Sisustus Yhteistyö

Kaikki keittiöistämme

Noora H. & Noora K.

Kaupallinen yhteistyö: IKEA

Säännöllisin väliajoin blogin kommmenttiboksiin tai sähköpostiin tulee kysymyksiä keittiöistämme. Mistä keittiöt on hankittu, kuka teki remontin ja mitä materiaalia työtasot ovat. Noora K:n keittiönhana herättää myös usein kysymyksiä, teollinen hana kun ei ole perinteisimmästä päästä. Laitetaan spoileri heti tähän alkuun: hana toimii ihan samalla tavoin kuin tavallinenkin hana. Tuosta ekstrakahvasta saa vain veden virtausta muutettua toisenlaiseksi.

Molempien keittiöt ovat Ikeasta ja ostettu aikoinaan IKEA-keittiöviikoilta. Tarkan markan naisina odotimme kampanjan alkua, silloin jokaisesta keittiöostoksiin tuhlatusta tonnista saa 100 euron arvoisen lahjakortin Ikeaan. Keittiöremontti on sen verran mittava remontti, että lahjakorteista kertyi kiva kassa käytettäväksi muuhun sisustukseen. IKEA-keittiöviikot ovat muuten parhaillaan käynnissä ja ne jatkuvat 7.11.2017 asti.

Noora H:n perhe remontoi oman keittiönsä muuton yhteydessä keväällä 2014. Avokeittiöön on suora näkymä olohuoneen sohvan lisäksi myös makuu- ja työhuoneesta, se siis todella on kodin sydän. Aiempien asukkaiden jäljiltä keittiön kaapit oli teipattu mustiksi, eikä keittiö muutenkaan miellyttänyt, sillä laatikot repsottivat eikä tila ollut kovin käytännöllinen.

Koon perhe taas remontoi keittiön samassa yhteydessä kun koko koti märkätiloja lukuun ottamatta vedettiin uusiksi. 90-luvulla rakennetun rivarin alkuperäiset pinnat ja keittiö vetelivät aivan viimeisiään ja keittiössä oli pari ovea, jotka tippuivat irti, jos ne avasi. Yläkerran käyttöullakon saneerauksesta alkanut remontti kesti tolkuttoman pitkään, mutta lopputulos on todellakin ollut kaiken hermojenmenetyksen ansiota. Keittiön malli oli edelleen toimiva, joten vesipisteiden ja kodinkoneiden paikkoja ei muutettu. Lieden taakse toki syntyy hieman hukkatilaa, mutta liesituulettimen hormin paikka oli niin hankala, että sekin puolusti täsmälleen saman pohjan säilyttämistä.

Keittiön tyyli

Noora H. halusi mahdollisimman pelkistetyn keittiön, joka ei herätä turhaa huomiota. Kun keittiöön on näkymä melkein koko asunnosta, pitää keittiön olla joko todellinen katseenvangitsija tai simppeli ja vähäeleinen. Simppeli ja vähäeleinen tuntui varmemmalta valinnalta, kun muu sisustus oli vasta muotoutumassa. Keittiön remontointivuoden, tai oikeastaan vuosikymmenen, pystyy päättelemään vetimettömistä ovista, niitä kun ei parikymmentä vuotta sitten juurikaan näkynyt. Tuohon aikaan kovinta huutoa olivat kiiltävän valkoiset pinnat, mutta Noora H. päätyi mattavalkoisiin VOXTORP-oviin, jotka kestävät paremmin aikaa. Keittiöntaso on vaaleaa koivua. Monet varoittelivat massiivipuusta, mutta se on pysynyt oikein hyvässä kunnossa. Toki tasoa pitää öljytä säännöllisesti ja tahrat on suotavaa pyyhkiä suht nopeasti, mutta ei sitä sen erityisemmin tarvitse varoa.

Noora K:n tavoitteena keittiöremontissa oli, että valmiista keittiöstä ei pystyisi päättelemään tyylin perusteella, minä vuonna se on tehty. Modernin yksinkertaiset peiliovityyliset SÄVEDAL-ovet ja -etusarjat olivat itsestäänselvä, yhteinen valinta. Työnjako keittiösuunnittelussa oli helppo: Noora K. valitsi hanan (HJUVIK-hanaa ei näytä enää olevan valikoimissa), jonka tyyli oli ollut mielessä jo monta vuotta, altaan ja välitilan laatat. Mies taas valitsi tason ja vetimet. Miehen idea oli myös saumata laatat tummanharmaalla laastilla. Taso on pähkinäpuulaminaattia ja se on kahden kahviläikyttelijän perheessä ollut varsin huoleton.

