi on yllättävän hillitty isommalla pinnalla.

Kaikkia lehtiä ja kirjoja ei myöskään kannata siirtää kaapin uumeniin, rennon kauniit kasat tekevät kodista asutun näköisen.

Edes minimalistisen tyylin ystävän ei kannata unohtaa pientavaroita kokonaan: kun valitsee harkitusti design-klassikoita, saa kodista oman näköisen. Uusi Aalto-maljakko sopii monenlaisille kukka-asetelmille yksinkertaisesta oksasta runsaaseen kimppuun, ja se on raikas versio vanhasta klassikosta. Ruutu-maljakko taas on kaunis sellaisenaan.

Arvostetun design-kilpailun voittanut Leimu-valaisin on todennäköisesti tuleva klassikko. Vankka jalka on valmistettu betonista ja kupu ohuesta lasista. Valaisin on kaunis kuin koru, mutta tehot riittävät myös lukemiseen.

Asetelmat voivat olla pölynkerääjiä, mutta tunnelmallisessa kodissa kaiken ei tarvitse olla käytännöllistä (sitä paitsi: tätä varten on olemassa pölyhuiska!) Asetelmia rakentaessa kannattaa noudattaa muutamaa perussääntöä:

 • Laita asetelmaan aina pariton määrä tavaroita.
 • Käytä eri korkuisia esineitä.
 • Kiinnitä huomiota siihen, että esineiden välit ovat linjassa keskenään.
 • Asetelmassa on hyvä olla jokin yhdistävä tekijä, esimerkiksi väri tai materiaali.
 • Aina asetelman tavaroiden ei tarvitse olla tarpeellisia, lasikupu kynttilän päällä on kivan näköinen, vaikkei sitä oikeasti tarvittaisikaan.
 • Kauneimmat asetelmat ovat yhdistelmä uutta ja vanhaa, design-klassikoita ja arkiesineitä.
 • Kokeile esineiden kokoamista tarjottimen tai lautasen päälle.
 • Tunnelmallisen kodin saa, kun asetelmia rakentaa ympäri kotia kylpyhuoneesta keittiöön.

Tunnelmallisuus on voimakkaasti sidoksissa vuodenaikaan. Kesän kynnyksellä vaaleat sävyt ja hennot kukkaset virittävät oikeaan fiilikseen. Syksyn tullen sitä kaipaa tummempia sävyjä ja arvokkuutta kepeyden tilalle. Alvar Aalto -kokoelma on saanut uutta täydennystä ruusukullan värisistä kulhosta ja vadista. Ne sopivat tarjoiluastioiksi, mutta myös niihin asetelmiin. Käyttipä niitä sitten miten vain, suunnittelufiilistelylle kannattaa varata kiireetön hetki. Selata paperilehtiä, kaataa lasi viiniä ja uppoutua hetkeksi ajatuksiinsa. Noora K:lla toimii myös se, että ihan vain istuu ja tuijottaa huonetta, johon asetelmaa kaipailisi. Sitten sen yhtäkkiä vain keksii.

Parasta syyssesongin somistamisessa on se, että raja joulun ja syksyn välillä on hiuksenhieno. Ne, jotka haluavat himinöidä jo nyt, valitsevat teräksenväriset Nappula-kynttilänjalat (pitkä ja lyhyt) ja yhdistävät ne ryhmään kynttilälyhtyjä. Nappulat toimivat mainiosti myös läpi vuoden, sillä kromisena ne ovat taatut klassikot. Kivi-tuikut tuntevat kaikki, mutta nekin näyttävät uusilta osana sekalaista joukkoa. Noora K:n suosikkeja ovat Kastehelmi ja Fire. Suurin osa näistä on hankittu jo kauan ennen kuin koko Iittala-yhteistyöstä oli tietoakaan. Ne ovat pitkäaikaisia kavereita.

Kastehelmi-kynttilälyhdyt ovat koristaneet myös Noora H:n kotia useamman vuoden ajan, mutta uusikin ihastus löytyy, nimittäin Ultima Thule -kynttilälyhty. Vielä pari vuotta sitten Noora H. vannoi, ettei ikinä hanki Ultima Thule -sarjaa, se ei tuntunut oman ikäisten jutulta. Niin se mieli kuitenkin muuttuu, viimeisen vuoden aikana turhan retrosta on tullut raikasta ja Ultima Thulen lyhty on löytänyt tiensä muiden joukkoon.

Noora K:lle tuoreempi tuttavuus on Iittala X Issey Miyake -tyynynpäällinen. Tummanharmaa väri johdattelee sekin kohti joulua. Noora H. käyttää saman sarjan pöytäkukkasta lasinalusena. Näitä ei raaski hankkia koko kattaukseen, mutta kukkanen on täydellinen yöpöydällä, jossa on joka yö vesilasi.

Noora K:n mielestä itse asiassa kaikki, mitä olohuoneen pöydällä on, sopisi hyvin myös seuraavaan sesonkiin. Mutta maltetaan sen kanssa vielä hetki. Ensin käperrytään, päästetään valo sisään kynttilöillä ja tunnelmavalaisimilla. (Tosin vain iltaisin, kun salamannopeat pikku kätöset ovat unten mailla.)

