Matkustaminen Noora H:sta Yhteistyö

Tukholman uudet ja ikuiset suosikit

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Silja Line

Noora H.

Viime vuonna tähän aikaan lähdimme mieheni kanssa fiilistelemään joulua Tukholmaan. Matka oli ihana ja jouluvalojen loisteessa kaikki oli “jätte härligt”. Yksi asia jäi kuitenkin kaivelemaan: en voinut raskauden vuoksi syödä mitään kalaruokia. Laivan joulubuffet oli suorastaan kidutusta mätiä, graavilohta, katkarapuja ja sillejä rakastavalle kulinaristille. Katsoin kuola valuen muun pöytäseurueen ruokailua ja vannoin, että seuraavana vuonna syön koko joulukuun mätileipiä ja kiellettyjä kalaruokia. Joulukuuhun on vielä matkaa, mutta aloitin jouluruokasesongin viime viikonloppuna Silja Linen joulubuffetissa. Ja se oli juuri niin hyvä kuin olin muistanut. Tunnustan olleeni se aavistuksen omituiselta vaikuttanut nainen, joka silmät kiiluen juoksi alkupalapöydän luokse kerta toisensa jälkeen.

Lähdimme perjantaina Päivä Tukholmassa -risteilylle pitkäaikaisimman ystäväni Jennikan kanssa. Minulla on monta parasta ystävää, mutta Jennika on se, jolla on ollut bestiksen titteli ala-asteen kolmannelta luokalta saakka. Ystäväpiirini on jonkin verran muuttunut vuosien ja elämäntilanteiden vaihtuessa, mutta yksi on ja pysyy, hän otsikon mukaisesti niitä ikisuosikkeja.

Edellisestä yhteisestä reissustamme on jo aikaa, tässä kun on ollut töitä, lapsia ja kaikenlaista muuta, mikä on estänyt extempore viikonloppumatkat. Ehkä ikimuistoisin matkamme oli ylioppilaskeväänä Portugaliin, silloin juhlimme vaahtobileissä homobaarissa, otin koko selän kokoisen hennatatuoinnin ja sain siitä pahan allergian, palvoimme aamusta iltaan aurinkoa ja lopulta meinasimme myöhästyä paluulennolta. Tuolla reissulla tuli myös tutustuttua paikalliseen viinikulttuuriin, se tosin ei sujunut aivan yhtä sivistyneesti kuin perjantainen wine tasting Silja Symphonyn Bon Vivant -viinibaarissa.

Silja Linella on kivana uutuutena Silja Symphonylla ja Silja Serenadella järjestettävä vapaamuotoinen viininmaistelu, jossa laivan sommelier vinkkaa kauteen sopivat viinit. Vapaamuotoisen maistelusta tekee se, että jokainen viininmaistelun vetäjä saa esitellä omat suosikkiviininsä ja pönöttämisen sijaan viineistä keskustellaan yhdessä.

Meille Silja Symphonyn sommelier Peter oli valinnut jouluviinejä. Heti aluksi Peter tosin muistutti, ettei sellaista termiä kuin jouluviini oikeastaan edes ole, sillä kaikilla perheillä on omat suosikkinsa joulupöytään ja niihin sopivat eri viinit. Hän oli valinnut neljä erilaista viiniä, jotka sopivat hyvin suomalaisten ja ruotsalaisten jouluruokien kanssa. Omaksi suosikikseni nousi yllättäen portviini. Portviinistä tuli pitkään mieleen lautapelejä pelaavat englantilaiset mummot, mutta viime vuosina siitä on tullut suorastaan trendikästä. Portviinin Peter vinkkasi käyvän erityisesti luumukiisselin, pähkinöiden ja Stiltonin sekä muiden homejuustojen kanssa.

Viininmaistelu järjestetään Bon Vivant -viinibaarissa maanantaisin ja tiistaisin kello 15.00. Alle parikymppiä maksavaan maisteluun ilmoittaudutaan etukäteen varauksen yhteydessä tai edellisenä iltana laivalla. Laivoilla järjestetään myös samppanja-tastingeja ja viinikouluja.

Seuraavana aamuna olimme ensimmäisten joukossa aamupalalla. Viinit jäivät tastingissa nautittuihin ja skippasimme suosiolla yökerhot, iän myötä sitä on oppinut arvostamaan pirteitä aamuja. Ihan kaikkeen vuodet eivät kuitenkaan vaikuta, nimittäin Tukholma saa edelleen sydämen hakkaamaan samalla tavalla kuin teinivuosina.