Tavaramäärä ja säilytystilat

Avohyllyt taitavat olla yksi tämän hetken kuumimmista keittiötrendeistä. Ennen kuin toteuttaa suinpäin haaveensa avohyllyistä ja kauniista asetelmista, kannattaa pohtia, ovatko ne kodin tavaramäärän kannalta realistiset. Ne kun eivät ole kovin esteettiset, jos hyllyt on ladattu täyteen muovisia kippoja ja kuppoja.

Meillä molemmilla on paljon astioita ja keittiövälineitä, joten avohyllyt eivät tulleet kysymykseen. Olemme myös sen verran suuripiirteisiä pölyn pyyhkijöitä, että esteettisyyden lisäksi kärsisi todennäköisesti myös keittiöhygienia.

Ikean keittiönkaapit ovat syviä ja korkeita, joten niihin mahtuu isompikin astiasto. Alakaappien sijaan kannattaa valita vetolaatikot. Vetolaatikoissa tavarat ovat helposti saatavilla ja näkyvillä, eivätkä astiat katoa kaapin perukoille. Aterimille ja pienille tilpehööreille voi hankkia pienemmät laatikot isompien sisään, jolloin keittiön ulkonäkö pysyy yhtenäisenä ja rauhallisena.

Noora H:n keittiössä on kolme pienempää vetolaatikkoa, joissa säilytetään haarukoita, veitsiä, vispilöitä, kauhoja ja leikkuulautoja.

Noora K:n keittiössä pienempiä sisälaatikoita on lähes jokaisessa alalaatikossa. Niissä säilytetään aterimia, keittiöveitsiä, saksia, suteja ja sensellaista. Ratkaisu ei kai ole aivan tavallinen, sillä nämä pitää aina vinkata laatikoilla vieraileville vieraille erikseen. Pientä helpotusta arkeen tuovat jokaisen pistorasian luota löytyvät USB-latauspisteet.

Kodinkoneet
Meidän molempien keittiöissä myös kaikki kodinkoneet mikrosta tiskikoneeseen ja uuniin ovat Ikeasta. Noora H. suhtautui aluksi hieman epäillen Ikean kodinkoneisiin, mutta uskalsi ottaa riskin googlattuaan ahkerasti kokemuksia. Kannattiko? Kannatti. Kaikki kodinkoneet ovat toimineet moitteetta, ne ovat helppokäyttöisiä ja laadukkaita. Liettä valitessa kannattaa ehdottomasti panostaa induktiolieteen, jollei ole kaasulieden ystävä. Elämänlaatu paranee induktiolieden myötä massiivisesti.

Miten remontti toteutettiin
Noora H. yritti ensin suunnitella keittiötä itse, mutta totesi pari tuntia äherrettyään, että jotkut asiat on parempi jättää ammattilaisille. Ikeassa keittiösuunnittelijat todella osaavat asiansa. Noora H:n perhe oli miettinyt etukäteen, millaiset ovet, tasot, laatat ja hanat haluaa, muun hoiti keittiösuunnittelija. Suunnittelija osaa miettiä miten tilasta saadaan kaikki irti, mihin suuntaan ovien tulee avautua, mille korkeudelle hyllyt pitää asentaa ja paljon muuta, mitä tavis ei tule edes ajatelleeksi.

Noora H. oli niin vaikuttunut keittiösuunnittelijastaan (jonka nimi oli muuten myös Noora), että tunnisti hänet pari vuotta myöhemmin Hesarin kuvasta. Pari kuukautta myöhemmin Ikean keittiösuunnittelijoiden pakeille paineli Hoon suosituksesta myös toinen Noora. Nimiketju valitettavasti katkesi tässä kohtaa, koska Noora K:n keittiön suunnittelusta vastasi Anna Espoon Ikeasta. Näin jälkeen päin maailman huonoin mittaaja Noora K. suosittelisi myös mittauspalvelua, koska Anna ja remonttimiehet joutuivat näkemään vähän ekstravaivaa pelastaakseen tilanteen, kun Noora K. oli ollut huolimaton mittanauhan kanssa ja mittatilaustaso olikin väärän kokoinen.

