Lapset Matkustaminen

Reissuopas: matkalla vauvan kanssa

1. Yksi nähtävyys tai aktiveetti päivässä
Noora H:lla oli aiemmin tapana ahnehtia nähtävyyksiä, ravintoloita ja kahviloita. Kaupunkilomalla oltiin liikkeessä aamussa iltaan ja hotellihuoneessa todella käytiin vain lepäämässä. Vauvan kanssa tahtia on kuitenkin pakko rauhoittaa. Jotta matkustaminen on sekä vanhemmille että vauvalle kivaa, niin aktiviteetit kannattaa pitää yhdessä per päivä. Näin yllättävät tilanteet eivät sotke aikatauluja ja aikaa jää myös vauvan kaipaamalle leppoisalle oleskelulle.

2. Jos mietit, pitäisikö vauva syöttää, niin syötä
Vauvan itku tutkimusten mukaan stressaavin ääni maailmassa, etenkin vanhempien mielestä. Aika monet itkut välttää sillä, että vauva on kylläinen ja kuivissa vaipoissa. Noora H. mokasi Baby H:n ensimmäisellä matkalla olettamalla, että vauva jaksaa puolen tunnin matkan lounaspaikasta laivaan, jossa vauvalla olisi parempi ruokarauha. Ei jaksanut. Baby H. sai terminaalissa hurjan nälkäkiukkukohtauksen ja huusi keuhkojen täydeltä pää punaisena. Täpötäydessä terminaalissa ei tietenkään ollut yhtään rauhallista nurkkaa tai vessaa lähettyvillä. Laivan ovien avauksen odottelu ei ole koskaan tuntunut yhtä pitkältä, mutta siitäkin selvittiin.

3. Varaa aikaa siirtymisiin
Ensimmäisen lapsen kanssa helposti unohtaa, että vaunujen kanssa tarvitsee esteettömät reitit. Matka oikealle junalaiturille, lentokoneen portille tai metroasemalle ei välttämättä käy niin nopeasti kuin suunnittelit, jos hisseille on ruuhkaa tai ne ovat epäkunnossa. Hoitolaukun kannattaa olla sellainen, jonka saat helposti olalle tai selkään, jos vaunuja pitää purkaa kantamista varten. Noora K. liputtaa repun puolesta – aina kädet vapaana!

4. Panosta hotellihuoneeseen
Vauvaperheelle hotelli toimii reissussa toisena kotina ja siellä vietetään paljon enemmän aikaa kuin aiemmin. Majoitus ei siis ole se kohta, jossa kannattaa säästää. Kaikkien viihtyvyyttä lisää, jos huoneesta löytyy telkkari, se on kahta neliötä isompi ja siisti. Vauvan kanssa matkustaessa myös arvostaa pientä keittonurkkausta ja parveketta. Lämpimässä lomakohteessa on kiva istuskella illalla parvekkeella, kun vauva vetää hirsiä hotellihuoneessa.

5. Ruokaelämykset lounasaikaan
Jos jokin ulkomaan matkoissa vauvan myötä muuttuu, niin ruokaelämyksistä nauttiminen. Parhaisiin ravintoloihin ei tahdo mahtua rattaiden kanssa ja iltaisin ruokapaikoissa saattaa olla turhan kova meteli. Tässä on tietysti maakohtaisia eroja, Etelä-Euroopassa vauvan voi hyvin ottaa mukaan illallisella, Amerikassa se taas tuntui hankalammalta. Ruokatapojen muutos ei välttämättä ole kiinni siitä, voiko vauvan ottaa mukaan illallispaikkaan vai ei. Välillä pieni matkalainen voi olla niin väsynyt, että ilta on parasta rauhoittaa. Matkoilla kannattaakin panostaa lounaisiin ja brunsseihin. Tähtää lounaspaikkoihin heti niiden auettua tai lounaan päättyessä, näin tilaa eniten on ja tarjoilijatkin suhtautuvat lapsiin myötämielisemmin. Hyvän lounaan jälkeen ei harmita, vaikka ilta-ateria olisi hotellihuoneessa nautittua pikaruokaa.

6. Ota mukaan oma peitto
Hotellien vauvasängyt ovat oikein hyviä, mutta niistä puuttuvat usein peitot. Jos et halua peitellä vaavia jättikokoisella lakanalla ja huoneessa on ilmastoinnin vuoksi viileää, niin ota mukaan makuupussi tai pieni peitto. Meidän molempien perheillä on monesti kulkenut mukana blogin kautta saatu Baby Wallaby -ensipeittosetti, joka on tähän tarkoitukseen tosi hyvä. Vauvan lattialeikkejä varten kannattaa pyytää yksi ylimääräinen lakana, niin pienen suuhun ei päädy kaikki töhnä likaiselta kokolattiamatolta. Pro tip: Jos varaat hotellihuonetta esimerkiksi hotels.comin tai muun vastaavan kautta, niin älä merkitse vauvaa ja vauvasänkytoivetta varaukseen. Varaa huone kahdelle aikuiselle ja lähetä hotelliin erikseen viesti, jossa kysyt vauvasänkyä. Voit säästää monta kymppiä, sillä palvelut suosittelevat usein sellaisia huoneita, joissa on vauvalle varattu vuodesohva tai muu järjettömän iso sänky.