Tuotteet, joita ei ole esitelty tekstissä: Essence-viinilasit, dekantteri (Noora K:n 30-vuotislahja vuosien takaa), Lantern-kynttilälyhty, Vitriini-rasia, Meno-kassi.

 

Perjantain parhaat
Päivä kanssani by Noora H.

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Blue Peony
  10/05/2017 at 07:35

  Kyllä, syksy on ihanan tunnelmallista aikaa! Alan liukua sitä kohti elokuussa, kun on rapujuhlien aika ja iltaisin tarvitaan jo lyhtyjä ja kynttilöitä. Nyt illat ovat jo niin pimeitä, että parvekelyhdyssä ja ruokapöydällä palavat joka ilta kynttilät. Ne tuovat ihanaa lämpöä ja tunnelmaa. Sohvapöydälle kokoan kynttilät vanhalle tinavadille, jonka löysin pilkkahintaan kirppikseltä Tukholmasta jokunen vuosi sitten. Pohjassa on kaiverrus, jossa on nimikirjaimet ja vuosiluku 1936. Meillä on sekä Kivi- että Kastehelmi-kuppeja, mutta nuo Ultima Thulet nähdessäni muistin, että äidillänihän on niitä käyttämättöminä kaapissa pari kappaletta, niitä ei ole taidettu käyttää sitten 80-luvun, ja juuri äsken naputtelin hänelle tekstarin, jossa pyysin saada “lainata” kuppeja.

  • Reply
   Noora K.
   10/08/2017 at 07:38

   Ultima Thulet on kyllä jännät, kun munkaan suosikkeihin ne ei ole pitkään aikaan kuuluneet ja nyt ne onkin musta tosi ihanat. Niin se maku vaan muuttuu iän myötä. 🙂

 • Reply
  Sara // housefive
  10/05/2017 at 07:56

  Heh, meidän taloudessa sai kyllä asetelmat unohtaa, kun esikoinen (7,5v) alkoi olla vuoden paikkeilla. Nyt, kun nuorimmainenkin täyttää 4, pikkuhiljaa on voinut palata asiaan. Joskin keittiönpöydällä olevalla marokkolaisella tarjottimella on tuoksukynttilöiden ja rannan kivien lisäksi just nyt pikkuautoja, barbien harja, terotin jne. :)) Kauan meni niin, että sytytin kynttilän ja joku kävi sen salamana puhaltamassa, sytytin uudestaan ja sama. Sit sai äiti jo vähän kylmäkiskoisesti ilmoittaa, että “nämä kynttilät on helkutti soikoon tunnelmaa varten!” 😀 Toisaalta tapakasvatus kunniaan ja tosiaan nykyään suurimmalta osin saa kaikki olla rauhassa.

  Jännä juttu kyllä nuo Ultima Thulet; ennen ne oli kaikista karseimmat ja nyt näyttää niin kivalta, että voisin itsekkin ottaa tuollaisen tuikkukipon. Tai oikeastaan mitä vaan näistä teidän esittelemistä. Kastehelmeä meiltä jo löytyykin.

  • Reply
   Noora K.
   10/08/2017 at 07:40

   Haha, jep! Vauva hoksasi pari päivää sitten, että kappas, tätä pöytää vastenhan voi nousta. Pienensin asetelmaa nyt niin, että se on pieni pläntti ihan keskellä pöytää. Parin viikon päästä joutuu varmaan poistamaan sen kokonaan. 😀 Pitäisi varmaan hankkia joku tarjotin, jolla asetelma olisi ja jonka voisi aamuisin nostaa jonnekin korkealle ja palauttaa illan tullen pöydälle. 😀

 • Reply
  Riikka
  10/05/2017 at 11:26

  Onpa tyylikäs tuo Iittala X Issey Miyake -tyynynpäällinen! Ei niin Iittalamainen.

  Onko Noorien kotona kransseja esimerkiksi ovissa? Inspistä kaipaisin omaan ovikranssiin.

  • Reply
   Noora K.
   10/08/2017 at 07:42

   Se on! Noi rypytykset on jotenkin todella elegantit.

   No tavallaan on. Ts. ennen aina tein joka sesonkiin uuden kranssin ja nyt on ollut toi sama roikkumassa varmaan kolme vuotta. 😀 Mutta ehkäpä tän kysymyksen innoittamana voisikin näperrellä jotain uutta: 🙂

 • Reply
  Hanna
  10/05/2017 at 11:44

  Jossain vaiheessa se elintaso alkaa tosiaan nousta (fyysisesti siis), kun esineitä joutuu nostelemaan uteliaiden pikku käsien ulottumattomiin. Meillä on jo palauteltu tavarat paikoilleen ja fiilistelen tätä syksyä kynttilöillä. Hyvä torkkupeitto on shoppailulistalla. Tunnistan tuon saman tuijottelemalla suunnittelemisen, mies osaa jo huolestua, kun näkee minut tuijottelemassa nurkkiin : )

  • Reply
   Noora K.
   10/08/2017 at 07:43

   Kyllä. 😀 Polviseisonta on nyt kovin juttu, joten nousu on jo alkanut.