Keittiösuunnittelu on ilmaista IKEA FAMILY -jäsenille, keittiön voi suunnitella joko tavaratalossa tai etänä ja ajanvaraus hoituu netissä. Ikeasta löytyy niin paljon erilaisia vaihtoehtoja, että jokainen saa taatusti sellaisen keittiön kuin haluaa ja joka omassa arjessa toimii.

Noora H:n remontti teetettiin purkamista lukuun ottamatta kokonaan ammattilaisella. Ikean keittiönkaapit tulevat useammassa osassa kuin joidenkin muiden valmistajien, mutta sillä ei ollut oleellista vaikutusta loppusummaan. Noora K:n mies kasasi kaapit itse ja remonttimiehet kiinnittivät ne paikalleen.

Millaisen keittiön valitsisimme nyt?
Noora H. on omaan keittiöönsä tosi tyytyväinen, mutta harmaat Bodbyn-ovet mustilla nupeilla kieltämättä hieman kiehtoisivat. Välitilan laatta olisi edelleen Subway-laattaa, nyt tosin ehkä aavistuksen kiiltävämpänä ja isompana. Ja vaikka Noora H. aikoinaan vannoi, ettei kotiin tulee mitään vitriinikaappia muistuttavaakaan, niin yllättäen nekin ovat alkaneet näyttämään tosi kivoilta. Osa astioista voisi siis hyvän majailla lasioven takana. Myös Noora K. on edelleen todella tyytyväinen tehtyihin valintoihin. Vetimet ja hanat valittiin sillä ajatuksella, että ne vaihtamalla keittiön ilmettä on helppoa ja kohtuullisen edullista vaihtaa, jos jossain vaiheessa kaipaa muutosta. Muutaman vuoden sisään näin saattaa ollakin. Tällä hetkellä ÖSTERNÄS-nahkalenkkivetimet kiinnostavat eniten. Tasoista houkuttelee PINNARP-saarnitaso läpikuultavan valkoiseksi käsiteltynä.

Nooran & Nooran vinkit
– Jos kodissa asuu lapsia tai huolettomia aikuisia, kannattaa hankkia tiskiallas, jossa on myös laskutilaa. Pelkkä syvä allas näyttää kivalle, mutta on arjessa aika epäkäytännöllinen, jos tiskiä pitää pestä käsin tai sitä tuppaa kertymään keittiöntasoille. Toinen vaihtoehto on pieni sisälokero altaalle.
– Suunnittele kierrätyspiste niin, että siellä on yksi lokero enemmän kuin tällä hetkellä tarvitsisit. Kierrätysmahdollisuudet kunnissa kehittyvät koko ajan, joten saatat tarvita uutta kierrätysboksia piankin. VARIERA-jäteastioita on monen kokoisia, niissä on kahva ja kannelliset laatikot pitävät hajut hyvin sisällään.
– Jos asut kerrostalossa, selvitä isännöitsijältä, millainen liesituuletin asuntoon pitää hankkia. Valitsemalla väärän liesituulettimen voi pahimmillaan sotkea koko talon ilmanvaihdon.
– Mieti, millainen perhetilanne on toiveissa tai tiedossa parin vuoden päästä. Kaksi aikuista pärjää pienemmällä jääkaapilla kuin lapsiperhe.
– IKEA-keittiöistä ja eri yhdistelmistä löytyy paljon inspiraatiokuvia Pinterestistä, kuvia voi hakea vaikkapa ovimallin nimellä.

P.S. Teemalla “kiinnostaa kuitenkin” eli mitä lysti maksoi. Noora K:n keittiö maksoi 7801€. Hinta ei sisällä liesituuletinta (kattoon kiinnitettävä, huippuimuri), välitilan laattoja ja remonttimiesten töitä. Noora H:n keittiö maksoi 6100€ ja se sisälsi kaapistot, tason, kuljetuksen ja kaikki muut kodinkoneet paitsi liesituulettimen.