7. Mieti, miten putsaat tuttipullot kohteessa tai missä imetys hoidetaan
Noora K. on kuljetellut mukanaan kokoon taitettavaa siivilää, johon vesijohtovedellä huuhdellut pullot ja tutit on kerätty. Sitten vain vedenkeitin hommiin ja astioiden huuhtelu kiehuvalla vedellä. Tällä kikalla pääsee yllättävän pitkälle, jos pulloja ei tarvitse enää steriloida kunnolla. Pääsääntö on ollut se, että jos maassa voi juoda vesijohtovettä, niin kiehautushommaakaan ei tarvitse tehdä vaan huuhtelu riittää. Jos taas imetät, niin kannattaa pakata mukaan iso harso tai muu imetyssuoja, jolla saa tarvittaessa yksityisyyttä. Tavaratalojen yhteydessä on usein “äitien huoneita”, joissa syömishommat voi hoitaa rauhassa, mutta kesäisin käyvät myös puiston penkit ja rannat. Tietysti tämä riippuu hieman kohteesta.

8. Elämää helpottavat vempeleet
Pärjäät varmasti ilmankin näitä, mutta on kaksi asiaa, jotka ovat ihan kivoja helpotuksia. Kokoon taitettava matkahoitoalusta ja pieneen pussukkaan mahtuva Sak n’ Seat -matkasyöttötuoli. Noora K. osti omansa muutamalla eurolla FB-kirppikseltä. Näitä liikkuu aika hyvin, joten kannattaa laittaa vaikka ostoilmoitus. Ravintoloista löytyy usein syöttötuoli, mutta hotellihuoneesta ei.

9. Lelut narun päähän
Tätä ei voi korostaa tarpeeksi, mutta tämä on ihan paras juttu niin ravintolassa, lentsikassa kuin muuallakin on the go. Sido leluihin naru ja narun toinen pää kiinni rattaisiin, penkkiin tai missä nyt oletkin. Säästyt paljolta. Panttaa matkaleluiksi sellaisia leluja, jotka eivät ole vauvan saatavilla muuten kuin matkoilla. Uutuudenviehätys takaa paremmat leikit.

10. Jos mahdollista, ota isovanhemmat, sisarus tai vaikka kaikki mukaan reissuun
Kaikki voittavat: aikaa laajennetun perheen kanssa koko porukalla, isovanhemmille ja lapsenlapselle tai tädeille ja sedille pikkuisen kanssa yhteistä aikaa, vanhemmille omaa aikaa, eikä kenellekään liian uuvuttavaa. Noora H. on jo reissannut oma äitinsä mukanaan ja Noora K. suunnittelee ensi kesälle samaa omien vanhempiensa kanssa.

Hyvää matkaa!

Joulufiiliksistä ja aarrekartoista
Tukholman uudet ja ikuiset suosikit

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  SuviAnni
  11/21/2017 at 09:18

  Viimeinen kohta todellakin toimii! Olimme syyskuussa Montenegrossa mummo (äitini) mukana ja oli ihan mielettömän hyvä reissua Paljon helpompaa, kun on kolme aikuista ja sitten sai tosiaan sitä melko harvinaista kahdenkeskistä aikaakin 🙂

  Olemme lähdössä sunnuntaina extempore risteilylle Tukholmaan ja nyt vähän epäilyttää, että pitääköhän itsekin käydä nukkumaan jo ennen klo 20 samoihin aikoihin pojan kanssa vai istutaanko sitten illat vaan hiljaa pimeässä hytissä 😂 Pitänee myös selvittää keskustan mahdolliset temmellyspaikat vuoden ikäiselle, säästyisi monelta harmilta, kun poika pääsisi välillä vähän lattialeikkeihin.

  • Reply
   Sara // housefive
   11/21/2017 at 14:13

   Kulturhusetissa ihan keskustassa on tosi kiva kirjasto, minkä lastenosastolla voi päästää lapset kesken Tukholma-päivän vähän temmeltämään. Samassa rakennuksessa, ylimmässä kerroksessa sijaitseva Panorama-kahvila on myös loistava lapsiystävällinen paikka lounaalle. Sielä on kiva myös tarkkailla tukholmalaisia bisnestyyppejä ja kotiäitejä ja -isejä sulassa sovussa.