 • Reply
  Mai
  10/05/2017 at 14:15

  Aivan ihana, tunnelmallinen postaus ja ihanaa syyshiminöintiä! <3

  Tuo on kyllä niin totta, että viimeinen silaus sisustukseen tulee juurikin pienesineiden ja asetelmien kautta. Muutimme joku aika sitten Nykkiin ja aloittaessani pakkausta mietin, että haluan ottaa Suomen kodista mukaan muutamia tuikkukuppeja (Kastehelmi), torkkupeiton ja pari muuta meille tärkeää sisustusjuttua jne., jotta saamme heti kotoisen fiiliksen tännekin. Ja nyt täytyy sanoa, että olen niin onnellinen, että sain ne pakattua mukaan 🙂

  Syyshiminöinnin aika ei tosin täällä ole selvästikään vielä (vaikka kurpitsasesonki on kuumimmillaan!). Koko syyskuun oli lämpimämpää kuin Suomessa kertaakaan tänä kesänä ja tänäänkin lämpömittari näyttää iltapäivällä +27 astetta, huh 😀

  • Reply
   Noora K.
   10/08/2017 at 07:44

   Muutitte Nykkiin, aaaahhhhhh ihanaa. 😀 Ja jep, about samoja juttuja olisin itsekin ottanut mukaan. 🙂 Vau, miten lämmintä! Tuntuu aika ihanalta ajatukselta täällä muutaman lämpöasteen vesisateessa. 😀

 • Reply
  Pauliina
  10/05/2017 at 17:07

  Ihana postaus, kiitos! 😊 Ainakin minä toivoin postausta juuri sisustuksen viimeistelystä. Vinkki asetelmista ja pientavaroista iski kohdallani naulan kantaan. Kodin perusrunko on aika kiva, mutta pientavaraa saisi tosiaan olla enemmän. Olen laittanut aika paljon epämieluisia sisustustavaroita vuosien varrella pois, mutten ole juurikaan ostellut uutta. Olen ollut ehkä liiankin taipuvainen minimalismiin. 😀 Harvat meillä esillä olevat asetelmat ovat monotonisia ja tylsiä (esimerkkinä 5 kpl mummulta perittyjä eri korkuisia Festivoja valkoisin kynttilöin, ei kovin mielikuvituksellista 😀). Täytynee alkaa pikkuhiljaa esim. reissuilta katsella silmää miellyttäviä sisustusjuttuja ja kaivella joitakin aarteita esille kaapin perukoilta. Sohvapöytäasetelmat eivät meillä ole nyt pienten lasten takia ajankohtaisia, mutta esim. lipastojen ja pianon päälle voisi kehitellä jotain. Kiitos inspiraatiosta!

  • Reply
   Noora K.
   10/08/2017 at 07:45

   Hei mahtavaa, että vinkit osuivat ja upposivat. 🙂 Se raja minimalismin ja tyhjyyden välillä on kyllä aika häilyvä. Mutta ehkä minimalisteille sitten “form follows function” ohjenuorana ja funktiot esille. 😀

 • Reply
  Valo
  10/05/2017 at 19:08

  Kynttilät pelastaa syksyn, se tuoksukin kun mies on sytytellyt niitä iltapalan yhteyteen kun palaan koiralenkiltä, ihanaa.💛 Täynnä kodikkuutta on nämäkin kuvat. Melkoisen kattavan ja arvokkaan paketin olette Iittalalta saaneet!😮

  • Reply
   Noora K.
   10/08/2017 at 07:48

   Kynttilät on kyllä ihania! Ne pelastaa mullakin syksyn, on edes jotain kivaa kun valoisat illat ovat menneet. Mä nimittäin rakastan alkukesän valoisia iltoja ja niiden hämärtyminen elokuussa on joka vuosi vähän haikeaa. Ja kyllä saatiin monta ihanaa juttua. Toisaalta tämä on taas Iittalalle markkinointipanostus, joten on tietenkin heidänkin etunsa, että tuotteet ovat runsaasti esille. Joskus meillä on tavaroita ihan kuvauslainassakin vaan. 🙂

 • Reply
  Amelie
  10/05/2017 at 20:44

  Nyt oli sellainen inspiraatiopläjäys, että meni parit tasot uusiksi 😊. Siirtelin oikein urakalla, mallailin ja mylläsin. En ole aiemmin tajunnut tuota parittomuutta (koriste-)esineissä, mutta se tosiaan toimii.

  Otin homman niin tosissaan, että hain jopa pari uutta viherkasvia ja siirsin yhden huonekalun paikkaa 😂

  Tosi hyviä vinkkejä siis, kiitos niistä.

  • Reply
   Noora K.
   10/08/2017 at 07:49

   Hah hah, sulle kävi sama efekti kuin mulla aina kun olen käynyt tiettyjen tyyppien luona kylässä. 😀

 • Reply
  Emmi R.
  10/08/2017 at 13:49

  Jee, tämä oli juuri mitä toivoinkin! Ihana syksy ja kotifiilistelyt! 😍 Hyvää tulevaa viikkoa!

 • Leave a Reply