Eräässä blogiamme koskeneessa keskustelussa lukija piti Ruotsi-fanitustamme lapsellisena, olemmehan jo yli kolmekymppisiä. Meitä nauratti muotoilu, kunnollisen kolmekymppisen elämään kuuluu näköjään vain vakavia asioita ja ristisanatehtävien täyttämistä. Me kaimani kanssa olemme tästä aivan eri mieltä, elämä käy tosi tylsäksi, jos kaikki höpsö ja hauska jää pois.

Tukholmassa kiersimme vanhoja suosikkeja. Maissa vietetty aika on sen verran lyhyt, että jos haluaa kiertää ilman stressiä, kannattaa keskittyä yhteen uuteen kaupunginosaan tai kiertää ennestään tuttuja kivoja paikkoja. Östermalmilla ikuisiin suosikkeihin kuuluvat muun muassa NK ihanine hisseineen ja kauniisti koristeltu Biblioteksgatanin ympäristö.

Uudet suosikit olivat kaikki sisustuskauppoja. En ole tainnut aiemmin käydä Lagerhausissa tai ainakin siitä on pitkä aika, mutta Tigeria muistuttava krääsäkauppa osoittautui oivaksi paikaksi hankkia joulukortteja ja lahjapapereita. Kävimme myös Inspired by Love -blogin Sannan suosituksesta Slettvollissa, josta ostin hävyttömän kalliin tuoksukynttilän. Tyylikäs norjalaisbrändi myy pääasiassa huonekaluja, mutta valikoimassa oli muutamia matkalaukkuun mahtuvia sisustusesineitä. Matkan varrelta löysimme myös Fredsgatan 5 -kaupan, josta hankin uudet muistikirjat töihin ja hopeista glitter-lahjanarua.

Kiinnitin taas huomiota siihen, kuinka erilainen tyyli tukholmalaisilla on kaupunginosasta riipuen. Söderissa kuljettiin kumppareissa, pipoissa ja parkoissa, Östermalmilla näkyi lauantainakin paljon suoria housuja korollisten nilkkureiden kanssa, turkiksia ja kalliita merkkilaukkuja. Botox ja muut fyllit näyttivät olevan myös suosiossa, hämmästyttävän monen nuoren naisen poskipäät ja huulet olivat saaneet huomattavan paljon täytettä.

Östermalmilta matka jatkui Vanhankaupungin läpi Södermalmille. Vanhakaupunki ei ole oma suosikkini, paitsi joulunaikaan, ja aina mietin, millaista siellä on asua? Pienellä kujalla seinään nojasi lasten potkulauta ja maastopyörä, on varmaan hassua avata ovi ja lähteä potkuttelemaan satojen turistien sekaan.

Ei Tukholman reissua ilman pullaa. Tämän reissun saldona oli kaksi korvapuustia, yksi Fotografiskassa ja yksi Fabriquessa. Molemmat tosi hyviä. Fotografiskasta sai myös erinomaista lounasta, ja viimeistä viikonloppua esillä ollut Paul Hansenin Being There -näyttely pisti miettimään. Uutisissa näkyneet kuvat olivat paljon vaikuttavampia näyttelyversioina kuin lehdessä ja muistuttivat, kuinka kamalia asioita parhaillaan tapahtuu, ihan meidän lähelläkin. Näyttely oli niin hyvä, että mietin siitä koostetun kirjan tilaamista, jotta tekstitkin voisi lukea rauhassa.

Fotografiskasta jatkoimme syvemmälle Söderiin. Mieheni lanseeraama kävelyleiri sopi tähänkin minilomaan hyvin, kuuden tunnin aikana käveltiin kaksikymmentätuhatta askelta. Onneksi muistutin pakkaamaan hyvät kengät mukaan.

Instagramista löydetyn Pom & Flora -kahvilan suljettua ovea kolkutellessa mietin, että olen oikeastaan aika kyllästynyt “Pinterest perfect” -kahviloihin ja kauppoihin. Ne ovat kivoja kun niitä on pari per kaupunki, mutta kun kaikki kahvilat ja ravintolat näyttävät ihan samalta, viis maasta ja kaupungista, niin se on aika tylsää. Ehkä oli siis ihan hyvä, että kahvila oli suljettu ja maailmassa on yksi kuva vähemmän vihersmoothiesta marmoripöydällä.

Illalla laivalle palatesssa fiilis oli kaikkensa antanut ja niin taisi olla myös vieressä seisoneella perheenisällä, totesimme yhtä aikaa kovaan ääneen “Huh huh”. Hetken lepotauon jälkeen lähdimme vielä tuliaisostoksille taxfree-myymälään ja syömään. Silja Linen taxfreesta löytyy nykyään paljon korealaista kosmetiikkaa, jota kosmetiikkafriikki ystäväni Jennika suositteli. Ostoskoriin päätyi myös Ritualsin suihkugeelejä, aamuihin ja iltoihin omat tuoksunsa. Mies sai tuliaisiksi hajuvettä, viiniä ja karkkeja.