1-vuotiaan tyyli
Perjantain parhaat

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Riikka
  10/22/2017 at 08:23

  Olipas mielenkiintoinen postaus! Olenkin miettinyt tuota Noora.K:n hanaa, mutten koskaan kysynyt siitä.

  Ikea on ehkä vähän liian parjattu firma, onneksi sieltä löytyy myös laatukamaa. 🙂

  • Reply
   Noora K.
   10/24/2017 at 21:10

   Mulla on vain hyviä kokemuksia Ikeasta, koskee kalusteitakin ja sisustussälää kans. 🙂

  • Reply
   Noora H.
   10/25/2017 at 08:43

   Sama juttu, mä olen ollut myös tosi tyytyväinen Ikean tuotteisiin. 🙂

 • Reply
  Blue Peony
  10/22/2017 at 08:47

  Minulle keittiö on kodin tärkein huone, koska laitan paljon ruokaa ja jotenkin unohdun kirjan tai kutimen kanssakin ennemmin keittiön pöydän ääreen kuin menen vaikkapa olohuoneeseen. Haaveilen 50-luvun tyylisestä keittiöstä, jossa olisi kehikko näkyvillä ja 50-luvun henkiset vetimet. Ovet saisivat olla harmaat. Nykyisessä keittiössä, joka on edellisten asukkaiden remontoima, tökkii moni asia: valkoiset peiliovet ja välitilan laatta, jotka molemmat ovat kamalia pyyhittäviä (laatta on rosoinen pinnaltaan ja imee kaiken lian), vetimet (kruusatut kuin mitkä, kiinni kahdella ruuvilla ja ruuvien väli sellainen, ettei yksikään tilalle ajattelemani vedin ole sopinut), epäkäytännöllisesti mietitty säilytystila (edelliset asukit elivät noutopizzalla ja omistivat tasan kaksi lautasta, ja koko kuiva-ainekaapissa oli vain paketti ruisleipää) ja ennen kaikkea kaappien listat ja lattia, jotka ovat kellertävää puuta ja lattia vielä todella kulunut. Avohyllyistä tuli mieleen, että kuiva-ainekaappi on matalampi kuin muut kaapit, koska sen yläosa on avohylly. Siellä edelliset asukkaat säilyttivät lasielefanttikokoelmaansa. Minä laitoin hyllylle perintöastioita, ja koska vieressä on hella, hyllyn siivoaminen ei ole mitään riemujuhlaa. Keittiöremontti alkoi nyt kovasti kutkuttaa, kunhan ensin remontoidaan vessa (samaiset edelliset asukkaat olivat maalanneet seinille sabluunalla palmuja, simpukoita, flamingoja pilviä ym. vaaleanpunaisen, -sinisen, -keltaisen, lilan ja mintun eri sävyillä ja ne maalasin peittoon, mutta muuten vessa ei ole remppareiskaa nähnyt). Kiitos inspiraatiosta!

  • Reply
   Noora K.
   10/24/2017 at 21:12

   50-lukukeittiöt on kyllä hienoja. Harvoin näkee sisustuslehdissä, mutta sitten kun näkee, niin saa kyllä ihailla. 🙂 Meillä pitäisi kanssa rempata märkätilat, ne vetelee ihan viimeisiään. En vaan ole vielä henksiesti valmis uuteen remonttiin.

   • Reply
    Noora H.
    10/25/2017 at 08:46

    Hyvä pointti, että avohyllyn sijoittaminen hellan viereen ei ole fiksu ajatus. Olisi pitänyt lisätä se vinkkilistaan. Meillä on hellan yläpuolella “tyhjä kaappi”, sillä liesituulettimen putki vie kaiken tilan emmekä halunneet siihen kapeaa maustehyllyä. Tyhjäkin kaappi kerää valtavasti likaa ja rasvaa, joita pitää hinkata jokaisen viikkosiivouksen yhteydessä, eli avohyllyn sijoituspaikka kannattaa miettiä tosi tarkkaan, jos sellaisen haluaa. Monet taitavat korvata avohyllyillä tiskikaapin?