   • Reply
    Noora H.
    11/22/2017 at 18:10

    Tämä oli tosi hyvä vinkki, kiitos paljon!

 • Reply
  Mrs G
  11/21/2017 at 09:52

  Juurikin tuo viimeinen kohta; hyödyntäkää jos isovanhempia a) on vielä hengissä b) ovat terveitä ja c) haluavat viettää aikaa lastenlasten kanssa. Tämä ei ole itsestäänselvyys eli kaikki te jotka pääsette tämän kokemaan niin ottakaa ilo irti reissuista!!!! Ja varsinkin jos perheessä on useampi lapsi:)

  • Reply
   Noora H.
   11/22/2017 at 18:13

   Ihan samaa mieltä, jos on mahdollisuus saada apua, sitä kannattaa ottaa vastaan. Valitettavasti tiedän perheitä, joissa se ei onnistu tuon c-kohdan takia. Se on tosi surullista. 🙁

 • Reply
  Blue Peony
  11/21/2017 at 10:35

  Minä sanoisin noin puolen tusinan isoäidin kanssa tehdyn reissun kokemuksella, että hyvin paljon riippuu isovanhemmista… Omat vanhempani haluavat viettää aikaa lapsenlapsen kanssa, ovat terveitä ja jaksavia, mutta matkaseurana he ovat mahdottomia. Meillä on kerta kaikkiaan niin erilainen asenne matkustamiseen ja asioiden kokemiseen, että kun äitini oli mukana, minulla oli mukanani toinen hoidettava, josta oli paljon enemmän vaivaa kuin lapsesta. Äitini on lähes kielitaidoton ja kaiken pitää olla hänelle kuten kotona, joten häntä ei voinut jättää hetkeksikään yksin, ruuan kanssa oli vaikeaa ja tekemistä vielä vaikeampi keksiä, koska mikään ei lähtökohtaisesti kiinnostanut. Lopulta päädyin siihen, että oli helpompaa ja mukavampaa matkustaa lapsen kanssa kahden, vaikka nukkuva lapsi sylissä onkin työlästä retuuttaa matkalaukkua… Lapsen nälkäkiukkukin on helpompaa kestää kuin se, että aikuinen ihminen kiukuttelee Istanbulin basaarissa siitä, miten kahvi ei ole Juhla-Mokkaa tai että joutuu jyrsimään kuivaa sämpylää illalliseksi berliiniläisessä hotellihuoneessa, kun seurueen toinen aikuinen ei suostu lähtemään ulos illalliselle, koska hämärtää jo ja on vaarallista kävellä kadun toisella puolella olevaan ravintolaan… Eli lyhyesti, jos jo kotona tuntuu, että jokin asia isovanhempien seurassa voi matkalla nousta ongelmaksi, se todennäköisesti myös nousee ja jopa enemmän kuin kotona :-(.

  • Reply
   SuviAnni
   11/21/2017 at 12:12

   Voi kurjuus! Tämä tosiaankin on persoonakysymys. Itse olen onnekas, kun mun äiti on maailman helpointa matkaseuraa. Käytännössä kielitaidoton, mutta se ei juuri vauhtia hidasta. On kiinnostunut kaikesta ja kaikki kelpaa, eikä pienestä hätkähdä. Kun huolehtii vain siitä, että saa aamupäivisin kupin kahvia niin sillä pääsee jo pitkälle. Mieskin ottaa hänet mieluusti mukaan, mutta sanoi kyllä että omia vanhempiaan ei ehkä ottaisi 😀 Heitä joutuisi kyllä ulkomailla kaitsemaan.

  • Reply
   Noora H.
   11/22/2017 at 18:18

   No joo, on tosiaan ihan tapauksesta kiinni. Mun äiti reissaa itse tosi paljon ja on kielitaitoinen, joten tuollaisia ongelmia ei meillä tule. Eikä oikeastaan ongelmia ollenkaan, sillä äitini viihtyy myös yksin, eli kaikkea ei aina tarvitse tehdä koko jengillä. 🙂 Sama juttu miehen vanhempien kanssa, olemme heidän kanssaan jonkin verran matkustaneetkin, jopa ennen Baby H:ta. Kovin paljon emme silti pääse yhdessä reissaamaan, mun vanhemmat on edelleen työelämässä ja miehen taas asuvat kaukana.

 • Reply
  Anna
  11/21/2017 at 11:23

  Meidän ei tullut reissattua kovin pienten lasten kanssa, mutta kuvittelen että nämä vinkit on tiukkaa tavaraa niitä tarvitseville. Blue Peonyn kanssa olen tosin samaa mieltä siitä, että viimeisen kohdan toimivuus riippuu huomattavasti persoonoista.