Illalla pastan ääressä pohdimme ajan kuluvan tosi nopeasti. Kummityttöni, Jennikan esikoinen, menee pian kouluun. Olemme siis ihan oikeasti aikuisia (Baby H:n ikäinen vauva kun voisi olla teiniäidilläkin), vaikkei aina (siis tosi harvoin) siltä tunnukaan. Elämä ei näköjään päättynytkään kolmekymppisiin, vaikka lukiossa taisimme molemmat olla sitä mieltä.

Viimeinen vuosi on myös mennyt hujauksessa. Vastahan istuin hytissä joulupyjamassa pallomahan kanssa ja nyt sylissä oli mahan sijaan tonttupukuun puettu pieni poikani. Baby H. oli toki mukana, mutta häntä vahti aina välillä siskoni, joka lähti risteilylle lapsenvahdiksi ja mahdollisti myös aikuisten ajan. Paras konsepti ikinä.

P.S. Alkoiko Tukholma kutkuttamaan? Koodilla TS123709 saat alennusta Helsingistä lähtevästä Päivä Tukholmassa –risteilystä, hinnat alkaen 45 €/hytti. Tarjous on voimassa 22.12. asti ja paikkoja on rajoitetusti.

Reissuopas: matkalla vauvan kanssa
Podcast: Töihinpaluusta

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Kati
  11/20/2017 at 07:00

  Härligt<3 Tukhoma on aina yhtä ihana. Tämä oli kyllä tosi piristävä postaus:)

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 20:52

   Se kyllä on. 🙂 Iso merkitys on kauniilla vanhoilla taloilla, ne tekevät kaupungista kaupungin. Mutta yhdessä jutussa Tukholma tänä vuonna kalpeni Helsingille, nimittäin jouluvaloissa! Meillä on tuhat kertaa hienommat jouluvalot ja ne sytytetäänkin aiemmin.

 • Reply
  JohannaN
  11/20/2017 at 08:15

  Oioi Tukholma <3 Edellisestä reissusta on mennyt useampi vuosi, joten ai että olisi ihanaa päästä reissuun. Ehkä tammikuu ja synttärit olisivat oivallinen syy.
  Ihanaa uutta viikkoa molemmille.

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 20:53

   Suorastaan täydellinen syy. 🙂 Kivaa viikkoa myös sinne!

 • Reply
  Hanna
  11/20/2017 at 08:24

  Ihanat kuvat ja unelma reissu 😍 Tuli olo että lapset pitäisi kyllä viedä jouluiseen Tukholmaan. Sama haave on myös Köpiksestä ja Tivolin joulusta. Koululaisten kanssa on ihana reissata kun jaksavat jo kävellä hyvin ja tykkäävät fiilistellä tunnelmaa. Ehkä se on tarttunut minusta, mies kun ei yhtään osaa tätä. Joulukuussa päästään onneksi muutamaksi yöksi tunnelmoimaan Helsinkiin. Stockan jouluikkuna ja Tuomaanmarkkinat ovat meidän listalla ainakin. Ja muutama uusi pöytähopea Fasaanista joulupöytään. Samalla reissulla lapset ovat saaneet aina isot korvapuustit jostain Ullanlinnan? leipomosta.

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 20:58

   Kouluikäiset saattaisivat tykätä myös Junibackenista, Jennika juuri kehui sitä, kuulemma tosi kiva lasten kanssa. Ehkä viemme ensi vuonna Baby H:n sinne.

   Teidän Helsingin reissukin kuulostaa kyllä tosi ihanalle! Mannerheimintien jouluvalot ovat tänä vuonna tosi upeat, ne kannattaa katsastaa samalla kun ihastelette Stockan jouluikkunaa. Ja korvapuustin suosittelen hakemaan Succesista, joka on ihan Fasaanin vieressä. Siellä te ehkä olette käyneetkin? Mun lempikahvila ja superhyvät pullat. Ainiin, myös Kauppatorille on viritetty kivoja valoja laivoihin ja torin ylle. 🙂

 • Reply
  Sara
  11/20/2017 at 08:41

  Itsekin lähentelen kolmeakymmentä ja yksi lapsi löytyy ja toinen kohta tulossa, mutta silti rakastan Tukholmaa ja Silja Linella ruotsin risteilyjä :)! Joka vuosi ennen joulua päästävä ja juuri viikko sitten oltiin. Tukholma oli yhtä ihana kuin ennenkin ja mietin siellä itsekin miten erinlaista siellä olisi asua 🙂 musta tulee varmaan sellainen ruotsinlaiva mummo, mutta ei haittaa tippaakaan!