 • Reply
  Adelina
  10/22/2017 at 09:06

  Minäkin liputan Ikean keittiöiden puolesta! Edelliseen asuntoon remontoimme keittiön itse ja koska aikataulu oli varsin tiukka, päädyimme ottamaan kaapistot Ikealta, sillä kotimaisilla keittiöfirmoilla oli aivan tolkuttomat toimitusajat kesälomien vuoksi. Eikä kyllä ollut moitteen sanaa. Kokosimme keittiön myös itse ja se sujui ihan mallikkaasti. Ikean laatikoiden mekanismithan on (tai ainakin olivat silloin kun asiaa selvittelin 2012) aivan samoja merkiltään kuin millä tahansa muullakin (näitä ei ilmeisesti ole kuin tyyliin yksi valmistaja maailmassa). Koneita emme vaihtaneet (koska ne oli edellinen jo päivittänyt) ja keittiön hinta jäi näin ollen hyvin alhaiseksi. Suosittelen!

  • Reply
   Noora K.
   10/24/2017 at 21:13

   Kesälomat on kyllä sellaiset, että niihin tuhraantuu monta kauppaa. Kokemusta on. Mies kanssa tykkäsi, että kokoaminen ei ollut ollenkaan vaikeaa.

  • Reply
   Noora H.
   10/25/2017 at 08:48

   Mä olen ollut myös tosi tyytyväinen mekanismeihin, ei narise, ei ole tarvinnut kiristellä ja vaimennukset toimivat hyvin.

 • Reply
  anna
  10/22/2017 at 10:00

  Iso peukku Ikean keittiöille täältäkin. Edellisen kotimme keittiön rakensi mies, alusta asti, pitkästä tavarasta. Seuraavaa keittiöremonttia suunnitellessa otettiin järki käteen ja matkattiin Ikeaan. Kaapisto tuli lopulta ihan samoihin hintoihin kuin itsetehtynä ja tuhat kertaa pienemmällä vaivalla. Minä kokosin kaapit yhdessä anopin kanssa, helppoa kuin heinänteko. Moneen kertaan naureskeltiin ruotsalaiselle klassikkosanonnalle “Det var en Klick” kun osat vaan loksahteli paikalleen. Appi kiinnitti kaapit seinille ja kiitteli ammattilaisena laatua ja mittatarkkuutta.

  Tänä vuonna, 10 vuotta alkuperäisen keittiörempan, päivitin keittiötä uusimalla halvan puutason kivitasoksi ja välitila meni samalla uusiksi. Silloin vaan loppui rahat ja into kesken ja mentiin sieltä mistä aita oli matalin. Ikeasta jälleen. Hetken mietittiin että uusittaisko kaapitkin samalla, mutta koska ne on edelleen täysin priimat, ei siinä ollut mitään järkeä. Erilaiset keittiötyylit kyllä miellyttävät silmää, mutta meillä keittiö on talon pimein paikka joten ainoa järkevä vaihtoehto oli korkeakiiltovalkoinen. Nyt vaan tajuan ruokakuvia ottaessa että pimeys+korkeakiiltovalkoinen+musta kivitaso on aika pirun hankala kuvata…

  • Reply
   Noora K.
   10/24/2017 at 21:15

   Haha, no se klick kyllä sopi tuohon. 😀 Ja auts, toi on kyllä vaikea tausta ottaa ruokakuvia! Siinä on niin monta häiriötekijää. Pimeyteen ei taida auttaa kuin sellainen ledilamppu, aina välillä olen miettinyt, pitäisikö talvikuukausiksi hommata joku sellainen, että saisi edes jollain lailla kuvia.

 • Reply
  Pieta
  10/22/2017 at 17:11

  Hei, kiitti tästä! Lohduttaa kuulla, että muidenkin keittiöt vetelevät joskus viimeisiään. Ehkäpä mekin saamme joskus maailmassa keittiön kuntoon, vaikka kovin epäuskoinen olen viimeiset vuodet ollut. Ihanat keittiöt olette saaneet rempattua!

  • Reply
   Noora K.
   10/24/2017 at 21:16

   Haha, eipä kestä. 🙂 Ja joo, todellakin vetelee. Ja nyt sitten märkätilat. HUoh.