  • Reply
   Noora H.
   11/22/2017 at 18:19

   Se on ihan totta. Huonolla yhdistelmällä odotettu loma muuttuu katastrofiksi.

   • Reply
    anna
    11/24/2017 at 18:04

    Mut vois olla kyllä ikimuistoista. Ehkä jopa sketsimateriaalia… kuvittelen tässä nimittäin appivanhempiani suurkaupungissa ja autolomaa isäni kanssa, molemmista sais varmaan draamasarjan aikaiseksi. Äitini on kerran ollut reissukaverinani Tukholmassa lasten kanssa ja se meni ihan hyvin.

 • Reply
  Sara // housefive
  11/21/2017 at 14:20

  Ja sit vähän isompien lasten kanssa kannataa aina etukäteen selittää päivän tapahtumat etukäteen ja selkeästi kertoa mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan ja mitä sen jälkeen. N. 3-vuotiaasta etiäpäin rauhallisimmatkin lapset muuttuvat levottomaksi uudessa ympäristössä ja kun eivät oikein tiedä miksi sielä ollaan, vaikka olisikin kuinka hienoa. Aikuisilla käy helposti niin, että koko suunnitelma on heille selvillä, mutta ”unohtuu” kertoa pikkuväelle ja sitten kivaksikin suunniteltu päivä on pelkkää marinaa ja uhmausta täysi, kun lapset tuntevat olonsa turvattomaksi. Been there, done that ja muistetaan nyt siis oikein hyvin joka reissussa priiffata kaikki matkalla oliat 😅. Samoin näiltä isommilta kandee myös kysellä heidän omia haaveita. Esim. kaupunkilomalla meidän lasten suurin haave oli päästä Disney-storeen ja sitä ehkä sit vähän käytettiin houkuttimena hyvään käytökseen ”muistakaa nyt kuunnella ja pysytellä meidän lähellä, niin sitten mennään sinne Disneyyn”. ☺️

  • Reply
   Blue Peony
   11/21/2017 at 14:58

   Disney store on toiminut meilläkin, ja leikkipuistot! Unohtamatta jäätelötaukoja ja kahviloita, joissa istumista jälkeläiseni rakastaa :-).

   • Reply
    Sara // housefive
    11/21/2017 at 16:15

    Joo sama täällä ja pojille erityisesti toimii ihan vain bussissa/metrossa/ratikassa ajelu.

  • Reply
   Noora H.
   11/22/2017 at 18:20

   Erinomainen vinkki! Toivottavasti moni lukee myös kommentit. Käsittääkseni tuo “sanoitus” auttaa aika moneen juttuun myös arjessa.

   En malttaisi odottaa, että Baby H. on sen verran iso, että innostuu Disney-storesta, lastenmuseoista ja muista. Mäkin tykkään niistä. 😀

 • Reply
  Ia
  11/21/2017 at 22:48

  Mun oma vinkki olisi Airbnb. Ja vielä, jos löytyy lapsiperhekoti. On tilaa, leluja, kirjoja, härpäkkeitä jne. Mutta muutenkin asunto (jopa talo & piha) hotellihuoneen sijaan on astetta isompien (yli 1v) lasten kanssa ollut meistä & ystäväperheistämne tosi toimiva ratkaisu. Kokemusta mm. Wienistä, Prahasta, Tanskan maaseudulta…
  Toinen vinkki (omaa kokemusta vain Keski-Euroopasta) on erilaiset ”perhehotellit/resortit”. Esim. Itävallassa osataan tämä konsepti mielestäni loistavasti. Olen kuullut tuttavaperheiltä myös kehuja Alankomaista & erityisesti Tanskasta. Nämä ehkä enemmän ulkoiluun (ei kaupunki) keskittyville lomille.
  – Ia

  • Reply
   Noora H.
   11/22/2017 at 18:22

   Jes, tuota pitääkin kokeilla. Harmi, ettei AirBnB ole enää sallittu Berliinissä, Nykissä ja osassa muita suurkaupunkeja. Toisaalta ymmärrän sen taustalla olevat syyt. Olen joskus miettinyt myös kodinvaihtoa, eli vaihdetaan päittäin koteja jonkun ulkomailla asuvan perheen kanssa. Ainakin joskus sellaista oli tarjolla.

   • Reply
    Blue Peony
    11/23/2017 at 08:43

    Berliinissä AirBnB on kyllä sallittu edelleen, mutta nyt on rajoituksia siinä, kuinka paljon kotia saa vuokrata. Ainakin yhdellä tuttavaperheellä on hyviä kokemuksia kodinvaihdosta viimeksi tältä kesältä, se on voimissaan edelleen!

 • Reply
  Taina
  11/23/2017 at 17:02

  Hei, olisipa kiva kuulla kokemuksia myös kotimaanmatkailustakin..

 • Leave a Reply