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 20:59

   Ruotsinlaivamummot ovat symppiksiä. 🙂 Ja musta on tosi kiva, että laivoilla vähän panostetaan pukeutumiseen, kun lähdetään viettämään iltaa. Lentomatkailusta on kaikki glamour kadonnut, mutta sitä on vielä hitusen risteilyillä jäljellä.

 • Reply
  Tuuli
  11/20/2017 at 09:58

  Tukholma on sydämessä, ja erityisesti joulukaupunkina!😍 Skansen mm. on käytävä joka vuosi, eipä tule meille joulua ilman tämän kaupungin joulumarkkinoita muutenkaan.😁

  Ps. Toivottavasti teidän instat säilyy vapaina näiden tyyppien pommitukselta jotka ovat panikoituneet fiidimuutoksesta, muutama hyvä seurattava on jäänyt tämän läpinäkyvän vouhotuksen takia☹

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 21:01

   Pitäisi kiertää Tukholman joulumarkkinoita ajan kanssa, nyt ne jäivät väliin, sillä ensimmäiset aukeavat vasta ensi viikonloppuna.

   Instagram on tosiaan tainnut vähän muuttaa käytäntöjä, mutta itse en ole kokenut kommentteja häiritsevinä. Ehkä johtuu siitä, että mulla on tosi harvoin aikaa lueskella kenenkään muiden kommentteja. Omiinkin vastaaminen jää liian usein. 🙁

 • Reply
  Laura/Elämänmakuja äidiltä tyttärelle
  11/20/2017 at 10:12

  Ihana Tukholma! Ja se on kyllä niin kaunis juuri joulunaikaan! Mä olen lähdössä juuri ennen joulua Köpikseen fiilistelemään ja luulen että se on vähintään yhtä kiva joulukaupunki kuin Tukholma!

  • Reply
   Hanna
   11/20/2017 at 16:44

   Köpiksen joulu on ihana 😍 Tivolissa jos missä on jouluntunnelma.

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 21:03

   Köpis on varmasti myös todella tunnelmallinen ja ihana. Mun paria kaveria on kosittu siellä. 😀 Kivaa reissua!

 • Reply
  Anna
  11/20/2017 at 10:47

  En oo vieläkään ymmärtänyt, miksi ihmisen pitäis muuttua ihan toisenlaiseksi siksi että on ikävuosia X, ehkä työ, asuntolaina ja lapsiakin. Mulla on ainakin samoja vanhoja “lapsellisia” kiinnostuksenkohteita edelleen kuin teininäkin… Risteilyillä en oo käynyt vuosiin ja viimeisimmästä Tukholmankeikastakin on kohta 10v. Taitais olla korkea aika järkätä sinne reissu.

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 21:06

   Haha, jep! Kuninkaallisten fanitus on toinen, joka saa välillä ihmisten kulmakarvat kohoamaan. Jännä juttu, että tuollaisia kommentteja saa usein tyttömäisistä jutuista, harvemmin kukaan kyseenalaistaa keski-ikäisen miehen Star Wars -fanitusta tai neppisautojen keräilyä. 🙂

 • Reply
  Riikka
  11/20/2017 at 13:05

  Voi kuulkaa, höpsöttelyn määrä sen kun lisääntyy kun ikää tulee lisää. Ainakin itsellä, jo lähempänä viitäkymppiä olevalla näin on käynyt ja hyvä niin. Ehkä se on se “elämää ehkä vähemmän edessä kuin takana” ja olisi pitänyt höpsötellä jo aiemmin. Tai sitten ikä vaan tuo sen, että ei muiden mielipiteillä ole niin väliä eikä tule edes ajatelleeksi mitä joku muu omasta höpsöttelystä välittää. Höpsönä oleva saa vaan lisää liikkumavapautta, kunhan ei satuta ketään omalla höpsöttelyllä.

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 21:06

   Jes, just näin! 🙂

 • Reply
  emmi
  11/20/2017 at 13:25

  Oh Tukholma on kyllä parhaimmillaan äärimmäisen ihastuttava! Tulipa aivan valtava kaipuu takaisin pohjoiseen, jossa joulu näyttää joululta, elämä toimii ja kalaa on oikeasti ruokalistalla.