  • Reply
   Noora H.
   10/25/2017 at 08:50

   Tsemppiä remonttiin kun siihen päätätte ryhtyä! 🙂

 • Reply
  Satu
  10/22/2017 at 20:38

  Kiitos, olipa kiva lukea kokemuksistanne! Muutama vuosi sitten asuntoa rempatessamme yllätyin todella positiivisesti siitä, miten hyvää suunnittelupalvelua eri liikkeistä sai tarjouksia vasta pyytäessä. Aikaahan siinä toki kukui jonkin verran, mutta mammalomalla se oli ihan mieluista puuhaa itselleni. Päädyimme useamman tarjouksen perusteella ostamaan keittiömme Iskusta, ollaan oltu siihen tyytyväisiä. Myös Laattapisteelle erityismaininta todella osaavasta ja ystävällisestä asiakaspalvelusta. Saimme tosi kivan kylppärin ja vessan. Kerroimme vain millaisia toiveita ja värimieltymyksiä meillä oli, ja sen perusteella sunnittelija ehdotti toimivat ja meidän makuun istuvat ratkaisut.

  • Reply
   Noora K.
   10/24/2017 at 21:17

   Joo, aikaavievää se suunnittelu on. Mutta tosiaan jos on aikaa ja nauttii siitä, niin mikäs siinä. 🙂

  • Reply
   Noora H.
   10/25/2017 at 08:58

   Mä pyysin myös tarjouksen melkein jokaisesta keittiöfirmasta pk-seudulla, monessa oli hyvää asiakaspalvelua ja suunnitelmat tosiaan tehtiin huolella jo tarjousvaiheessa. Ikea voitti hinta-laatusuhteen ja erinomaisen asiakaspalvelun ansiosta.

   Joissain asioissa tosiaan kannattaa turvautua ammattilaisiin, keittiön ja kylppärin suunnittelun lisäksi pyytäisin apua myös seinämaalien valintaan. Nykyisessä asunnossa meinaan valkoisen valinta meni ihan pieleen kun sen itse tein. En osannut huomioida eri ilmansuuntia ja niiden vaikutusta väriin.

 • Reply
  Pipa
  10/23/2017 at 20:54

  Noora K: mikä on tuo teidän lattiamateriaali ja väri? Ihanaa, että tästä blogista löytyy ratkaisu joka ongelmaan! Sisustukseen, matkailuun ja Helsingin ruokapaikkoihin. 🙂 Kiitos teille kun jaksatte vauva-arjesta huolimatta ilahduttaa meitä lukijoitakin! <3

  • Reply
   Noora K.
   10/24/2017 at 21:19

   Mä en valitettavasti enää muista, mikä tämä laminaatti oli. Mä speksasin aikanaan remppafirmalle toiveeni ja sain kolme vaihtoehtoa, joista valitsin. Mutta sinuna suuntaisin Parketti-Romanoffille, siellä ainakin on hyvät laminaatit. 🙂

   • Reply
    Noora H.
    10/25/2017 at 08:59

    <3

 • Reply
  Caro
  10/24/2017 at 09:05

  Kiitos kattavasta postauksesta. Teidän molempien keittiöt vaikuttavat kuvien ja kokemustenne perusteella onnistuneelta hankinnalta. Yksi syy lisää olla kuuntelematta muiden keittiövalmistajien propagandaa.

  Voiko udella, käytittekö Ikean listoilla olevaa asennusliikettä vai löytyikö asentaja muita reittejä ( = suosituksia) ? Suunnitteilla keittiö- ja lattiaremppa, mutta edelleen kauhukuvat edellisestä remontista missä asennusmies dokaili työmaalla ja jätti työt kesken 🙁

  • Reply
   Noora K.
   10/24/2017 at 21:19

   Meillä oli isompi remontti meneillään, joten remppafirma hoiti kaiken, mitä ei tehty itse. Oli sellainen kuin Saneeraus Gurut, voin suositella lämpimästi. 🙂

  • Reply
   Noora H.
   10/25/2017 at 09:00

   Me käytettiin tuttua puuseppää, voin antaa sähköpostilla yhteystiedot. Remppapapereita kaivellessa tajusin, että mehän otettiin Ikealta mittauspalvelu. Oli oikein ammattitaitoisen oloinen tyyppi ja sama firma tekee käsittääkseni myös remontteja.

  Leave a Reply