  Asuin puolisen vuotta vanhassa kaupungissa ja vaikka kaupunginosassa on söpöt puolensa, seuraavalla kerralla muuttaisin paremmin asuttavaan paikkaan. Turistien määrä tuo oman haasteensa – varsinkin kesäkuukausina sai välillä puskea laumojen läpi jotta pääsi kotikadulle. Toisaalta sitä jatkuvasti kääntyi myös itse katsomaan kauniita yksityiskohtia ja opaskierroksia ohitellessa oppi uutta. Mulle haasteena oli ruoka; joo on ravintoloita mutta opiskelijana kunnon ruokakauppaan tein vaelluksia ison repun ja kangaskassien kanssa söderille. Toisaalta kahden metrolinjan kanssa oli helppo päästä muualle tai muutenkin kävellä naapurisaarille. Ja onhan se ihan mielenkiintoinen kokemus asua hetki 1600-luvun talossa 😀

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 21:09

   Tämä on kyllä blogin parhaita puolia, lukijoista löytyy aina joku, joka voi kertoa itseä askarruttaneesta asiasta. Ihan mahtia, että kommentoit! En tullut ajatelleeksi ruokakauppojen puutetta, mutta totta, eihän niitä siellä näy. Vanhassakaupungissa ei varmaan voi omistaa autoakaan? Ja jos asuu alemmissa kerroksissa, pitää varmaan pitää verhot kiinni, ettei päädy alusvaatteissa jonkun kotialbumiin. 😀

   • Reply
    Emmi
    11/21/2017 at 08:21

    Haha verhot on viisautta 😀 Autoja on tosiaan todella vahan, mutta muutamia loytyy kylla. Meidan talossa oli yksi autotalli, jota kaytettiin pyoravarastona. Autolla ajamista on rajoitettu ja osa kaduista on niin kapeita etta ei juuri kiinnostelisi edes kokeilla. Vanhan kaupungin asukkaat ja yrittajat saa ajaa muinakin aikoina, mutta muutoin autoilu sisakaduilla kielletty lahtokohtaisesti 11-06 valisena aikana. Oon aarimmaisen kiitollinen etta omat vanhemmat suostuivat auttamaan muutoissa eika itse tarvinut kokeilla ajamista vaan mun vastuulle jai navigointi kapeiden yksisuuntaisten katujen viidakossa.

 • Reply
  Blue Peony
  11/20/2017 at 14:09

  Minä olin viikonlopun Köpiksessä ja siellä oli joulu jo niin täydessä vauhdissa, että alkoi ahdistaa. Jouluvalot ja Tivolin joulumaailma olivat kivoja, mutta se, että ravintoloista oli vaikea löytää muuta kuin jouluruokaa, kaikkialla soi joulumusiikki, kaikki kaupat olivat täynnä joulutavaraa (varsinkin sisustusliikkeet) ja joka aukiolla oli joulutori ym. oli mielestäni näin marraskuussa ihan liikaa. Enpä ihmettele, että joulumeininki katoaa Köpiksessä monin paikoin jo ennen uutta vuotta – kaikki ovat varmasti jo ihan kyllästyneitä siihen, kun pakoon ei ole päässyt. Eli annan ääneni Tukholman jaHelsingin tyylille valmistautua jouluun, kun kaikkea ei ole niin ylenmääräisesti ja kaikkialla, vaan joulu tulee vähitellen pienin askelin. Tivolin joulukausi alkoi lauantaina ja ilmeisesti yksikään putiikki ei halunnut jäädä kisassa kakkoseksi. Kastrupin kiitoratojen vieressäkin oli joulukuusia!

  • Reply
   Noora H.
   11/20/2017 at 21:11

   Kuulostaa siltä, että mä matkustan Köpikseen ensi vuonna. 😀 Olen juuri se tyyppi, joka vetää jouluöverit marraskuussa ja korjaa koristeet pois heti tapaninpäivänä. 😀

 • Reply
  Meri
  11/21/2017 at 09:47

  Tukholma ❤️ Ehditte kyllä paljon! Mietin jo risteilyn varaamista lapsen kanssa, kun ollaan reissuleskinä pari viikkoa, mutta ihan en saanut töitä siirrettyä pois tieltä. Lapsi olisi ainakin aivan onnessaan matkasta. Mä Tulholmasta. Jokaiselle jotain!

  Junibackenia suosittelen lämpimästi, kun bebet vähän isompia!

  Onneksi pääsen käymään töiden kautta siellä säännöllisesti, niin voi ottaa myöhemmän lennon tai jäädä yöksi. Illalla ehtii syödä sushiöverit, pullaöverit ja muutenkin kerätä päivän askeleet söderissä tai missä nyt haluaakin!

 • Leave a Reply